Siirry sisältöön

Alfred Kordelinin palkinnon saajat edistävät vihreää siirtymää, nuorten hyvinvointia ja taiteen yhteiskunnallista merkitystä

Alfred Kordelinin palkinnon saa tänä vuonna kolme tahoa, jotka tarjoavat apua nuorten pahoinvointiin, ratkovat vihreän siirtymän tiellä olevia ongelmia ja vahvistavat taiteen yhteiskunnallista asemaa. Palkinnon suuruus on 50 000 euroa.
Satu Raappana

Alfred Kordelinin säätiö on myöntänyt Alfred Kordelinin palkinnon tanssitaiteilija, koreografi Tero Saariselle, Aalto-yliopiston metallurgian professorille Mari Lundströmille ja nuorten mielenterveystyötä tekevälle Sekasin Kollektiiville.

Palkitut ovat toiminnallaan tieteessä, taiteessa tai kansalaisyhteiskunnassa luoneet edellytyksiä entistä vahvempaan, monimuotoisempaan ja kestävämpään yhteiskuntaan.

“Kaikki palkitut ovat alansa huippuammattilaisia, joiden työllä on laajempaa yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Jokainen heistä on tehnyt merkittäviä läpimurtoja alallaan”, kertoo säätiön palkintotoimikunnan puheenjohtaja Mikko Kosonen.

50 000 euron suuruinen Alfred Kordelinin palkinto myönnetään vuosittain kahdelle tai kolmelle yksityishenkilölle, työryhmälle tai yhteisölle.

Palkinnon myöntöprosessi on Nobel-palkinnon kaltainen. Palkintoa ei voi hakea, vaan ehdokkaita asettavat 80 toimijaa muun muassa suomalaisista yliopistoista taiteilija- ja kulttuurijärjestöihin. Palkinnon saajat julkistetaan vuosittain Alfred Kordelinin syntymäpäivänä 6. marraskuuta.

Säätiö on palkinnut merkittäviä suomalaisia henkilöitä tieteen, taiteen ja kansanvalistuksen aloilta vuodesta 1923. Ensimmäisen kerran palkinto jaettiin säveltäjä Jean Sibeliukselle. Palkinnon ovat sittemmin saaneet esimerkiksi näyttelijä Vesa-Matti Loiri, presidentti Martti Ahtisaari ja akateemikko Kaisa Häkkinen.

Alfred Kordelinin palkinnon saajat vuonna 2024

Tanssitaiteilija, koreografi ja taiteellinen johtaja Tero Saarinen

Tero Saarinen (s. 1964) on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaistaiteilijoita. Hänet palkitaan panoksestaan suomalaisen ja kansainvälisen nykytanssin kehittämiseen tanssijana, koreografina ja Tero Saarinen Companyn taiteellisena johtajana.

Saarinen on urallaan levittänyt tanssin sanomaa ja lisännyt nykytanssin tunnettuutta yhteiskunnassa. Lisäksi hän on luonut tanssijoille ja taiteen ammattilaisille työtä ja työpaikkoja epäkaupallisella alalla, tasoittanut tietä tuleville sukupolville ja vienyt suomalaista nykytanssia kansainvälisille areenoille. Poikkitaiteellisella lähestymistavallaan hän on uudistanut paitsi tanssia myös koko taiteen kenttää.

Aalto-yliopiston professori Mari Lundström

Mari Lundström (s. 1979) palkitaan panoksestaan vihreän siirtymän edistämiseen. Lundströmin tutkimustyö keskittyy hydrometallurgiaan, eli metallien erotteluun vesipohjaisten liuosten avulla, ja metallien kierrätykseen. Tutkimusryhmineen Lundström etsii uusia, yhä ympäristöystävällisempiä menetelmiä metallien erottamiseen. Ne auttavat vähentämään kaivostoiminnan aiheuttamia ongelmia.

Lundström on toiminut kaikilla vihreän siirtymän avainaloilla: teknologioiden kehittäjänä, osaajien kouluttajana ja teknologiamurroksen suunnannäyttäjänä. Hän on ollut luomassa Suomen akkustrategiaa sekä vetänyt EU:n akkumateriaaleja ja niiden kierrätystä käsittelevää strategiatyöryhmää. Hänet tunnetaan erinomaisena opettajana ja kouluttajana, joka on innostanut opiskelijoita kiertotalouden pariin. Hän on kriittisten metallien kierrätyksen yksi vaikutusvaltaisimmista henkilöistä Suomessa.

Sekasin Kollektiivi

Noin 50 järjestön muodostama Sekasin Kollektiivi palkitaan nuoret laajasti tavoittavasta matalan kynnyksen mielenterveystyöstä. Kollektiivi tarjoaa nuorille apua verkossa matalalla kynnyksellä, anonyymeillä chat-palveluilla ja verkkoyhteisöissä. Verkoston koordinaatiosta vastaavat MIELI Suomen Mielenterveys ry, Suomen Punainen Risti, Setlementtiliitto ja SOS-Lapsikylä.

Mielenterveysongelmat ilmenevät usein ensimmäisen kerran nuoruudessa. Nuorten mielenterveydellä on laajoja vaikutuksia yhteiskuntaan: hyvinvoivat nuoret opiskelevat, työllistyvät ja rakentavat positiivisia ihmissuhteita. Sekasin Kollektiivi on luonut uniikin väylän tavoittaa nuoret menemällä sinne, missä he ovat, eli verkkoon. Kollektiivi pitää meteliä nuorten puolesta: herättää yhteiskunnallista keskustelua ja levittää tietoisuutta nuorten pahoinvoinnista.

Lisätietoa:
Erik Båsk
toimitusjohtaja
Alfred Kordelinin säätiö
p. 040 825 8071
erik.bask@kordelin.fi

Alfred Kordelinin säätiö on yleishyödyllinen säätiö, joka tukee suomalaista tiedettä, taidetta ja sivistystoimintaa vuosittain yli kuudella miljoonalla eurolla. Säätiön oma sijoitustoiminta mahdollistaa säätiön tarkoituksen toteuttamisen. Yli satavuotias Alfred Kordelinin säätiö on yksi Suomen vanhimmista apurahasäätiöistä.

Sivua muokattu 11.11.2024


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: