Mielenterveysosaamisesta hallituksen kärkihanke

Uutiset

Hallituksen terveyttä ja hyvinvointia edistävään kärkihankkeeseen on valittu Suomen Mielenterveysseuran valtakunnallinen mielenterveysosaamista vahvistava hanke. Kaksivuotisen hankkeen aikana järjestetään Mielenterveyden ensiapu -koulutuksia jopa 50 000 kansalaiselle ja ammattilaiselle.

–Viestimme on, että mielenterveys kuuluu kaikille. Se on keskeinen osa terveyttä ja sitä voi vahvistaa, kuten fyysistä terveyttäkin. Olemme todella innoissamme siitä, että mielenterveys saa ansaitsemaansa huomiota ja rahoituksen turvin voimme nyt levittää ja lisätä tietoa mielenterveydestä, Suomen Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi iloitsee.

Tarvetta mielenterveysosaamisen vahvistamiselle on. KELA korvasi yli 3,6 miljoonaa sairauspäivärahaa mielenterveyden häiriöiden vuoksi vuonna 2014. Suomessa liki puolet (48 %) kaikista työkyvyttömyyseläkkeistä myönnettiin mielenterveyden häiriöiden vuoksi. Mielenterveyden häiriöistä aiheutuu kova hinta yksittäisille ihmisille, työnantajille ja yhteiskunnalle. Mielenterveyden edistämisellä ja varhaisella puuttumisella kustannuksia voidaan vähentää jopa viisinkertaisesti.  

– Lähes jokainen kohtaa jossain elämänsä vaiheessa myös jonkinasteisia mielenterveyden ongelmia. Nyt viimeistään on aika riisua mystifiointi mielenterveyden ympäriltä. Mielenterveys on keskeinen menestystekijä Suomelle, Sari Aalto-Matturi painottaa.

Mielenterveys kuuluu kaikille

Mielenterveyden ensiapu -koulutuskokonaisuuteen kuuluu kolme koulutusta:

  • Mielenterveyden ensiapu 1 -koulutus keskittyy mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen. Koulutus on Suomen Mielenterveysseuran kehittämä koulutus, joka soveltuu kaikille, jotka haluavat vahvistaa omaa tai läheistensä mielenterveyttä.
  • Mielenterveyden ensiapu 2 on australialaiseen malliin perustuva koulutus, joka tarjoaa tietoa yleisimmistä mielenterveyden häiriöistä, niiden oireista ja antaa keinoja, kuinka jokainen voi ottaa mielenterveyden häiriöt puheeksi ja olla tukena.
  • Nuoren mielen ensiapu -kurssi (NMEA) on tarkoitettu henkilöille, jotka toimivat 7–18-vuotiaiden lasten ja nuorten parissa joko työnsä tai harrastuksensa puolesta. Kurssi sopii myös vanhemmille, jotka haluavat tietoa lasten ja nuorten mielenterveydestä. Nuoren mielen ensiapu on parhaimmillaan ennaltaehkäisevää, varhaista tunnistamista ja ripeää auttamista.
     
Takaisin

Yhteystiedot

Sari Aalto-Matturi
Toiminnanjohtaja

+358 400 508 234Maistraatinportti 4 A, 7. krs, 00240 Helsinki