Siirry sisältöön

Joulu kuuluu Kriisipuhelimessa jo monta viikkoa ennen pyhiä

Mieli ry:n Kriisipuhelin päivystää joulun aikaan normaalisti joka päivä ja yö. Pyhinä puhuttavat erityisesti jouluun liittyvät odotukset ja huoli läheisten päihteiden käytöstä.

Mieli ry:n Kriisipuhelimessa tehtiin marraskuussa kaikkien aikojen ennätys soittoyritysten määrässä. Soittoja tuli reilut 30 400, mikä on yli puolet enemmän kuin marraskuussa ennen korona-aikaa.

”Keskustelut Kriisipuhelimessa paljastavat, että moni voi huonosti. Paha olo on yleisin soiton syy, ja itsetuhoisia soittoja tuli loppusyksystä paljon. Onneksi keskusteluapua haetaan matalalla kynnyksellä”, sanoo Kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter.

Myös alle 30-vuotiaiden soitot ovat viime vuoden tapaan pysytelleet korkealla. Lisäksi taloushuolet ovat kasvaneet vuonna 2021. Huoli rahasta puhuttaa myös joulun aikana. Toisin kuin muut juhlapyhät, joulu asettaa isoja suorituspaineita itselle ja läheisille.

”Joulu kuuluu soittajien puheissa useita viikkoja. Ihmisiä huolettavat rahaa ja aikaa vaativat järjestelyt sekä jouluun liittyvät paineet. Lapsille halutaan rakentaa unelmien joulu ja jos se ei onnistu, pudotaan korkealta”, Winter sanoo.

Pandemia voi muuttaa suhtautumista sukujouluihin

Viime vuonna Kriisipuhelimeen tuli soittoja erityisen paljon jouluaattona. Yksinäisyydestä soitetaan tavallista enemmän, koska vasten tahtoaan jouluna yksin oleville pyhät ovat raskaita. Joulun ajatellaan yhä olevan perheiden ja suvun yhdessäolon aikaa. Toisille taas perhejoulut voivat nostaa parisuhdeongelmia tai huolta läheisistä.

”Huolta voivat herättää läheisen käytös, kuten riidat, liiallinen päihteiden käyttö tai väkivaltaisuus. Moni haluaa päästä ahdistaviksi koetuista pyhistä nopeasti eroon. Taustalla voi olla ikäviä muistoja lapsuuden jouluista”, Winter sanoo.

”Toisaalta pandemia-aikana joulua vietetään toista kertaa uusin tavoin, mikä voi muuttaa suhtautuista sukujouluihin.”

Oma kokemus avun tarpeesta riittää

Kriisipuhelimeen voi ottaa yhteyttä, kun tarvitsee keskusteluapua omaan tai läheisen vaikeaan elämäntilanteeseen. Oma kokemus avun tarpeesta riittää.  Kriisipuhelimen suomenkielinen linja päivystää myös joulun aikaan joka päivä vuorokauden ympäri numerossa 09 2525 0111. Myös ruotsinkielinen linja Kristelefon on auki normaalisti maanantaista perjantaihin ja päivystää jouluaattona klo 9-13 numerossa 09 2525 0112. Arabiankielinen linja päivystää maanantaista torstaihin numerossa 09 2525 0113. Arabiankieliselle linjalle voi soittaa myös englanniksi.

Lisätietoja:


20.-22.12. Kriisipuhelin-toiminnan päällikkö Susanna Winter 040 587 5197, susanna.winter@mieli.fi
24.-26.12. voi jättää soittopyynnön kriisityöntekijöille Kati Ståhand klo 15-20.30, 044 777 4768, kati.stalhand@mikkelinkriisikeskus.fi tai Reetu Pesonen klo 21-07, 040 637 6041, reetu.pesonen@mieli.fi
Kristelefon-kyselyihin vastaa Camilla Björk,  044 243 8997, camilla.bjork@pohjanmaankriisikeskus.fi


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: