Siirry sisältöön

Kun huoli ympäristöstä lisääntyy, haastavia ympäristötunteita kannattaa kohdata ja käsitellä

Ympäristöahdistus, joka käsittää myös ilmastoahdistuksen, tarkoittaa tuntemuksia ja tunteita, jotka kumpuavat merkittävässä määrin ympäristöongelmista ja niiden uhasta. Vaikeiden tunteiden ja ajatusten tunnistaminen, hyväksyminen ja tunnetaitojen harjoitteleminen auttavat ympäristömuutosten keskellä.

Hyvää maailman ympäristöpäivää 2020! Päivää vietetään YK:n ympäristöohjelman vuosipäivänä 5. kesäkuuta tänä vuonna teemalla Luonnon aika.

Maailman ympäristöpäivänä haluamme kiinnittää huomiota ympäristöahdistukseen.

Ympäristöahdistus, joka käsittää myös ilmastoahdistuksen, tarkoittaa tuntemuksia ja tunteita, jotka kumpuavat merkittävässä määrin ympäristöongelmista ja niiden uhasta. Nämä ovat osa kaikkia ympäristötunteita, joita viriää luontoon ja ympäristöön liittyen, ja jotka voivat olla niin voimaa tai toivoa antavia kuin haastavia tunteita kuten turhautumista ja ahdistusta.

Vaikeiden tunteiden ja ajatusten tunnistaminen, hyväksyminen ja tunnetaitojen harjoitteleminen auttavat ympäristömuutosten keskellä. Näitä tunteita on hyvä kohdata ja jakaa yhdessä. Tällöin elämä tunteiden kanssa helpottuu ja jaksaa toimia omassa arjessa kestävämmän ympäristön puolesta.

MIELI Suomen Mielenterveys ry, Nyyti ry ja Tunne ry toteuttavat yhdessä Ympäristöahdistuksen mieli -hanketta 2020–2022. Kolmen vuoden aikana järjestetään ympäri Suomen ja verkossa ympäristöahdistukseen ja ympäristötunteisiin keskittyviä vertaistukiryhmiä, infotilaisuuksia ja koulutuksia esimerkiksi nuorille, opiskelijoille ja ammattilaisille. Lisäksi julkaistaan materiaaleja ymparistoahdistus.fi -sivuille lisäämään tietoa ja tukemaan ympäristötunteiden käsittelyä. Sivut avautuu elokuussa 2020.

Hankkeessa työskentelevät projektipäällikkö Satu Turhala Mieli ry:stä, sekä asiantuntijat Elina Marttinen Nyyti ry:stä ja Taneli Saari Tunne ry:stä.

Opi lisää ympäristötunteista Instagramissa @ymparistotunteet

Tilaa uutiskirjeemme ja liity hankkeen koordinoimaan YAM-verkostoon täällä >>

#ympäristötunteet #ilmastoahdistus

Sivua muokattu 27.5.2024

Ota yhteyttä

Satu Turhala

Päällikkö, Nuoret-yksikkö
+358 40 652 6646
etunimi.sukunimi@mieli.fi


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: