Miten selviytyä talousvaikeuksista?
Taloushuoliin liittyy monenlaisia tunteita kuten häpeää, syyllisyyttä ja toivottomuutta. Talousvaikeuksista on hyvä jutella jonkun kanssa. Yksin ei tarvitse pärjätä.
On tavallista, että talousvaikeuksien keskellä saattaa helposti syyllistää itseään. Talousvaikeudet usein myös hävettävät, ja niihin voi liittyä huonommuuden ja epäonnistumisen tunteita sekä kokemus arvottomuudesta. Yhteiskunnallinen keskustelu ja ympärillä olevien ihmisten suhtautumistavat voivat ylläpitää syyllistävää ilmapiiriä, vaikka monesti talousvaikeuksiin johtaviin seikkoihin ei välttämättä ole itse pystynyt täysin vaikuttamaan.
Talousvaikeuksiin liittyvien negatiivisten tunteiden takia puhuminen tai avun pyytäminen voi tuntua hankalalta. Häpeä voi lamaannuttaa ja estää toimimasta oman tilanteen edistämiseksi, mikä voi taas johtaa sinnittelyyn ja velkaantumisen lisääntymiseen tai tilanteen monimutkaistumiseen.
Jos raha-ahdistuksen ja huolien kanssa jää yksin, saattaa olla haastavaa nähdä elämässään eri vaihtoehtoja ja tunnistaa niitä asioita, jotka ovat tällä hetkellä hyvin. Tällöin voi tuntua, ettei tilanteesta ole ulospääsyä.
Aina on kuitenkin toivoa
Talousvaikeuksista voi selviytyä aivan kuten elämän muistakin kriiseistä. Jokainen on tuen ja avun arvoinen, olivatpa haasteet pieniä tai suuria. Keskustelu läheisen tai ammattilaisen kanssa voi selkeyttää tilannetta ja auttaa näkemään asiat laajemmasta näkökulmasta.
Jos perheessä on lapsia, avun hakeminen sekä vastaanottaminen hyödyntävät koko perheen hyvinvointia ja mielenterveyttä.
Puhuminen ja avun hakeminen kannattaa
Usein haastavinta on ottaa ensimmäinen askel ja kertoa rahatilanteestaan jollekin. Avun hakemisen kynnys voi tuntua korkealta, jos on tottunut kokemukseen yksin pärjäämisestä. Esteeksi on saattanut muodostua myös ajatus, että juuri omaan tilanteeseen ei löydy apua tai ratkaisua. Jokaisen taloudellisen tilanteen edistämiseksi on kuitenkin aina jotain tehtävissä.
Kun lopulta talousvaikeuksia kokeva ihminen saa haettua apua tai puhuttua rahavaikeuksistaan jollekin, hän kokee useimmiten helpotusta. Ammattilaisen tai läheisen kanssa keskustellessa voi alkaa huomaamaan vaihtoehtoja, jotka edistävät omaa kokonaishyvinvointia. Samalla ymmärrys kasvaa siitä, miten pienin askelin voi saada raha- ja elämäntilannettaan vähitellen hallintaan. Puhumalla huolista, saa usein myötätuntoista ja ymmärtävää tukea muilta sekä kokemuksen, ettei oma ihmisarvo ole sidonnainen rahaan.
Kiinnittämällä huomioita omaa hyvinvointia lisääviin asioihin, voi pyrkiä elämään riittävän hyvää sekä merkityksellistä elämää taloushaasteista huolimatta.
Omaa talouttaan voi seurata ja sopeuttaa eri tavoin
Taloudellista tilannettaan on hyvä seurata säännöllisesti. Etenkin taloudelliset haasteet johtavat tarpeeseen seurata ja sopeuttaa omaa elintasoaan menojen ja tulojen mukaiseksi. Vaikka sopeutuminen voi tuntua ensin vaikealta, jopa mahdottomalta, se on kuitenkin pienempi paha kuin jatkuva ja kasvava rahastressi.
Sopeuttaminen voi tarkoittaa menojen seuraamista, hintojen säännöllistä vertailua sekä rahan budjetoimista etukäteen välttämättömiin elinkustannuksiin. Kulutusta on myös mahdollista kohtuullistaa eri tavoin, kuten:
- kilpailuttamalla sopimuksia,
- hankkimalla vaatteita ja tavaroita vain tarpeeseen
- sekä tarkastelemalla rehellisesti omia kulutustottumuksia.
Oman rahasuhteen pohtiminen kannattaa
Rahaa käytetään usein rutiininomaisesti ja tiedostamatta taustalla vaikuttavista tekijöistä. Omaa rahasuhdettaan voi tarkastella esimerkiksi pohtimalla, mistä omat rahaan liittyvät ajatukset, tunteet ja käyttäytymismallit ovat peräisin. Rahan käytön taustalla voi olla hyvinkin monenlaisia asioita, kuten unelmien toteuttamista, sosiaalista painetta, tunteiden säätelyä, mielihyvän hakemista, itsetunnon kohottamista tai kuormittavasta elämäntilanteesta johtuvaa väsymystä.
