Siirry sisältöön

MIELI ry:n Kriisipuhelinpäivystäjä ja tukihenkilö Paula-Sirkka Vähämäki valittiin vuoden 2020 vapaaehtoiseksi

Kansalaisareena ry valitsi Vuoden vapaaehtoiseksi Paula-Sirkka Vähämäen Ylöjärveltä. Vähämäki toimii vapaaehtoisena tukihenkilönä Tampereen mielenterveysseuran kriisikeskus Osviitassa.

Raati korosti valinnassaan Vähämäen sitoutuneisuutta ja pitkäaikaista toimintaa vapaaehtoisena. Poikkeuksellinen vuosi on korostanut vapaaehtoistoiminnan tarvetta myös MIELI ry:n kriisiauttamisessa.

Paula-Sirkka Vähämäki toimii tulevan vuoden vapaaehtoistoiminnan lähettiläänä. Kuva: Sonja Sievers

Vähämäki on tehnyt erittäin aktiivista ja vaativaa vapaaehtoistyötä jo 21 vuoden ajan kohdaten asiakkaita sekä kasvotusten että puhelimitse. Koronapandemian aikana hän on päivystänyt aktiivisesti MIELI ry:n Kriisipuhelimessa.

Vähämäki kohtaa asiakkaat kunnioittavasti ja ennen kaikkea suurella lämmöllä. Vapaaehtoistyö antaa hänelle iloa, kiitollista mieltä, näkökulmia elämään, yhteisöllisyyden ilmapiiriä ja uuden oppimista.

Palkinnon saamisesta Vähämäki on hämmentynyt, mutta iloinen.

”Vapaaehtoisuus tuo sisältöä ja merkityksellisyyttä elämään. Toivon, että palkinto tekee kriisikeskustyötä tunnetummaksi, ja myös innostaa uusia ihmisiä vapaaehtoistoimintaan. Vapaaehtoisena riittää, kun on oma itsensä ja tekee parhaansa, eli juuri sen mihin kulloisenakin hetkenä pystyy”, hän toteaa.

Vapaaehtoiset tukihenkilöt ja Kriisipuhelinpäivystäjät ovat tärkeä voimavara MIELI ry:ssä tehtävälle auttamistyölle. Etenkin poikkeusaikana tarve keskusteluavulle on ollut hyvin suuri. Kriisipuhelimessa on käyty tänä vuonna ennätysmäärä keskusteluja, yli 82 000 kappaletta. Noin joka toinen puhelu on ollut vapaaehtoisen vastaama. MIELI ry:n vapaaehtoiset koulutetaan tehtävään ja toimivat ammattilaisten tukemina.

Kansalaisareena ry on jakanut Vuoden vapaaehtoinen -palkintoa vuodesta 2013 lähtien. Tavoitteena on palkinnon avulla lisätä vapaaehtoistoiminnan arvostusta ja näkyvyyttä. Vuoden vapaaehtoinen toimii valintaansa seuraavan vuoden vapaaehtoistoiminnan lähettiläänä. Kampanjassa yleisö ehdottaa ja äänestää ehdokkaita. Arvovaltainen raati valitsee Vuoden vapaaehtoisen kymmenen eniten ääniä saaneen finalistin joukosta. Lisätietoja kampanjasta: https://kansalaisareena.fi/vapaaehtoinen/

Sivua muokattu 2.7.2021


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: