Siirry sisältöön

Vapaaehtoinen Tiina-Maija: ”Maailma muuttuu yksi kohtaaminen kerrallaan.”

Mielen hyvinvoinnin edistäminen on Tiina-Maija Palorannalle sydämen asia. Vapaaehtoisuus tarjoaa hänelle syvempiä kohtaamisia sekä arvokkaalla asialla toimivan maanlaajuisen yhteisön.
Punatukkainen nainen hymyilee leveästi sormiväreillä värjäytyneiden sormiensa takaa.

Raumalaisella Tiina-Maijalla on käynnissä vapaaehtoisprojektina työpaja, jossa hyödynnetään taidetta itsetutkiskeluun. Maalaustyöpaja on osa valtakunnallista Mental Health Art Week (MHAW) -hyvän mielen kulttuuriviikkoa.

”Koen olevani pop up -vapaaehtoinen, joka mukautuu erilaisiin vapaaehtoistöihin silloin, kun se itselleni sopii. Roolini on vaihdellut vuosien mittaan. Välillä olen kokonaan sivussa ja välillä teen moniakin juttuja, kuten juuri nyt.”

Tiina-Maija katsoo toimivansa eräänlaisena ”hyvän mielen lähettiläänä”, joka nostaa MIELI-perheen toimintaa eri tilanteissa.

”Viestinnän vapaaehtoisena olen toimittanut ja kirjoittanut juttuja sidosryhmälehteen. Sekasin-chatin päivystäjänä taas toimin opintojeni rinnalla. Nuoria kohdatessa voin antaa tukea sekä saada samalla arvokasta kokemusta nuorten maailmasta. Se antaa eväitä olla teini-ikäisten äiti tässä maailman ajassa.”

”Vapaaehtoisena saan luoda ja kokea inhimillisen kohtaamisen voimaa. Se tuo turvaa ja luottamusta itseeni ja ympäristööni.”

Tiina-Maija kokee tärkeäksi toimia mielenterveyden puolesta – yhdessä toisten kanssa.

”Mielenterveys koskettaa meitä kaikkia. Jokainen meistä hyötyy positiivisen mielenterveyden vahvistamisesta. Se on kansalaistaito, jota jokainen voi kehittää. Se myös säästää henkiä ja lisää elämänlaatua.”

”Vapaaehtoisena toimimisesta mielekästä tekee kokemukseni siitä, että maailma tosiaan muuttuu yksi teko ja kohtaaminen kerrallaan.”

Arvokasta työtä koko yhteisön hyvinvoinnin hyväksi

Vapaaehtoistoiminnan kautta on mukana yhteisössä, jolla on yhteiset tavoitteet ja jossa ihmisillä on samanlainen arvomaailma. Tiina-Maijan taustayhteisö on MIELI Länsirannikon mielenterveys ry ja Kriisikeskus Ankkurpaikk’.

”Tässä yhteisössä parasta on luottamus, yhdessä innostaminen ja nähdyksi tuleminen.”

Palaute hyvinvointia edistävästä työstä alueella lämmittää.

”Monet kokevat tärkeäksi, että on jokin taho, joka pitää ääntä positiivisesta mielenterveydestä. Jotta elintärkeä aihe saa arvoisensa, pysyvän roolin siellä missä ihmisetkin ovat.”

MHAW-viikon Löydä rohkeus itsestäsi -taidetyöpajan turvallisessa yhteisessä tilassa osallistujat saavat löytää ja laajentaa uusia tai piiloutuneita yhteyksiä itseensä ja ympäristöönsä, hyvinvointiinsa ja johonkin itselleen merkitykselliseen.

”Lapsena kasvoin uskomukseen, ettei taiteessa ja kulttuurissa ole järkeä. Omakohtaisesti olen kuitenkin päässyt kokemaan, miten ne vahvistavat järkeä ja tuovat lisää elämän voimavaroja. