Siirry sisältöön

Mielenterveyspalkinto 2024 Kristiina Kumpulalle

SPR:n entinen pääsihteeri ja kansalaisyhteiskunnan puolestapuhujana tunnettu Kristiina Kumpula on palkittu vuoden 2024 MIELI Suomen Mielenterveys ry:n mielenterveyspalkinnolla.
Mielenterveyspalkinnon 2024 saajan Kristiina Kumpulan mielestä ei ole oikein ajatella, että yhteiskunnan isot ongelmat kaatuvat yksilön harteille. Kuva: Viivi Virtanen

Kumpula tunnetaan paitsi pitkäaikaisesta työstään kansalaisyhteiskunnan puolestapuhujana ja eriarvoisuuden vähentäjänä, myös työstään humanitäärisen avun ja kriisinhallinnan eteen.

”Suomalainen kansalaisyhteiskunta on ollut perinteisesti vahva. Sen toimintaedellytyksistä on pidettävä huolta myös jatkossa. Kansalaisyhteiskunnalla olevaa tietoa ja asiantuntemusta pitäisi käyttää nykyistä enemmän yhteisessä päätöksenteossa. Kansalaistoiminnan rahoitus on turvattava pitkäjänteisesti ja ennakoitavasti, yhdistysautonomia huomioon ottaen”, Kristiina Kumpula toteaa.

Järjestöjen tärkeimpiä tehtäviä on Kumpulan mukaan luottamuksen luominen yhteiskuntaan niin, etteivät ihmiset lamaannu.

”Ei ole oikein ajatella, että yksilö on yksin vastuussa vaikkapa mielenterveydestään tai ympäristökriisistä.”

”On hyvä myös kuunnella eri yksilöiden tarpeita, miettiä toiminnan rakenteita, ja ymmärtää, miten ihmiset saataisiin paremmin mukaan. Lisäksi toivoisin, että voisimme enemmän ajatella yhteisöllisyyden voimaa yksilöllisyyden korostamisen sijaan.”

Kumpula haluaa puhua paikallistasolla tapahtuvan toiminnan tärkeydestä. Sellaisesta tekemisestä, johon ihmisen on helppo tulla, tavata muita ihmisiä ja tutustua.

”Tässä kohtaa ajattelen, että digitaaliset välineet ovat meille avuksi. Meidän tulee osata käyttää niitä niin, että meille jää aikaa kohdata myös kasvokkain.”

Kristiina Kumpula on Suomen Punaisen Ristin entinen pääsihteeri. Hän valmistui hallintotieteiden maisteriksi Tampereen yliopistosta.

Suomen Punaisessa Ristissä hän on toiminut kansainvälisyyskasvatussihteerinä, pakolais- ja maahanmuuttotyön suunnittelijana, järjestöpäällikkönä sekä ohjelmajohtajana. Järjestön pääsihteeri hänestä tuli vuonna 2004. Kumpula on toiminut mm. Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnan puheenjohtajana sekä SOSTE:n valtuuston puheenjohtajana.


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: