Siirry sisältöön

Mielinauhan 2025 suunnittelija Arttu Åfeldt: ”Löysin oman elämänliekkini muodin maailmasta.”

Vuoden nuorella suunnittelijalla  Arttu Åfeldtilla ei ole lapsuudestaan juuri hyviä muistoja. Vasta ompelua opiskellessaan hän löysi ystäviä ja intohimonsa tehdä muotia.  

Arttu asui lapsuutensa isossa perheessä Nurmijärvellä. Hänelle syntyi jo varhain halu pukeutua ja laittautua näyttävästi. Se aiheutti riitoja perheessä, erityisesti isän kanssa.  

Vanhemmat erosivat kevään korvilla Artun ollessa kuudennella luokalla koulussa. Arttu oli ainoa lapsista, joka jäi isän luokse asumaan. Syksyllä Arttu oli viettämässä aikaa isovanhempiensa kanssa, kun sai tietää isänsä tehneen itsemurhan.  

Kertoessaan tapahtumasta Arttu vaikenee, mutta mainitsee sen myöhemmin lähentäneen häntä omien sisarusten, äidin ja isovanhempien kanssa.  

”Minulla on vielä kokemuksissani käsiteltävää, mutta mietin vielä milloin ja miten pääsen siinä alkuun”, hän sanoo. 

Opettajakin osallistui kiusaamiseen

Arttu laittautui ja pukeutui yläasteaikana kouluun näyttävästi. 

”Olin innostunut Japani-vaikutteista. Käytin peruukkia, korsettia, tekoripsiä ja korkeita korkoja.”

Arttu näyttää kuvaa, josta häntä on vaikea enää tunnistaa. Tätä nykyä hän suosii vaatteita, jotka ovat rentoja ja mukavia päällä.  

Teini-ikäisen Artun tyyli sen sijaan erottui nurmijärveläisessä peruskoulussa, jossa ei hänen mukaansa vallinnut hyvä henki.  

”Kyllähän mua siellä yritettiin kiusata, mutten juuri provosoitunut siitä. Voisin jopa sanoa, että koulussa oli muita, joita kiusattiin vielä enemmän.” 

Enemmän Arttua vaivasi yksinäisyys, kun samanhenkistä seuraa ei löytynyt. Se jäi myös mieleen, kun yksi koulun opettajistakin osallistui kiusaamiseen sanomalla: ”Eihän se ole ihme, jos sinua kiusataan, kun pukeudut noin.” 

”Ihmettelen edelleen, miten opettaja voi osallistua kiusaamiseen.” 

”Tuntui ristiriitaiselta lukea Nurmijärven Sanomista uutista, että minut on valittu Vuoden nuoreksi suunnittelijaksi, kun minulla on itselläni niin ikävät muistot sieltä.”  

Arttu haluaa nykyään pitää myös vapaata muotisuunnittelijan töistä.  Kuva: Pia Inberg.

Hämeenlinnaan ompelukouluun  

Ompelijaksi opiskellessaan Artun elämä sai myönteisen käänteen. Silloisesta kämppiksestä tuli paras kaveri, joka on edelleen Artun läheisin ystävä. He ovat edelleen tekemisissä toistensa kanssa päivittäin. 

Hämeenlinnasta löytyi muutakin samanhenkistä seuraa ja samalla omat suunnitelmat alkoivat kirkastua.   

”Koulussa vahvistui myös se ajatus, että haluan suunnitella muotia ja hakea Aaltoon opiskelemaan.” 

Hämeenlinnassa opiskelu antoi Artulle vahvan teknisen pohjan ja hän sanoo, että se ei ole suunnittelijoille itsestään selvyys: ”Olen huomannut, että kaikki ompelua opiskelleet eivät välttämättä ole saaneet lainkaan niin hyvää opetusta.” 


Syksyllä 2024 Arttu Åfeldt voitti Vuoden nuori suunnittelija 2024 -kilpailun. Kilpailun yhtenä tehtävänä oli suunnitella Mielinauha vuoden 2025 kampanjaan. Kuva: Pia Inberg.

Luovakin työ voi olla ”vain työtä” 

Aiemmin ja Aallossa opiskellessakin Artun omat työt ovat usein edenneet niin sanotusti ”tuskan kautta maaliin”. Silloin ne ovat vieneet yöunet ja koko elämä on pyörinyt luomisprosessien ympärillä. Kun Arttu lähti Milanoon työharjoitteluun, hän huomasi, että monille kollegoille työ muotimaailmassa ja siinä menestyminen tuntui olevan elämän ainoa sisältö. 

”Heräsin siihen, että vaikka olen kunnianhimoinen ja määrätietoinen, en kuitenkaan halua itse rakentaa omaa minääni pelkästään muodin suunnittelun varaan. Yritän nyt suhtautua työhöni eri tavalla. Olen luonut rytmin, että työni on työhuoneella ja haluan rauhoittaa kotini palautumiselle. Pidän myös aina yhden päivän viikossa vapaata. Toki työ voi olla mielessä, mutta haluan tehdä myös muita asioita elämässäni.” 

Arttu kertoo nyt hakevansa suunnitteluunkin enemmän inspiraatiota hyvinvoinnin ja ilon kautta kuin aiemmin   

Vuoden 2025 Mielinauhassa roihuaa elämän liekki 

Viime vuonna Vuoden nuoreksi suunnittelijaksi 2024 valinta vauhditti Artun viime vuoden menoa.  

”Vaikka se oli hienoa, niin loppuvuodesta aloin jo vähän väsyä pyöritykseen.” 

Viime aikoina Arttu on pyrkinytkin pitämään aikaisempaa enemmän huolta itsestään: hidastaa tahtia, käydä uimassa ja tavata kavereita. Työn puolesta hän tietysti toivoo, että uusi opinnäytemallisto herättää kiinnostusta 

”Yritän nykyään itse ajatella muotisuunnittelijan työtä vain työnä.” 

Vuoden nuori suunnittelija -kilpailun osana suunniteltiin myös Vuoden 2025 Mielinauha.  

”Tehtävä tuntui ensin hankalalta, koska alkuun ajattelin, että nauha on kaupallinen tuote, kunnes ymmärsin, että sitähän myydään mielenterveystyön hyväksi.” 

Liekki-ajatus syntyi siitä, että mielenterveyden ylläpitämiseksi kaikilla on hyvä olla elämässään innoittavia asioita. Arttu itse on löytänyt oman elämän liekkinsä muodin maailmasta.    

Ei anneta yhdenkään liekin hiipua. Ole Artun tavoin mukana Mielinauha-kampanjassa. Lahjoita mielenterveystyöhön ja kriisiauttamiseen ostamalla Mielinauha tai lahjoittamalla: mielinauha.fi 

Arttu Åfeldt

Työ: muotisuunnittelija
Asuu Vantaalla
Opinnot loppusuoralla Aalto-yliopistosta, valmistuu keväällä 2025
Perhe: Äiti ja neljä sisarusta
Hoitaa omaa mielen hyvinvointiaan käymällä uimassa viikoittain ja harrastaa videopelejä 
Artun ystävä kuvaili Arttua: ”Muotihyyppä, Fortnite nörtti, jolla on kissoja.”
Artun sisko kuvaili Arttua:  ”Määrätietoinen, toiset huomioon ottava, herkkä, erittäin mahtava huumorintaju, sisua löytyy muille jakaa.”