Siirry sisältöön
Kuva: Vastavalo, Jani Kurkisuo

Mielenterveys on jokaisen oikeus

Maailman mielenterveyspäivänä 10.10. herätämme keskustelua siitä, että mielenterveys on jokaisen oikeus. Oikeus yhdenvertaisesti hyvään mielenterveyteen, mutta myös oikeus saada matalalla kynnyksellä tukea silloin, kun sitä tarvitsee. Kyse ei ole vain yksilöiden vaan koko yhteiskunnan asiasta, sillä pahoinvointi tulee kalliiksi.

Mielenterveyttä voi vahvistaa monella tavalla. Omista tunteista pitää voida puhua ja vaikeissa tilanteissa on saatava apua – matalalla kynnyksellä ja nopeasti. Usein olo helpottuu, kun joku kuuntelee.

Miten voit itse osallistua Maailman mielenterveyspäivään?

1. Sinä voit vaikuttaa. Kysy mitä kuuluu? Keskustele, kuuntele ja ole läsnä. Ohjaa tarvittaessa avun piiriin.

Omassa arjessasi sinä voit olla mukana lisäämässä keskustelua mielen hyvinvoinnin vahvistamisesta. Monet arjen pienet valinnat vaikuttavat omaan ja toisten mielenterveyteen. Mieti, miten voit omassa elämässäsi lisätä hyvää mieltä ja olla avuksi muille, kun he tarvitsevat tukea.

2. Jaa kampanjaviestiä sosiaalisessa mediassa

Mieti, mitkä ovat arjessa asioita, jotka vahvistavat mielen hyvinvointia tai vähentävät sitä. Kerro myös, mitä keinoja mielen hyvinvoinnin vahvistamiseksi itselläsi on? Entä mihin asioihin yhteiskunnassa toivoisit muutosta, jotta kaikkien meidän mielenterveys vahvistuisi.

Voit jakaa myös MIELI ry:n tuottamia tekstejä ja kuvia somessa Instagram, Facebook, Twitter #maailmanmielenterveyspäivä #vihreäävaloa

3. Järjestä vihreä valaistus 10.10. klo 18 tai koristaudu vihreään kampanjan aikana.

  • Maailman mielenterveyspäivän 10.10. iltana klo 18 alkaen valaistaan vihreällä valolla rakennuksia, ikkunoita tai vaikkapa itselle tärkeitä esineitä. Näytät kaikille tasa-arvoisesti vihreää valoa ja olet mukana edistämässä avoimempaa keskusteluympäristöä.
  • Koristaudu myös itse vihreään! T-paita, sukat, pipo? Mitä kaapista löytyy?
  • Jaa vihreät kuvasi ja toimintasi somessa tunnisteilla #maailmanmielenterveyspäivä #vihreäävaloa

4. Tue MIELI ry:n tekemää mielenterveystyötä.

Lahjoita 10 euroa mielenterveystyöhön:

  • Tekstaa MIELI numeroon 16499 tai
  • Lahjoita 10 euroa MobilePaylla: Avaa MobilePay. Syötä lahjoitettava summa. Syötä numeroksi: 50705. Hyväksy lahjoitus pyyhkäisemällä.
  • Muita lahjoitustapoja.

Maailman mielenterveyspäivää vietetään vuosittain lokakuun 10. päivänä

Kansainvälisen mielenterveyspäivän avulla halutaan herättää keskustelua henkisen hyvinvoinnin edistämisestä, mielenterveyden ongelmien ehkäisemisestä ja hoidosta sekä mielenterveyspotilaiden ja omaisten asemasta maailmanlaajuisesti.

MIELI ry nostaa vuosittaisena teemapäivänä mielenterveyttä keskusteluun hyvinvoinnin ja terveyden näkökulmasta. MIELI ry myös kutsuu mukaan yhteisöjä ja yksityisiä henkilöitä nostamaan esiin mielenterveyttä ja korostamaan sen merkitystä jokaisen oikeutena.

Paikalliset jäsenjärjestömme järjestävät Maailman mielenterveyspäivänä tapahtumia eri puolilla maata.

MIELI ry on jakanut vuosittaisen mielenterveyspalkinnon vuodesta 1994 lähtien Maailman mielenterveyspäivänä 10. lokakuuta.

Sosiaalisessa mediassa kampanjoimme aihetunnisteilla #vihreäävaloa #maailmanmielenterveyspäivä

Maailman mielenterveyspäivää on vietetty vuodesta 1992

Yli sadassa maassa vietettävästä maailman mielenterveyspäivästä on muodostunut niin yhteisöjen kuin yksityisten kansalaisten tapa muistaa henkistä hyvinvointia. Päivän tavoitteena on vähentää ennakkoluuloja ja leimaa, joka edelleen liittyy mielen sairauksiin. Päivää on vietetty vuodesta 1992.

Päivän taustavoimia ovat Mielenterveyden maailmanliitto ja Maailman terveysjärjestö WHO. Suomessa valtakunnallisen päivän viettoa on alusta alkaen koordinoinut ja tehnyt tunnetuksi MIELI Suomen Mielenterveys ry.

Vahvista mielenterveyttäsi