Gå till innehåll

Världsdagen för psykisk hälsa 10.10. – ”Alla unga har ett ovärderligt inre!”

Varje ung person förtjänar att bli hörd och mött på riktigt – både i familjen, skolan, hobbyer och tjänster. Genom att uppriktigt möta de unga kan vi stärka deras välbefinnande efter utmaningarna och prövningarna under coronatiden.

färgglad illustration av olika unga människor
Världsdagen för psykisk hälsa firas än en gång den 10 oktober.

Delta i kampanjen: Grönt ljus för jämlikhet 4.10.10.2021

  • Visa intresse för den unga. Fråga ”Hur går det?” eller ”Är allt okej, vill du prata?”
  • Dela meddelandet i sociala medier och bjud in andra (MIELI ry i sociala medier: Instagram, Facebook, Twitter )
  • Lys upp ett hus, ett fönster eller annat med grönt ljus 10.10 kl. 18.
  • Klä dig i grönt: välj gröna kläder eller annan lämplig rekvisita.
    Dela dina gröna bilder på Instagram och Facebook med taggarna: #vihreäävaloa #gröntljus #jämlikhet #kymppikymppi #maailmanmielenterveyspäivä
  • Stöd Mieli rf:s arbete för den psykiska hälsan. Donera 10 euro 10.10 på Världsdagen för psykisk hälsa. SMSa MIELI till nummer 16499 (meddelandepris 10 €), eller donera med MobilePay till nummer 50705.

Sju tips för vuxna som bemöter unga

Hur lyssnar vi på och möter vi unga bättre? Vi sammanställde tips för vuxna som möter unga i sitt arbete eller i sin familj.

1. Var intresserad av den unga och fråga hur hen mår

Visa intresse för den unga. Ibland kan det fungera med frågan: ”Hur går det?” Någon annan gång kanske: ”Är allt okej, vill du prata?”

Man kan visa sitt intresse genom att fråga hur den unga mår, men också genom att helt enkelt vara närvarande.

2. Lyssna och ge stöd när det uppstår bekymmer

När man samtalar kan det framkomma oro och bekymmer. Det gör ingenting ifall man inte alltid har lösningar att ge.

Ofta behöver ungdomar inte råd, det är viktigare att någon lyssnar och är intresserad.

Våga också fråga direkt om du misstänker att den unga har självdestruktiva tankar. Det är inte alltid lätt, men det är viktigt.

3. Förmedla medkänsla, hopp och barmhärtighet mot sig själv

Vuxna kan förmedla medkänsla och hopp till unga, samt betona positiva aspekter. Påminn också den unga om att man ska vara barmhärtig och snäll mot sig själv. Som vuxen kan du föregå med gott exempel.

Uppmuntra den unga att gå framåt i livet i lagom takt. Man får söka sin egen väg i lugn och ro. Vad man än väljer kan man lära sig av alla erfarenheter. Det fungerar ofta bättre att milt uppmuntra än att driva på.

4. Ta hänsyn till den ungas perspektiv vid besvikelser

Det är de vuxnas uppgift att visa sinne för proportioner vid besvikelser. Ungas tankesätt kan vara mycket svartvitt och omoget; de kan kasta in handduken efter en enda motgång. Därför är det särskilt värdefullt med medkänsla från vuxet håll. Fundera också om du kan trösta den unga genom att ge en upplevelse som ersätter besvikelsen.

5. Hitta den ungas styrkor

Hjälp ungdomar att upptäcka sina styrkor och ta också för vana att nämna dem högt. Påpeka stunder då den unga varit uthållig, hjälpsam eller till exempel humoristisk.

Ge också den unga spontana komplimanger och positiv uppmärksamhet. Att upptäcka styrkor gör både unga och vuxna på gott humör.

Fundera ibland tillsammans på vad det finns för positivt i egenskaper som kan upplevas som svagheter. Tänk på din egen ungdom: vems uppmuntrande ord minns du fortfarande?

6. Odla humor och glädje

Humorn kan skapa ett gemensamt språk med de unga, även om det annars är besvärligt. Möt alltså ungdomar lätt och lekfullt, med glimten i ögat.

Det är också viktigt att vi kan skratta åt oss själva. Positiv humor handlar aldrig om att mobba eller förlöjliga någon. Skratta med den unga, inte åt den unga.

7. Var öppen: lär dig nya saker av de unga

Ungdomar är flexibla i tanken, det hjälper dem att ta sig fram i en komplex, föränderlig värld.

När du med öppet sinne möter en ung människa kan du uppleva mycket entusiasm, idéer, drömmar, mål och nya visioner. Vilka nya perspektiv kan du själv få av de unga?

Det är också bra att fråga de unga vad de vill att ni ska göra tillsammans. Om du får ett spontant förslag om något nytt ni kunde göra, välkomna det och pröva på!

färgglad illustration av olika unga människor. Text "Alla unga har ett ovärderligt inre"

Bakgrund till kam­pan­jen Världs­da­gen för psy­kisk häl­sa

Firandet av Världsdagen för psykisk hälsa startades år 1992 av Världsförbundet för psykisk hälsa (World Federation for Mental Health).


MIELI Psykisk hälsa i Finland rf delar budskapet om att psykisk hälsa är en resurs som var och en kan stärka. På Världsdagen för psykisk hälsa är vårt mål att väcka diskussion om psykisk hälsa som grund för välbefinnandet, hälsan och funktionsförmågan.

MIELI rf koordinerar kampanjen Grönt ljus för jämlikhet på Världsdagen för psykisk hälsa 2021.