Sekasin-chat vastaa nuoren huoleen

Uutiset

”Jokainen meistä on joskus vähän sekasin.” Nuoret hakevat netistä useammin apua, vahvistaa verkkokriisityön päällikkö Satu Sutelainen MIELI ry:stä.


KUVAAJA: MIA JÄRVISALO

Mitkä asiat nuoria huolettavat nyt?
Sekasin-chattiin tulleiden yhteydenottojen perusteella ei voi sanoa yhtä tai kahta tiettyä huolta, joka nuorilla olisi. Lähes puolet keskusteluista on sellaisia, että nuoren elämässä on jotain, jonka hän kokee ahdistavaksi. Se voi olla ihmissuhdeongelma, masentunut olo, itsetuhoiset ajatukset, yksinäisyys tai vaikka kiusaaminen koulussa.

Mikä on Sekasin-chatin merkitys nuorille?
Sekasin-chattiin voi ottaa yhteyttä helposti ilmaiseksi, anonyymisti, milloin ja mistä tahansa, vaikka omalla puhelimella. Eniten yhteydenottoja tulee iltaisin, jolloin harva palvelu on auki. Nuorille on myös erittäin tärkeää se, että jollakulla on heille aikaa ja halua kohdata aidosti.

Kuinka vakavia ongelmia Sekasin-chatissa käsitellään?
Mikäli Sekasin-chatissa tulee esiin ongelmia tai tilanteita, joihin tarvitaan myös muuta ammattiapua, nuorta ohjataan ottamaan yhteyttä sopivaan tahoon tai tarvittaessa otetaan yhteys nuoren puolesta sovitusti. Tarpeen mukaan tehdään yhteistyötä poliisin, lastensuojelun ja muiden viranomaisten kanssa.

Paljonko yhteydenottoja Sekasin-chattiin tulee kuukausittain?
Sekasin-chattiin otetaan yhteyttä kuukausittain noin 10 000 kertaa, joista noin 1500 pääsee läpi. Päivystäjiä tarvitaan lisää.

Mistä näin suuri avuntarve kertoo?
Se kertoo varmasti monestakin asiasta: Nuorten tarpeesta puhua, tulla kuulluksi ja autetuksi, siitä että palveluiden tulee olla nuorten elämään suunnattuja (aukioloajat laajat, myös illalla auki, käytettävissä mobiilisti, ilmaista, ei lähetteitä, ei diagnooseja), ja myös siitä, että nuoret kokevat Sekasin-brändin itselleen sopivaksi. Jokainen meistä on joskus vähän sekasin -tunnuslause sopii moneen ja näyttäisi puhuttelevan monia.

Sekasin-chat

  • Sekasin.fi-verkkosivustolla sekä eri järjestöjen omilla sivustoilla.
  • Auki vuoden jokaisena päivänä: Maanantaista perjantaihin klo 09-24 sekä lauantaina ja sunnuntaina 15-24
  • Chatissa on mahdollista keskustella mistä tahansa mieltä painavasta asiasta: omasta olostaan, mielenterveyden pulmista, vaikeista tapahtumista elämässä, avun hakemisesta
  • Sivustolla tarjotaan lisäksi tietoa erilaisista mielenterveyden vaikeuksista sekä ohjausta apua tarjoaviin tahoihin
  • Chatissa otetaan nuorten kokemukset todesta ja nuori saa tuntea, että hän ei ole yksin ja asiat ovat ratkaistavissa

Tue MIELI ry:n kotimaista kriisiauttamista

Lahjoita 10 €: Tekstaa sana MIELI numeroon 16499
Lahjoita netissä: https://donation.securycast.com/mieli
Lahjoita tilisiirrolla MIELI ry:n keräystilille FI23 8000 1800 2830 05 (viite: 14067)

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n keräyslupa: RA/2019/667 voimassa 1.1.2020 - 31.12.2021 koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Lue lisää

Takaisin

Yhteystiedot

Satu Raappana
Toiminnanjohtaja
Sekasin kollektiivi

09 41350 510 (vaihde)Maistraatinportti 4 A, 4. krs, 00240 Helsinki