Siirry sisältöön

Jokaisen huoli on tärkeä

Maailman mielenterveyspäivänä herätämme keskustelua mielenterveyden merkityksestä, ongelmien ehkäisemisestä ja avun saamisesta. Kyse ei ole vain yksilöiden vaan koko yhteiskunnan asiasta, sillä pahoinvointi tulee kalliiksi.

Mielenterveyttä voi vahvistaa monella tavalla. Omista tunteista pitää voida puhua ja vaikeissa tilanteissa on saatava apua – matalalla kynnyksellä ja nopeasti. Usein olo helpottuu, kun joku kuuntelee.

Kannustamme jokaista kysymään, mitä kuuluu ja jakamaan huolia toisten kanssa arjessa, muun muassa päiväkodeissa, perheissä, kouluissa, nuorisotiloissa, vapaa-ajalla, harrastuksissa ja työpaikoilla.

Istahda huolituoliin

Huolituoli on matalan kynnyksen tila, jossa tarjotaan henkistä tukea erilaisiin tilanteisiin. Se voidaan viedä mihin tilaan vaan, joko livenä tai virtuaalisena luomalla rauhallinen ja luottamuksellinen paikka keskustelulle.

Huolituoli on nähty muun muassa Provinssirockissa ja Ruisrockissa sekä erilaisilla messuilla. Jopa Pikku Kakkosen nalleilla oli lastenohjelmassa oma Huolituolinsa kesällä 2021.

Maailman mielenterveyspäivän-kampanjaviikon aikana MIELI ry:n Huolituoli-koulutetut vapaaehtoiset ja kriisityöntekijät pitävät Huolituoli-päivystyksiä joka puolella Suomea.

Miten voit itse osallistua Maailman mielenterveyspäivään?

1. Kysy mitä kuuluu? Keskustele, kuuntele ja ole läsnä. Ohjaa tarvittaessa avun piiriin.

Omassa arjessasi sinä voit olla mukana lisäämässä keskustelua huolista, murheista, mutta myös ilon aiheista. Keskustelemalla avoimesti kuulumisista, lisäät turvallista ilmapiiriä, jossa on helpompi käsitellä vaikeitakin asioita. Jos huomaat, että jollakin on vaikeaa tai olet huolissasi, kerro, että apua on saatavilla ja ohjaa eteenpäin.

2. Jaa kampanjaviestiä sosiaalisessa mediassa

Mieti, millaiset asiat aiheuttavat huolta tai murhetta ja mistä taas saa virtaa, iloa ja voimaa.

Kerro somessa, missä ja kenelle kerrot, jos sinulla on huolia.

Voit jakaa myös MIELI ry:n tuottamia tekstejä ja kuvia somessa Instagram, Facebook, Twitter #maailmanmielenterveyspäivä #huolituoli #kymppikymppi #vihreäävaloa

3. Järjestä vihreä valaistus 10.10. klo 18 tai koristaudu vihreään kampanjan aikana.

  • Maailman mielenterveyspäivän 10.10. iltana klo 18 alkaen valaistaan vihreällä valolla rakennuksia, ikkunoita tai vaikkapa itselle tärkeitä esineitä. Näytät kaikille tasa-arvoisesti vihreää valoa ja olet mukana edistämässä avoimempaa keskusteluympäristöä.
  • Koristaudu myös itse vihreään! T-paita, sukat, pipo? Mitä kaapista löytyy!
  • Järjestä vaikka tanssit, joissa huolet karistetaan tanssimalla, kuten MIELI ry:n vapaaehtoiset tekivät kesällä.
  • Jaa vihreät kuvasi ja toimintasi somessa tunnisteilla #maailmanmielenterveyspäivä #huolituoli #vihreäävaloa #kymppikymppi

4. Tue MIELI ry:n tekemää mielenterveystyötä.

Lahjoita 10 euroa 10.10. Maailman mielenterveyspäivänä: Avaa MobilePay. Syötä lahjoitettava summa. Syötä numeroksi: 50705. Hyväksy lahjoitus pyyhkäisemällä. Muita lahjoitustapoja.

Jokaisen huoli on tärkeä! on MIELI Suomen Mielenterveys ry:n koordinoima kampanja Maailman mielenterveyspäivän 10.10.2022 yhteydessä.

Maailman mielenterveyspäivää vietetään vuosittain lokakuun 10. päivänä

Kansainvälisen mielenterveyspäivän avulla halutaan herättää keskustelua henkisen hyvinvoinnin edistämisestä, mielenterveyden ongelmien ehkäisemisestä ja hoidosta sekä mielenterveyspotilaiden ja omaisten asemasta maailmanlaajuisesti.

MIELI ry nostaa vuosittaisena teemapäivänä mielenterveyttä keskusteluun hyvinvoinnin ja terveyden näkökulmasta. MIELI ry myös kutsuu mukaan yhteisöjä ja yksityisiä henkilöitä nostamaan esiin mielenterveyttä ja korostamaan sen merkitystä jokaisen oikeutena.

Paikalliset jäsenjärjestömme järjestävät Maailman mielenterveyspäivänä tapahtumia eri puolilla maata.

MIELI ry on jakanut vuosittaisen mielenterveyspalkinnon vuodesta 1994 lähtien Maailman mielenterveyspäivänä 10. lokakuuta.

Sosiaalisessa mediassa kampanjoimme aihetunnisteilla #vihreäävaloa #kymppikymppi #maailmanmielenterveyspäivä

Maailman mielenterveyspäivää on vietetty vuodesta 1992

Yli sadassa maassa vietettävästä maailman mielenterveyspäivästä on muodostunut niin yhteisöjen kuin yksityisten kansalaisten tapa muistaa henkistä hyvinvointia. Päivän tavoitteena on vähentää ennakkoluuloja ja leimaa, joka edelleen liittyy mielen sairauksiin. Päivää on vietetty vuodesta 1992.

Päivän taustavoimia ovat Mielenterveyden maailmanliitto ja Maailman terveysjärjestö WHO. Suomessa valtakunnallisen päivän viettoa on alusta alkaen koordinoinut ja tehnyt tunnetuksi MIELI Suomen Mielenterveys ry.

Lataa materiaalit käyttöösi