Siirry sisältöön

Anjalle vapaaehtoisuus antaa vapautta, energiaa ja syyn päästä liikkeelle

Vapaaehtoisena toimiva lieksalainen Anja Sarasoja on nähnyt omin silmin, että mielenterveys rakentuu arjessa. Siksi hän haluaa olla luomassa ravitsevaa arkea itselleen ja muille teatterin, taiteen ja luonnon antimien keinoin.

Lieksalainen Anja Sarasoja, 60, työskenteli aikoinaan kaksikymmentä vuotta sosiaalityöntekijänä. Työssä hän näki, miten huonosti moni voi.

”Mielenterveyden parantaminen ei onnistu viranomaisten tekemillä vippaskonsteilla vaan tarvitaan ennaltaehkäisevää työtä. Sitä ei tehdä sosiaalivirastossa”, Sarasoja sanoo.

Sarasoja kiinnostui mielenterveydestä ja törmäsi netissä MIELI ry:n koulutuksiin. Ajan myötä hän on kouluttautunut mm. Toivo-ryhmän ohjaajaksi ja toiminut Hyvän Mielen Oppaana. Vapaaehtoistyön eri muotoja hän tekee Lieksan Metkatalolla, joka tarjoaa maksutonta harrastustoimintaa, neuvontaa sekä paikan tavata ihmisiä. Metkatalolla käy ihmisiä ympäri maailman: Ukrainasta, Venäjältä, Somaliasta, Eritreasta, Argentiinasta, Ruotsista, Turkista jne.

Haluan tehdä sellaisia asioita, joista saan itselleni iloa ja olla mukana toiminnassa, jonka merkityksellisyyden tiedän.

”Olen nyt kuusikymppinen nainen. Kerrankin on sellainen vaihe elämässä, että voin toteuttaa itseäni melko vapaasti. Haluan tehdä sellaisia asioita, joista saan itselleni iloa ja olla mukana toiminnassa, jonka merkityksellisyyden tiedän. Toiset löytävät netistä puolison, minä löysin MIELI ry:n”, Sarasoja naurahtaa.

Kulttuurin kautta mielen hyvinvointia

Sarasoja asuu keskellä metsää 20 kilometrin päässä Lieksan keskustasta ja matkaa pääsääntöisesti maanantaisin ja torstaisin Metkatalolle. Vähän kuin aikaisemmassa työssään, hän tekee henkilökohtaista neuvontatyötä nuorten aikuisten ja heidän perheidensä kanssa. Lisäksi hän toimii ryhmänohjaajana erilaisissa hyvinvointia tukevissa ryhmissä.

”On luontotoimintaa, taidetta, improvisaatiota, musiikkia, teatteria tai kaveritoimintaa tai vaan olemista ihmisen lähellä. Tarkkaa konseptia vapaaehtoistyöhöni ei oikeastaan ole, mennään osallistujien fiilisten mukaan, eletään hetkessä ja tarvittaessa improvisoidaan. Ollaan elastisia!”

Vapaaehtoistöiden sisällöt muodostuvat Sarasojan omien kiinnostuksen mukaisesti. Kulttuuri on erityisen lähellä hänen sydäntään. Siksi Sarasoja on mukana myös Joensuun seudun mielenterveysseuran taide- ja kulttuuritoiminnassa sekä valtakunnallisen Terveyttä kulttuurista mielenterveysseura ry:n toiminnassa.

”Joensuun yhteistyön kautta saimme kipinän tehdä taidetta ja teatteria sekä hyödyntää sen mahdollisuuksia edistää ihmisten mielenterveyttä myös Metkatalolla. Valtakunnallisesta yhteisöstä saan puolestaan vertaistukea, ideoita ja uusia näkemyksiä.”

Luonnonkierto luo osallisuutta

Erityisesti Sarasoja sanoo toimivansa vapaaehtoisena sosiaalisena innostajana.

”Innostan ihmisiä tekemään asioita, jotka tuovat hyvää mieltä itselle ja muille. Innostuneisuus johtaa yleensä siihen, että suunnitellaan, luodaan iloa ja toimintaa kaikille metkalaisille.”

Kohtaamiset kantavat pääosin maahanmuuttajien parissa vapaaehtoisena toimivaa Anja Sarasojaa: ”Vaikka aina ei ole yhteistä kieltä, niin voi olla hymy, ilo tai lämmin kädenpuristus.”

Sarasojan mielestä mieli voi hyvin, jos arkeen lisätään hyvinvointia ja osallisuutta. Se tapahtuu Metkatalolla myös vuodenkierron mukaan. Maaliskuussa aloitetaan viljelykausi yhteisöpuutarhassa, pistetään siemeniä purkkiin ja aletaan seurata kasvun ihmettä. Kesäkuun ensimmäinen on suuri puutarhapäivä, jolloin siirrytään kasvien kanssa pihalle ja kasvihuoneeseen.

”Luvassa on lapiohommia, kitkentää, kastelua, taivastelua ja yhdessä suunnittelua”, Sarasoja kuvaa.

Syksyllä puolestaan vietetään sadonkorjuun suurta juhlaa. Valkataan reseptejä, sovitaan työtehtävistä, laaditaan kutsuvieraslistaa. Juhlassa on Sarasojan mukaan hulvatonta ohjelmaa, itse tehtyjä herkkuja ja yhdessä oloa. Pitkin talvea tehdään ruokaa yhdessä omista tuotteista.

Vapaaehtoisena ei väsähdä

Sarasojalle on tärkeää, että hän on luomassa hyvinvointia siten, että ihmiset itse ovat käsikirjoittamassa ja toteuttamassa toimintaa, jonka kohteena ovat he itse ja heidän lähiympäristönsä.

”Oli kiinnostavaa siirtyä virastosta matalan kynnyksen toimintaan. Halusin tehdä oikeita töitä, jossa viraston toimintakulttuuri ei määrittele toiminnan sisältöä vaan kohtaamiset ihmisten kanssa lähtevät liikkeelle aivan muista intresseistä”, hän tiivistää.

Vapaaehtoisuus rytmittää arkeani, saan syyn päästä liikkeelle.

Vapaaehtoisuus itsessään on Sarasojalle iso voimavara. Sitä kautta hän on saanut aivan uutta virtaa ja paljon ystäviä.

”Vapaaehtoisuus rytmittää arkeani, saan syyn päästä liikkeelle. On hienoa, että voin valita tehtävät oman jaksamisen ja innostuneisuuden mukaan. Vapaaehtoistyö on siitä ihmeellistä toimintaa, että siinä ei väsähdä.”

KUVAT: SINI-MARJA NISKA


Iloinen ryhmä kävelee puistossa tapahtumatavaroita kantaen

Auta vahvistamaan hyvinvointia

Vapaaehtoisena voit tukea hyvinvointia kiinnostuksen kohteidesi ja taitojesi mukaan. Voit ohjata ryhmää vaikka kulttuurin, taiteen, liikunnan tai luonnon parissa.

Sivua muokattu 1.11.2024


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: