Samhälle och påverkan
Ett fungerande samhälle främjar psykisk hälsa och förebygger psykisk ohälsa. Goda samhällsstrukturer kan minska och förebygga psykisk ohälsa samt reducera det sociala, mänskliga och ekonomiska pris vi betalar för den.
MIELI rf:s Program för ungas välfärd omfattar åtgärder för att lösa krisen i psykisk hälsa bland unga i åldern 13–28 år.
Det psykiska välbefinnandet är en omistlig del av välfärden. Betydande inbesparingar kan uppnås genom att stärka den psykiska folkhälsan, men endast om vi systematiskt satsar på främjande av psykisk hälsa samt förebyggande och behandling av psykisk ohälsa i rätt tid.
Nätverket för psykisk hälsa i Finland (Mentalhälsopoolen) samlar civilsamhällets centrala aktörer inom psykisk hälsa till samverkan. Nätverkets kampanjer synliggör den psykiska hälsans betydelse och nätverkets påverkansarbete för upp psykisk hälsa på den politiska agendan.
Riksdagens mentalhälsopolitiska delegation tar initiativ och deltar i samhällsdebatten om psykisk hälsa. Delegationen är ett samarbetsorgan mellan riksdagsledamöter och fyra olika förbund för psykisk hälsa.