Siirry sisältöön

Nuoriin liittyvät yhteydenotot kriisikeskuksiin ovat olleet tänä vuonna yhä murheellisempia

Nuorten ja heidän läheistensä yhteydenotoissa MIELI ry:n kriisiauttamiseen toistuu nyt huoli avun saamisesta. Tilanteet vaihtelevat, mutta yleisesti aiheet ovat vakavia: syömishäiriöitä, itsetuhoisuutta, viiltelyä ja päihteitä.

”MIELI kriisikeskusten kriisityöntekijöiden kokemuksista ja palautteista käy ilmi, että yhteydenotot ovat viime aikoina olleet aiempaa synkempiä ja tilanteet murheellisempia.

Yhtenä huolestuttavimpana keskustelun aiheena nähdään nuorilla aikuisilla esiintyvä näköalattomuus”, kertoo kriisitoimintojen johtaja Sanna Vesikansa.

Vaikka tällä hetkellä on nähtävissä ensimmäisiä merkkejä nuorten mielenterveystilanteen yleisestä vahvistumisesta, MIELI ry:n kriisiauttamiseen otetaan yhä paljon yhteyttä nuorten asioita koskien. Vanhemmat voivat tyypillisesti olla huolissaan nuorten käytöksestä tai siitä, ettei nuori enää viihdy kotona eivätkä he tiedä, missä nuori liikkuu.

Suurin huoli avun saamisesta

MIELI kriisikeskusten vastaanotoilla ympäri Suomea käy runsaasti nuoria asiakkaita. Yli viidennes kriisikeskusten asiakkaista on alle 30-vuotias (22 %) ja Itsemurhien ehkäisykeskuksen asiakkaista lähes puolet (48 %).

”Joskus MIELI Kriisipuhelimeen voi soittaa yhdessä vanhempi ja nuori tai esimerkiksi nuori ystäväporukka. Myös isovanhemmat ottavat meihin yhteyttä”, kuvailee puhelin- ja verkkokriisityön päällikkö Susanna Winter.

Läheisten yhteydenotoissa niin kriisikeskuksiin, Sekasin- ja MIELI Kriisichattiin kuin -puhelimeenkin kuuluu suuri huoli eri ikäisistä lapsista tai lapsenlapsista.

Nuorten yleisimmät syyt ottaa yhteyttä kriisikeskuksiin ovat ahdistuneisuus ja ihmissuhdeongelmat, arjessa selviytymiseen liittyvät ongelmat, läheisen kuolema tai äkillinen järkyttävä tapahtuma.  

Aikuisten yhteydenotoissa nuoria koskien toistuu toivottomuus ja moni kokee, ettei lapsi tai nuori ole saanut tarvitsemaansa apua.

Perusterveydenhuollon ja oppilashuollon tarjoamat palvelut koetaan usein riittämättömiksi.

Aikuinen, joka ottaa yhteyttä nuoreen liittyvästä huolesta, on usein itse hyvin väsynyt ja oma jaksaminen on koetuksella.

”Kuitenkin Kriisipuhelin-keskustelun päätteeksi moni soittaja kertoo, että jo keskustelu jonkun kanssa on helpottanut oloa ja on enemmän voimia ja helpompi hakea apua muualtakin,” kertoo Winter.

MIELI Kriisipuhelin vastaa tänäkin jouluna 24/7 suomeksi numerossa 09 25250111.

Apua ja tukea saa myös eri kielillä MIELI Kriisipuhelimesta, kriisivastaanotolla, chateissa ja ryhmissä.

Nuorille suunnattu Sekasin-chat (uusi välilehti) on avoinna läpi joulun normaalein aukioloajoin: arkisin 9–24, viikonloppuisin 15–24


Ryhmä nuoria seisoo kalliolla. Taustalla majakka.

Tänä jouluna on aika keskittyä nuoriin

Liian moni nuori jää yksin mielen myrskyjen ja vaikeuksien kanssa. Tuellasi voimme vahvistaa yhä useamman nuoren mielenterveystaitoja ja tarjota keskusteluapua vaikeassa tilanteessa.


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: