Siirry sisältöön

Terapeuttivillelle Mielenterveyspalkinto

Somevaikuttaja ja psykoterapeutti Ville Merinen eli terapeuttiville sai MIELI Suomen Mielenterveys ry:n Mielenterveyspalkinnon 2022. Merinen tuottaa mielenterveyssisältöjä muun muassa TikTokiin, Instagramiin, Youtubeen ja Twitchiin, joissa hänellä on satoja tuhansia seuraajia.

Ville Merinen on tehnyt vaikuttavaa ja asiantuntevaa mielenterveyssisältöä sosiaaliseen mediaan pääkohderyhmänään nuoret ja nuoret aikuiset. Raikkaalla ja sosiaaliseen mediaan sopivalla tavalla Merinen on tavoittanut tärkeälle asialle uusia kohderyhmiä. Merinen tuottaa sisältöä vaikeista aiheista ja tuo esiin konkreettisia keinoja vahvistaa mielenterveyttä.

Sosiaalisen median kanavat ovat jokapäiväisiä viestintäalustoja kaikenikäisille. Nuoret viettävät niissä paljon aikaa ja monet nuoret käyttävät niitä myös tärkeimpinä paikkoina hakea tietoa. Merisen somesopivaan muotoon paketoidut sisällöt tavoittavat parhaiten nuoria.  

On arvokasta, että sosiaalisessa mediassa on sisältöä, joka vähentää mielenterveyden haasteisiin liitettyä stigmaa, aktivoi keskusteluun, pohjautuu asiantuntijatietoon ja ohjaa tarvittaessa avun piiriin. Merinen on itsekin sitoutunut auttamaan, muun muassa päivystänyt öisin niissä kanavissa, joissa nuoret miehet ovat. Merinen on alusta lähtien kertonut tavoitteekseen suomalaisen mielenterveysstigman poistamisen.  

27. Mielenterveyspalkinto myönnettiin Terapeuttivillelle MIELI ry:n toimistolla Pasilassa 10.10.2022. Video tapahtumasta löytyy MIELI ry:n Instagram-kanavalta (uusi välilehti).

Alta löydät transskriptin tapahtumasta.

Sari Aalto-Matturi (MIELI ry:n toiminnanjohtaja): Hei, lämpimästi tervetuloa Maailman mielenterveyspäivänä tänne MIELI ry:n toimistolle. Ehkä muutama sana ennen kuin mennään itse valtakunnallisen mielenterveyspalkinnon jakoon. MIELI ry täyttää tänä vuonna 125 vuotta, ja ollaan sitä vuotta juhlistettu monella tavalla. Toki tämmöisenä juhlavuonna myös mietitään sitä, että mitä varten me ollaan olemassa ja mikä siinä meidän työssä on ytimenä.

MIELI ry on se järjestö, joka pyrkii vahvistamaan resilienssiä niin yksilö-, yhteisö- kuin koko yhteiskunnan tasolla, tarjoamaan tukea ja apua ja tekemään vaikuttamistyötä myös yhteiskunnassa sillä tavalla, että rakenteet uudistuisivat ja tuen ja avun saaminen mahdollistuisi ja ylipäätään suomalaiset voisivat entistä paremmin. Yksi osa tätä MIELI ry:n vaikuttamistyötä melkein 30 vuoden ajan, itse asiassa tarkalleen ottaen 28 vuoden ajan, on ollut valtakunnallinen mielenterveyspalkinto. Palkinnon ydin on se, että se annetaan henkilölle tai toimijalle, taholle, joka jollain tavoin sen semmoisen kaikkein perinteisimmän ja vakiintuneimman mielenterveystyön ulkopuolelta tekee jotakin poikkeuksellista, omassa toiminnassaan edistää ihmisten henkistä hyvinvointia ja tukee mielenterveyttä suomalaisessa yhteiskunnassa.

No, minkälaista aikaa me nyt tässä eletään, minkälaiseen aikaan valtakunnallista mielenterveyspalkintoa nyt lähdettiin miettimään? Me vuonna 2022 eletään kolmoiskriisin olosuhteissa, puhutaan pandemiasta – pandemian jälkihoidosta toivottavasti pian –, puhutaan Venäjän hyökkäyssodasta, puhutaan ilmastokriisistä. Ehkä sitten näihin liittyen myös puhutaan taloudellisesta kriisistä ja kaikenlaisesta tulevaisuuden epävarmuudesta. Ja ihan erityistä huolta tänä vuonna herättää nuorten ja nuorten aikuisten hyvinvointi. Me tiedämme, että jo ennen pandemiaa monenlaisilla mittareilla nuorten hyvinvointia kuvaavat indikaattorit olivat kehittyneet huonoon suuntaan, ja nyt sitten vielä pandemian aikana nuoret ja nuoret aikuiset on ottaneet niitä kovimpia iskuja.  Mietitään, että mistä se johtuu? Mikä kaikki on taustalla siinä nuorten hyvinvoinnin heikentymisessä.

Kuitenkin samaan aikaan, kun me varmasti tunnistamme sosiaalisessa mediassa asioita, jotka kuormittavat mieltä ja jotka voivat olla vahingollisia, niin samaan aikaan me kuitenkin tiedämme, että sosiaalinen media on monille tosi tärkeä. Ihmissuhteiden, sosiaalisen vuorovaikutuksen, tuen ja avun saamisen ja ylipäätään merkityksellisen elämän areena. Ja samaan aikaan, kun monessa yhteydessä puhutaan siitä, mitä pitäisi tehdä, mitä voisi ajatella niistä sosiaalisen median ongelmallisista alueista, niin halutaan tuoda esille, että sosiaalista mediaa ei ole syytä demonisoida. Ja ne some-vaikuttajat, joilla monella on laaja seuraajajoukko, niin on todella merkittäviä vaikuttajia ja tiedontuottajia, tiedonvälittäjiä omissa rooleissaan. Ja onkin tärkeää, että sosiaalisessa mediassa on sellaisia vaikuttajia, sellaisia toimijoita, jotka osaltaan vähentävät mielenterveyteen liittyvää stigmaa, osallistuvat keskusteluun, tarjoavat siellä tietoa omissa rooleissaan avuksi ihmisille.

Ja nyt päästäänkin sitten itse asiaan. Vuoden 2022 valtakunnallisen mielenterveyspalkinnon saa Terapeuttiville eli psykoterapeutti Ville Merinen. Ville Merinen on psykoterapeuttina toki mielenterveystyön ammattilainen ja sanoin tuossa jo aikaisemmin, että palkinto on haluttu perinteisesti antaa henkilöille tai toimijoille perinteisen mielenterveystyön ulkopuolelta ja ajatellaan, että sinä varmasti teet työtä myös sen perinteisen mielenterveystyön sisällä, mutta tämä työ Terapeuttivillenä on epäilemättä sen perinteisen työn ulkopuolelta. Sä oot tehny uraauurtavaa työtä sosiaalisessa mediassa ja sulla on siellä eri kanavissa, oliko toistasataatuhatta seuraajaa.

Ville Merinen: On aika paljon.

Sari: Aika paljon, jos ei useampia satojatuhansia. Ja alun perin olet käynnistänyt tätä työtä nimenomaan vapaaehtoistyönä ja osittain teet sitä edelleen siinä roolissa. Ja sosiaalisen median vaikuttajana Terapeuttiville on tuonut esille konkreettisia keinoja mielenterveyden vahvistamiseen ja nuorille sopivalla tavalla paketoituna. Omassa työssä me ollaan tunnistettu paitsi tätä nuorten ja nuorten aikuisten erityisen huomion tarvetta. On noussut esille myös miesten, poikien, nuorten miesten erityiset tarpeet. Ja se, että miksi tuntuu, että mielenterveysviesti, tuki ja apu ei aina kohtaa miesten odotuksia tai tuen ja avun piiriin ei rohjeta hakeutua. Terapeuttivillen kohderyhmänä on myös monella tavalla ollut pojat ja nuoret miehet ja olet onnistunut heitä siellä sosiaalisessa mediassa tavoittamaan. Ja sillä tavalla myös osaltaan vähentänyt sitä sukupuolileimautumista, jota mielenterveyden teemoilla ehkä on. Ja kaikista näistä syistä pidemmittä puheitta haluaisin vuoden 2022 valtakunnallisen mielenterveyspalkinnon antaa Terapeuttivillelle. Ja sitten pyytäisin, että viestintäjohtaja Liisa Partio kertoo siitä itse palkinnosta.

Ville: Nousenko mä nytten.

Sari: Nouse nyt, tule sinä Liisa tänne.

Ville: Tule Liisa tänne.

Liisa Partio (MIELI ry:n viestintäjohtaja): Kiitos. Palkinto on yleensä aina ollut jokin teos. Ja me sitten Jutta Kajanderin, joka tässä on ollut kampanjaa luotsaamassa, niin jäätiin miettimään, että mikä voisi olla somevaikuttajalle sopiva teos. Se johti siihen, että meistä jokainen ehkä tarvitsee voimaeläimen. Joka opastaa, suojelee, vahvistaa ja varmasti myös somevaikuttaja tarvitsee sellaisen.

Ville: Kyllä.

Liisa: Niinpä me pyydettiin sitten Matti Pikkujämsältä ja Antti Ervastilta – Matti on täällä paikalla –, että he tekee ihan sua varten tämmöisen somevaikuttajan voimaeläimen.

Matti: Tällainen siitä tuli, onneksi olkoon.

Ville: Kiitos.

Matti Pikkujämsä: Me ollaan tehty näitä voimaeläimiä eri maissa, Suomessa, mutta myös paljon Aasiassa. Yleensä me tavataan se ihminen, kun me tehdään tätä voimaeläintä, mutta sitten jotenkin mä katsoin näitä sun klippejäsi, tai Antin kanssa katsottiin, ja jotenkin kun mä käytin tärkeintä työkaluani eli intuitiota niin päätin, että sä oot ilves. Ja jotenkin tässä kuvassa me koetettiin tavoittaa? sitä mitä mä teet, eli sä kosketat ihmisiä tuommoisen pienen ruudun läpi. Ja siltä se tuntuu. Mun täytyy sanoa, että mä ja Antti molemmat ollaan faneja.

Ville: Kun sä sanoit sun nimen niin, sulla ei oo profiilikuvaa, niin sä aina katot mun kaikki videot tyyliin ekana?

Matti: Todistettavasti.

Ville: Hei ketä mä nyt halaan eka.

Sari: Oisko vuoronperään.

Matti: Meidän uusi kirja: Yksi näistä hetkistä. 100 ajatusta yksinäisyydestä ja yksinolosta.

Ville: Kiitos paljon, siis tää on aivan ihana. Mä oon miettiny pitkään, että pitäis tehä tatuointi. Mä teen tästä. Mä olen odottanut sitä merkkiä.

Matti: Sitten tuo lause on itseasiassa jostain sun noista pätkistä. Se oli joku semmoinen kohta, et se jotenkin kerto miten sä puhuttelet ihmisiä sillä tavalla, et se tuntuu et sä puhut juuri minulle.

Ville: Saanko mä pitää pienen livepuheen. Tuosta Matin sanomasta. Mä yritän tehdä semmosta sisältöä, että vaikka se on video kaikille, niin sitten se on kuitenkin semmoinen, että se ihminen joka kattoo sen, niin sille tulee semmoinen olo et nyt se puhuu minusta. Ne videot on tosi yksinkertaisia ja niissä on hirmu vähän sanoja, ne on savon kieltä, semmoista hidasta, ja jotkut on silleen että voisitko vähän noppeemmin puhua, mutta en varmana puhu. Silti, kun niitä tekee monta erilaista niin kaikille tulee se olo jossain vaiheessa, et nyt se puhuu minulle. Ja siksi se menestyy niin hyvin. On tosi hienoa tehdä semmoista et mä koen, että mä oon oman elämän tarkoituksen löytänyt tästä, et mulla on perhe ja tämä työ. Minun oma semmoinen ajatus oli kokoajan, että katotaan paljonko yks äijä voi vaikuttaa suomalaisten mielenterveyteen ja sillä mennään. Ei muuta, kiitos tosi paljon, tää on tosi iso juttu itelle.

[Aplodit]

Ville: Tää on kyllä hieno, Ilves. Nyt se ratkes varmaan, että kun mä en oo Tampereella valinnut joukkuetta vielä, Tappara vai Ilves. Tää oli merkki.

Sari: Otettaisko me sitten maljat.

Ville: Moi livestream, moro, tsemppiä kaikille, ootte ihania.

Järjestyksessään 27. Mielenterveyspalkinto

MIELI Suomen Mielenterveys ry on jakanut mielenterveyspalkintoa vuodesta 1994 lähtien. Palkinto myönnetään vuosittain henkilölle tai yhteisölle, joka on omassa elämässään ja toiminnassaan edistänyt ihmisten henkistä hyvinvointia ja tukenut mielenterveyttä varsinaisen mielenterveystyön ulkopuolella.

Palkinto jaetaan vuosittain Maailman mielenterveyspäivänä 10. lokakuuta.

Lisätietoa Mielenterveyspalkinnosta:
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Jutta Kajander
jutta.kajander@mieli.fi, 0408014429

Sivua muokattu 28.11.2022