Siirry sisältöön
Keinoja parempaan uneen

Jokainen voi oppia nukkumaan paremmin huolehtimalla säännöllisestä unirytmistä, rauhoittamalla illat ja nukkumispaikan, käsittelemällä huolia ennen nukkumaanmenoa, ja opettelemalla rentoutumista.

Tutustu unien merkityksiin

Unia voi käyttää itsetuntemuksen välineenä. Jos haluaa oppia ymmärtämään paremmin itseään unien kautta, unipäiväkirjan pitäminen tai uniryhmätyöskentely ovat menetelmiä, jotka auttavat oppimaan omien unien merkityksistä.

Unen tehtäviä

Tarvitsemme unta: se on biologinen välttämättömyys. Kaikki eläimet nukkuvat. Unessa mieli ja ruumis saavat levätä ja energiat palautua. Uni uudistaa erityisesti aivojen toimintakyvyn, mikä on mielenterveyden kannalta oleellista.

Unen vaiheet

Yöuni kulkee vaiheissa. Alku-unen kevyen unen jaksot muuttuvat syväksi uneksi ja REM- eli vilkeuneksi, jotka toistuvat sykleissä. Herääminen on helpointa unisyklin lopussa.

Unen tarve vaihtelee

Unen tarve on yksilöllinen. Aikuinen ihminen tarvitsee unta noin 7–9 tuntia vuorokaudessa, nuorten unentarve on hieman suurempi, noin 8–9 tuntia. Tärkeää on löytää itselle toimiva määrä unta ja pyrkiä takaamaan mielelle riittävä levon määrä.

Univaje heikentää terveyttä ja mielialaa

Unista tinkiminen ei ole viisasta. Univelka voi tulla kalliiksi, sillä univaje on tutkitusti yhteydessä sairauksiin ja masennukseen. Erityisen haitallista on pitkittynyt univaje.

Uni on osa vuorokausirytmiä

Uni on osa vuorokausirytmiä. Unirytmiä ylläpitää kaksi järjestelmää: aivojen keskuskello sekä unentarve. Unirytmi voi mennä sekaisin erityisesti silloin, kun unirytmi ja ulkoisen maailman aikataulut eivät kohtaa.

Tavallisimpia uniongelmia

Uneen ja nukahtamiseen liittyvät ongelmat ovat tavallisia, ja suurin osa ihmisistä kohtaa niitä jossain vaiheessa elämäänsä. Pitkittyessään ne voivat kuitenkin haitata elämänlaatua ja vaatia tarkempaa huomiota.