Siirry sisältöön

Pikku Kakkosen nallet istuutuivat Huolituoliin

Kesällä 2021 Pikku Kakkosen nallet istuutuivat sadun keskeltä MIELI ry:n Huolituoliin. Huolituolilla tarkoitetaan yleensä kertaluonteista kohtaamista, jossa voi kertoa huolensa joko koulutetulle vapaaehtoiselle tai kriisityöntekijälle. Pikku Kakkosessa nallejen huolia kuunteli käsikirjoittaja ja juontaja Veera Degerholm, joka toimii myös tukihenkilönä Kriisikeskus Osviitassa Tampereella.
Veera Degerholm ja nallet studiossa.
Veera Degerholm ja Pikku Kakkosen nallet. Kuva: Veera Degerholm.

”Kävin MIELI ry:ssä Veli Kaukkilan pitämän Huolituoli-koulutuksen ja innostuin ajattelemaan, miten sitä voisi soveltaa Pikku Kakkosessa lapsille”, Degerholm kertoo.

Hän sovelsi sitä Satuun, jossa Ruska, Myrsky ja Mustikka -nimiset nallet seikkailevat. Sadussa pysähdytään, kun jollekulle nalleista tulee vastaan hankala tilanne. Nalle istutetaan hankaluuksiensa kanssa Huolituoliin ja jutellaan asiasta. Huolituolihetken jälkeen satu jatkuu ja hankalassa tilanteessa oleva nalle palaa tarinaan toimimaan ja osallistumaan.

”Halusin näin kertoa lapsille, että huolet ovat tärkeitä, niiden ääreen on hyvä pysähtyä ja niistä on hyvä puhua eikä vain nielaista sisäänsä.”

”Pikku kakkosen tärkeä tehtävä on antaa lapsille myös sanoja eri asioille. Ajattelen, että huolituoli voi olla hyvä konkreettinen sana hetkelle tai paikalle, jossa annetaan tilaa huolelle. Huolituolin voisi ajatella sijoitettavan vaikka jokaiseen kotiin paikaksi, jossa voi kertoa ja jakaa elämässä eteen tulevia hankalia tilanteita”, Degerholm ideoi.

Huolituoli-sadut nähtiin Pikku Kakkosessa kesällä 2021 ja ovat katsottavissa edelleen YLE Areenasta. Lisätietoa Huoli-tuolista ja Huolituoli-koulutuksesta saa Veli Kaukkilalta MIELI ry:stä.

Pikku Kakkosen nallet Satutoimistossa.
Pikku Kakkosen Satutoimistossa Veera Degerholm kertoi satuja lapsikatsojille. Kuva: Veera Degerholm

Sivua muokattu 13.9.2022


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: