Siirry sisältöön

Sekasin-chatissa ennätysmäärä keskusteluja – poikkeusolojen vaikutus nuorten elämään kuuluu vahvasti yhteydenotoissa

Nuorille suunnatussa Sekasin-chatissa on käyty tämän vuoden aikana jo yli 21 000 keskustelua, mikä on enemmän kuin vuonna 2019 yhteensä. Nuoret hakevat apua erityisesti omaan pahaan oloon, ihmissuhdeongelmiin, arjessa selviytymisen haasteisiin sekä itsetuhoisiin ajatuksiin.

”Kevät oli hyvin poikkeuksellista aikaa kaikkialla. Lukuisat nuorten lähipalvelut jouduttiin rajoitusten takia keskeyttämään, mistä johtuen tarve verkkopalveluille kasvoi entisestään. Tammi-elokuun aikana Sekasin-chattiin tuli yhteydenottoja nuorilta yli 90 000 kappaletta eli yli 22 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Yhä useampi nuori hakee apua itsetuhoisiin ajatuksiin. Yhteydenotot ovat myös olleet aiempaa vakavampia. On erittäin hyvä, että apua haetaan”, MIELI ry:n verkkokriisityön päällikkö Satu Sutelainen kertoo.

Poikkeusolot näkyivät Sekasin-chatissa lisääntyneenä avun tarpeena, mutta myös lisääntyneinä päivystäjämäärinä useiden toimijoiden siirtyessä verkkoon. Kevään 2020 aikana mukana päivystämässä oli järjestöjä, kaupunkien nuorisopalveluja sekä seurakuntia, yhteensä yli 60 organisaatiota.

”Kevään aikana koulutimme noin 300 ammattilaista ja noin 250 vapaaehtoista toimimaan nuorten tukena Sekasin-chatin päivystäjinä. Yhdessä olemme pystyneet kohtaamaan ja auttamaan useampia nuoria kuin koskaan aikaisemmin Sekasin-chatin historiassa. Suuri kiitos kuuluu yhteiseen toimintaan sitoutuneelle monialaiselle Sekasin-kumppaniverkostolle”, Punaisen Ristin Nuorten turvatalotoiminnan johtaja Leena Suurpää iloitsee.

Keskustelu kävi kevään aikana vilkkaana myös Discord-alustalla toimivassa verkkoyhteisö Sekasin Gamingissa. Erityisen paljon keskustelua käytiin #mielenterveys-kanavalla, minkä lisäksi serverin tarjoama yhteisöllisyys, yhteenkuuluvuus ja sosiaaliset kontaktit ovat olleet erityisen tärkeitä monelle nuorelle tänä keväänä.

Sekasin Gaming tiimin ylläpitämä Discord-serveri on alansa edelläkävijä. Serverin 24/7 -aukiolo auttaa saavuttamaan nuoria, joita vain virka-aikoihin avoinna olevat palvelut tavoittavat heikosti. Muita yhtä laajasti toimivia verkkotyön muotoja ei ole.

Sekasin-chat tarjoaa nuorille anonyymia matalan kynnyksen keskusteluapua erilaisissa elämäntilanteissa. Chat on auki vuoden jokaisena päivänä – myös iltaisin, jolloin useimmat muut tukipalvelut ovat kiinni. Nuorten kanssa Sekasin-chatissa keskustelevat koulutetut vapaaehtoiset ja ammattilaiset. Sekasin-chat toteutetaan järjestöjen yhteistyönä, ja sen koordinoinnista vastaavat MIELI Suomen Mielenterveys ry ja Punainen Risti. Sekasin-chatin auttamistyö toteutetaan STEA-avustuken turvin.

Sekasin Gaming on Discordissa toimiva Suomen suurin ammatillisesti moderoitu verkkoyhteisö. Serveri tarjoaa mahdollisuuden keskustella puhe- ja tekstikanavilla lähes 13 000 muun suomalaisen nuoren kanssa anonyymisti. Keskustelun turvallisuus varmistetaan 24/7 tapahtuvalla moderoinnilla. Vertaisten lisäksi serverillä toimii säännöllisesti eri alojen ammattilaisia nuorten tukena. Sekasin Gamingia rahoittaa Me-säätiö.

Sekasin-chat – sekasin.fi
Aukioloajat: ma-pe klo 9–24, viikonloppuisin klo 15–24.

Sekasin Gaming – discord.gg/sekasin

Lisätietoja

Satu Sutelainen
Verkkokriisityön päällikkö, MIELI Suomen Mielenterveys ry
satu.sutelainen@mieli.fi
p. 040 840 6681

Leena Suurpää
Nuorten turvatalotoiminnan johtaja, Suomen Punainen Risti
leena.suurpaa@redcross.fi
p. 050 543 8251

KUVA: Unsplash

Sivua muokattu 30.6.2021


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: