Miten etätyö vaikuttaa mielenterveyteen?

Etätyön vaikutuksista mielenterveyteen on kiistelty paljon 2020-luvulla. Moni työntekijä kokee etätyön tukevan omaa jaksamistaan, kun arjen ja työn järjestäminen helpottuu. Toisissa se taas aiheuttaa eristäytyneisyyden tunnetta ja tylsistymistä.
MIELI ry:n asiantuntijapsykologi Mari Huhtiniemi vastasi kysymyksiin etätyön vaikutuksista mielenterveyteen ja neuvoi, miten etätyöstä saadaan mieliystävällistä.
Onko etätyö hyödyllistä vai haitallista mielenterveydelle?
Etätyöllä voi olla sekä positiivisia että negatiivisia vaikutuksia mielenterveydelle. Vaikuttavia tekijöitä ovat työntekijän yksilölliset ominaisuudet, työn luonne ja työyhteisön kulttuuri.
Joillekin etätyö sopii hyvin. Kokonaiskuormitus vähenee, kun työmatka-aika säästyy, aamun kiire poistuu ja toimiston ärsykkeet eivät häiritse työntekoa.
Etänä saa työskennellä rauhassa ja pystyy keskittymään paremmin. Työn autonomia toteutuu, kun saa itse päättää työnteon tavan ja paikan sekä mahdollisesti jouston työajassa.
Etätyössä monet pystyvät keskittymään paremmin.
Toisten taas täytyy päästä kotoa liikkeelle päästäkseen työhön sopivaan mielentilaan. Jotkut janoavat enemmän sosiaalista vuorovaikutusta ja saattavat kokea etätyössä yksinäisyyttä, eristäytyneisyyden tunnetta, tylsistymistä ja pelkoa siitä, että jäävät jostain paitsi. Nämä tuntemukset voivat vaikuttaa suoraan mielenterveyteen, työkykyyn ja tuottavuuteen.
Etätyö voi hämärtää työn ja muun elämän rajaa, jos toimisto ja paikka rentoutumiselle ovatkin yksi ja sama tila. Voi myös olla tunne, että täytyy olla koko ajan tavoitettavissa ja tarkistella jatkuvasti viestejä myös työajan ulkopuolella. Tämä voi esimerkiksi heikentää unenlaatua. Toisaalta etätyö voi mahdollistaa työn ja arjen joustavamman yhdistämisen.
Monelle neurokirjolla olevalle etätyö on oikeastaan ainoa sopiva työn muoto. Heille etätyön yleistyminen onkin antanut mahdollisuuden olla osallisena työelämässä. Sillä on merkittävä positiivinen mielenterveysvaikutus.
Millainen vaikutus etätyöllä on tuottavuuteen?
Itse olen huomannut, että monet kokevat olevansa tuottavampia silloin, kun he saavat tehdä etänä työtehtäviä, jotka vaativat keskittymistä ja itsenäistä työskentelyä. Lisääntyneelle tuottavuuden kokemukselle on myös tutkimusnäyttöä.
Toisaalta taas työtehtävissä, joissa tarvitaan yhteistä luomista, ideointia ja ajatusten vaihtoa, on usein tuottavampaa työskennellä kasvotusten samassa tilassa, eikä etäyhteyksien välityksellä.
Ihmiset kokevat olevansa tuottavampia, kun he saavat tehdä etänä keskittymistä vaativia tehtäviä.
On hyvä muistaa, että monipaikkatyötä on tehty jo melko pitkään. Tällöin organisaation on täytynyt luoda toimintatapoja ja käytäntöjä, joiden pohjalta toiminnasta on tehty tuottavaa fyysisistä etäisyyksistä huolimatta. Toki fyysisesti samassa konttorissa työskentely ei automaattisesti lisää esimerkiksi yhteistyön määrää.
Millainen vaikutus hybridityöllä on mielenterveyteen?
Tutkimuksissa on noussut esiin, että joustava hybridityön malli tukee mielenterveyttä parhaiten. Siinä yhdistyvät etä- ja lähityön hyvät puolet. Hybridityössä työntekijä pystyy joustavasti vaikuttamaan oman työnsä järjestämiseen, eli autonomian tarve toteutuu.
Autonomia on yksi ihmisen psykologisista perustarpeista, joka vahvistaa hyvinvointiamme ja mielenterveyttämme. Etäpäivinä saa toivomansa työskentelyrauhan ja mahdollisuuden työn ja muun elämän joustavaan yhdistämiseen.
Toimistopäivinä saa puolestaan vahvistettua yhteenkuuluvuuden ja sosiaalisuuden tarpeita, jotka nekin ovat ihmisten – laumaeläinten – mielenterveyden kannalta erittäin tärkeitä.
Miten työntekijä voi tehdä etätyöstä mieliystävällistä?
Autonomia tarkoittaa myös vastuunottoa. Etätyössä työntekijän vastuu omista päivittäisistä valinnoistaan ja ajankäytöstään korostuu, jotta saa tarpeeksi arkiliikuntaa, taukoja, monipuolista ravintoa ja sosiaalisuutta.
Johda omaa työtäsi ja suunnittele työpäivät.
Kalenteroi, suunnittele ja rytmitä päiväsi työtehtävineen. Muista varata aikaa myös tauoille. Organisoi ja rajaa töitäsi aktiivisesti.
Huolehdi aivoergonomiasta.
Sulje viestinten merkkiäänet kun tarvitset työskentelyrauhaa. Älä tee montaa asiaa samaan aikaan. Pidä riittävästi taukoja ja irrottaudu työstä ja työpisteeltäsi taukojen ajaksi. Anna kehollesi liikettä – jaloittele, venyttele tai käy happihyppelyllä.
Huolehdi hyvästä ravinnosta.
Pidä kunnollinen lounastauko ja irrottaudu työstä lounastauon aikana. Muista tarvittaessa myös välipalat. Panosta ruoan laatuun myös etätoimistolla. Aivosi ja mielesi tarvitsevat ravitsevaa polttoainetta etänä työskenneltäessä siinä missä toimistollakin.
Huolehdi sosiaalisuudesta.
Huolehdi sosiaalisuudesta ja vahvista yhteisöllisyyttä myös etänä. Jaa kokemuksiasi ja ajatuksiasi, ole läsnä. Muista kuitenkin antaa työskentelyrauha myös muille. Järjestä myös epämuodollisia tapaamisia tiimikavereiden ja esihenkilön kanssa.
Rajaa aktiivisesti työtä ja vapaa-aikaa.
Pyri tekemään työlle ja vapaa-ajalle selkeä raja ja irrottaudu työstä päivän päätteeksi. Esimerkiksi kävelylle lähteminen heti työpäivän jälkeen voi auttaa työstä irrottautumisessa. Muista, että sinun ei tarvitse olla aina tavoitettavissa.
Miten organisaatio voi varmistaa, että työ on mieliystävällistä etänä?
Vaikka työntekijä on vastuussa omista päivittäisistä valinnoistaan etätyöpäivinä, organisaation vastuulla taas on luoda etätyöskentelylle sellaiset olosuhteet ja työskentelykulttuuri, jotka tukevat työntekijöiden mieliystävällisiä valintoja.
Vahvistakaa etätyötä tukevaa työskentelykulttuuria.
Arvostakaa etätyötä ja luokaa työskentelyilmapiiri, jossa etätyö on luonteva osa työn arkea eikä erityisjärjestely.
Laatikaa selkeät etätyökäytännöt.
Laatikaa etätyöskentelylle selkeät rakenteet, käytänteet ja pelisäännöt. Tavoitteiden, vastuiden ja yhteydenpidon käytänteiden tulee olla selkeitä.
Ylläpitäkää yhteisöllisyyttä ja mahdollistakaa viestintä.
Varmistakaa, että etänä on helppo viestiä ja kommunikoida. Varmistakaa työvälineiden toimivuus. Varatkaa aikaa kuulumisten vaihtamiselle ja epämuodollisille kohtaamisille myös etänä.
Huolehtikaa ergonomiasta, myös aivoergonomiasta.
Hyvät työvälineet ja ergonomisesti toimivat työskentelypisteet edistävät työskentelyn sujuvuutta ja vähentävät kuormitusta. Muistakaa huolehtia myös aivoergonomiaan liittyvistä ohjeistuksista ja käytänteistä. Virtuaaliset taukojumpat ovat yksi tapa tukea työpäivän aikaista ergonomiaa ja vahvistaa yhteisöllisyyttä.
Muistakaa esihenkilötyön tärkeys myös etänä.
Esihenkilön täytyy olla läsnä ja kohdata myös etänä. Lisäksi täytyy olla lähityötä aktiivisemmin ja herkemmin aistimassa sitä, miten työntekijöillä menee. Joitakin haasteita voi olla etätyötä tehtäessä vaikeampi havaita. Esihenkilö toimii omalla tekemisellään myös esimerkkinä muille.

Ei anneta yhdenkään liekin hiipua
Kantamalla Mielinauhaa ja lahjoittamalla pidät yllä niiden liekkiä, joiden taakka on yksin liian raskas kantaa.