Mielen hyvinvoinnin näkökulmasta on tärkeää tunnistaa asioita, jotka ovat tällä hetkellä hyvin. Kiinnittämällä huomioita omaa hyvinvointia lisääviin asioihin, voi pyrkiä elämään riittävän hyvää sekä merkityksellistä elämää taloushaasteista huolimatta.
Tärkeää on lähteä aktiivisesti selvittämään tilannettaan
Tärkeintä on tunnistaa ja tunnustaa rohkeasti avun tarve ja kertoa omasta tilanteestaan luotettavalle läheiselle tai ottaa yhteyttä ammattilaiseen. Samalla voi huomata, että ei ole yksin taloudellisten haasteiden kanssa, vaan ne koskettavat monia muitakin ihmisiä yllättävän läheltäkin.
Tilannetta kannattaa lähteä aktiivisesti selvittämään ja pysäyttää alkava velkaantuminen ajoissa. Vaikka velkaa olisikin jo ehtinyt kertyä, tilanne ei ole toivoton. Talousongelmiin on saatavilla monenlaista apua.
Alle on listattu eri tahoja, joihin voi olla yhteydessä, kun raha huolettaa.
MIELI ry
MIELI Kriisipuhelin päivystää ympäri vuorokauden suomeksi numerossa 09 2525 0111. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.
MIELI Kriisichat päivystää maanantaista keskiviikkoon klo 15-19 ja torstaina klo 15-21.
Lue lisää MIELI ry:n tukimuodoista: Tukea ja apua – MIELI ry
Jos rahahuolet vaikuttavat voimakkaasti toimintakykyyn tai on itsetuhoisia ajatuksia, niin tulee hakeutua terveydenhuollon piiriin tai soittaa hätänumeroon 112.
Takuusäätiö
Takuusäätiön neuvontapalveluista voi kysyä neuvoja anonyymisti ja maksuttomasti: Velkalinja p. 0800 9 8009, arkisin klo 10–14 ja Kysy rahasta -chat ma-to klo 12.30–15.00 ja ke myös klo 17–19.
Takuusäätiön nettisivuilta löydät myös paljon hyviä neuvoja ja tietoa liittyen arjen rahan käyttöön ja veloista selviytymiseen.
Talous- ja velkaneuvonta
Talous- ja velkaneuvonnan palvelua saa valtion oikeusaputoimistoista. Voit kääntyä minkä tahansa oikeusaputoimiston puoleen kotikunnastasi riippumatta. Palvelua on mahdollista saada myös puhelimitse, etäpalveluna tai chatin kautta.
Talousneuvola
Talousneuvola on matalan kynnyksen palvelu, jossa voi keskustella ilman ajanvarausta arjen raha-asioista useamman eri ammattilaisen kanssa samalla. Palvelua toteuttaa Talous- ja velkaneuvonnan, Ulosotonlaitoksen ja muiden sidosryhmien ammattilaiset. Talousneuvoloita löytyy eri puolelta Suomea.
Yrittäjän talousapu
Yrittäjän talousapu -neuvontapalvelu palvelee suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Rahaongelmien omahoito-ohjelma
Mielenterveystalo.fi-sivustolla oleva omahoito-ohjelma sisältää tietoa, neuvoja ja harjoituksia raha-asioiden hoitamisen tueksi.
Tuet ja etuudet
Kelan sivuilla voi tutustua eri elämäntilanteisiin liittyviin tukiin ja etuuksiin.
Hyvinvointialueiden sosiaalipalvelut: ehkäisevä ja täydentävä toimeentulotuki, sosiaalinen luotto
Ruoka-apua ja tilapäistä taloudellista tukea
Seurakuntien diakoniatyö voi keskustelutuen ohella auttaa talousasioiden selvittämisessä ja tarjota taloudellista tukea äkillisessä haastavassa tilanteessa. Useissa seurakunnissa järjestetään edullisia tai maksuttomia yhteisen pöydän ruokailuja.
Ruoka-apu.fi -sivustolta saa tiedot ruokajakelujen ja yhteisruokailujen ajankohdista eri puolelta Suomea
Tukea lapsille ja perheille vapaa-ajanviettoon
Hope – Yhdessä & Yhteisesti ry (vaate- ja tavaralahjoitukset, tukea lasten harrastuksiin ja vapaa-ajan elämyksiin)
Pelastakaa Lapset ry (harrastus- ja oppimateriaalituki, tukihenkilötoiminta, sporttikummit, loma- ja kummitukitoiminta)
SOS-Lapsikylä (Unelmista totta -harrastustuki) www.unelmista.fi
Tukikummit (tukea harrastuksiin, opiskeluun ja vaatteisiin)
Tuettuja lomia järjestäviä järjestöjä: Solaris-lomat ry, Hyvinvointilomat ry, MTLH ry lomajarjestot.fi