Siirry sisältöön

MIELI ry auttaa myös Ukrainan kriisissä

Sota Ukrainassa on järkyttänyt monien mieliä lähiviikkojen aikana. MIELI ry haluaa olla eri tavoin tukemassa kaikkien mielen hyvinvointia taustasta riippumatta.

Maailma on kaikille toinen, mitä se oli reilu kuukausi sitten. Erityisesti Ukrainan kriisi koskettaa heitä, joiden elämä on muuttunut pakomatkan sekä kodin tai läheisten menettämisen vuoksi. Venäjän hyökkäyksen vaikutukset näkyvät kuitenkin enemmän tai vähemmän myös suomalaisten elämässä.

”Venäjän hyökkäyssota on nyrjäyttänyt maailman eri asentoon ja sen aiheuttamaa huolta on tärkeää päästä käymään läpi toisten ihmisten kanssa. Pyrimme tarjoamaan tukea ja apua puhelimessa, verkon kautta, kasvokkain ja ryhmissä, jotta jokaisella olisi mahdollisuus saada tarvittaessa kriisiapua”, sanoo MIELI ry:n kriisitoimintojen johtaja Sanna Vesikansa.

Kriisivastaanotot tarjoavat lähi- ja etävastaanottoaikoja maksutta, myös tulkin välityksellä.

Myös vapaaehtoisia lisäkoulutetaan

Vesikansan mukaan tarvitaan monen tasoisia yhteiskunnallisia ja yhteisöllisiä toimia, että pysytään toimintakykyisinä arjessa, mutta löydetään myös voimia jatkaa auttamista. MIELI ry tarjoaa koulutusta uusille vapaaehtoisille ja järjestää lisäkoulutuksia jo mukana oleville. Koulutusten teemat nousevat Kriisipuhelimessa, Tukinetissä tai Sekasin-chatissa esiin tulleista huolista.

Lisäksi SOS Kriisikeskus tarjoaa työnohjaajia vapaaehtoisten tueksi Vallilan avustuskeskukseen.

”Ihmiset ovat ennennäkemättömällä tavalla auttamassa muita tässä kriisissä. Se kertoo vahvuudesta, mikä meillä Suomessa on ja miten me haluamme taustasta riippumatta pitää kaikki mukana yhteiskunnassa”, Vesikansa sanoo.

Huhtikuussa keskustelutilaisuuksia vanhemmille

Venäjän hyökkäyksen vuoksi kuormitus on lisääntynyt myös vanhemmissa ikäluokissa, joten palvelukeskuksissa on järjestetty keskustelutilaisuuksia arjen jaksamisesta ja voimavaroista muuttuneessa maailmantilanteessa.

Vanhemmille on annettu neuvoja, miten käsitellä sotauutisia lasten kanssa. Eri ikäisten lasten vanhemmille järjestetään huhtikuussa myös kolme kaikille avointa verkkokeskustelutilaisuutta lasten ja nuorten tukemisesta kriisitilanteessa.

Huhtikuun alussa käynnistynyt Mielinauha-kampanja muistuttaa kaikkien oikeudesta hyvään mielenterveyteen ja kerää varoja MIELI ry:n tekemään mielenterveystyöhön ja kriisiauttamiseen, tänä vuonna myös Ukrainan pakolaisten ja heitä tukevien vapaaehtoisten auttamiseen.

Kriisityö

MIELI ry kriisivastaanotot tarjoavat lähi- ja etävastaanottoaikoja maksutta, myös tulkin välityksellä. Vastaanottoajan voi varata ilman lähetettä ja anonyymisti, mieli.fi/kriisikeskusverkosto.

Tukinetissä on ryhmächattejä, joissa Ukrainan kriisitilanteesta ja sen herättämistä ajatuksista voi keskustella, kuten tiistaisin klo 18-19.30 ryhmässä nimeltä Rauhaa omaan mieleen maailman levottomuuksissa. Mieltä painavista asioista voi keskustella myös Mieli Tukisuhteessa ja Solmussa-chatissa, katso lisätiedot osoitteesta tukinet.net.

Kriisipuhelin päivystää suomeksi 24/7 numerossa 09 2525 0111. Ruotsinkielinen linja 09 2525 0112 auki ma ja ke klo 16-20, ti, to ja pe klo 9-13. Arabiankielinen linja 09 2525 0113 auki ma-ti klo 11-15, ke klo 13-16 ja 17-21, to klo 10-15. WhatsApp: 040 195 8202.

Nuorille suunnattu Sekasin-chat auki joka päivä: ma-pe klo 9-24, la-su klo 15-24. sekasin.fi

Tukea ukrainaksi ja venäjäksi

Mitä voi tehdä, jos puheet sodasta huolestuttavat?

Kuinka huolehtia mielenterveydestä kriisiaikaan – 14 vinkkiä

Yhteenkuuluvuuden tunne antaa tukea kriisiaikoina

Miten voit auttaa lastasi kriisitilanteessa?

Vanhemmille

Ukrainan kriisiin liittyvät vanhempainillat huhtikuussa:

Ma 11.4. klo 18.00–18.45 alle kouluikäisten vanhemmille
To 21.4. klo 18.00–18.45 alakouluikäisten vanhemmille
To 28.4. klo 18.00–18.45 nuorten vanhemmille

Materiaalia:

Tule vapaaehtoiseksi!

Sivua muokattu 8.4.2022


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: