Siirry sisältöön

Mieli ry kerää tietoa miesten avun hakemisesta

Miesten avun hakemista estävät häpeä ja opitut miehen mallit. MIELI ry kerää tietoa, miten miesten avun hakemisen kynnystä voisi madaltaa.

Miehet hakevat apua kriisissä vasta, kun asiat ovat jo isossa solmussa.

”Moni mies jättää hakematta apua, koska pitäisi ensin tietää itse, miten ongelmat ratkaistaan”, sanoo MIELI ry:n erityisasiantuntija, Mies ja masennus -kirjan kirjoittanut Jukka Valkonen.

Tilanne näkyy myös MIELI ry:n Kriisipuhelimessa, johon miehet soittavat naisia vähemmän. Vuonna 2020 vain noin kolmannes soittajista oli miehiä.

MIELI ry kerää miehille suunnatulla kyselyllä tietoa, mikä tekisi miesten avun hakemisesta helpompaa. Anonyymiin kyselyyn voi vastata 30.11. asti osoitteessa mieli.fi/miestenvuoro. Kysely on toteutettu suomeksi ja ruotsiksi.

Tähän asti kyselyyn on vastannut yli 1000 miestä. Miehet kertovat, että avun hakemista estävät häpeä, opitut miehen mallit ja ajatus siitä, että oma tilanne ei ole tarpeeksi vaikea. Toisilla ahdistus on niin vakavaa, että voimat eivät riitä avun hakemiseen. Jotkut ovat kokeneet, etteivät terveydenhuollon henkilöt osaa kohdata heitä mieslähtöisesti.

Vastaavan kriisityöntekijän Visa Kuusikallion mukaan moni mies myös ajattelee, ettei osaa sanoa oikeita asioita.

”Kriisipuhelimessa tai vastaanotolla voi kertoa, mitä sillä hetkellä pyörii mielessä ja miten se arjessa näkyy. Sanoituksia voidaan hakea yhdessä”, Kuusikallio sanoo.

Avun hakeminen ja siihen kannustaminen on tärkeää, koska miehet yrittävät itsemurhaa harvemmin kuin naiset, mutta kuolevat siihen naisia useammin. Vuonna 2019 kolme neljästä itsemurhan tehneestä oli mies.

”Siksi myös masennus on hengenvaarallinen erityisesti miehille”, miesten kokemuksia masennuksesta tutkinut Valkonen sanoo.

Tänään klo 18 Instalive aiheesta mies ja mielenterveys

Tänään keskiviikkona 10. marraskuuta klo 18-18.30 Jukka Valkonen ja Visa Kuusikallio keskustelevat Mieli ry:n instalivessä aiheesta miehet ja mielenterveys.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Jukka Valkonen, MIELI Suomen Mielenterveys ry
040 674 0225
jukka.valkonen@mieli.fi

Vastaava kriisityöntekijä Visa Kuusikallio, Kriisitoiminnot, MIELI Suomen Mielenterveys ry
040 571 3685
visa.kuusikallio@mieli.fi

Lahjoita kriisiauttamiseen

MobilePaylla numeroon 50705 tai

tee tilisiirto:

1. Merkitse saajaksi MIELI Suomen Mielenterveys ry
2. Valitse tilinumero: FI23 8000 1800 2830 05 (Danske Bank)
3. Käytä yleislahjoituksen viitenumeroa 16010

Sivua muokattu 15.11.2021

Ota yhteyttä

Jukka Valkonen

Erityisasiantuntija, Aikuistyö
+358 40 674 0225
etunimi.sukunimi@mieli.fi

Visa Kuusikallio

Tiimipäällikkö, Kriisipuhelintoiminta
+358 9 41350 510 (vaihde)
etunimi.sukunimi@mieli.fi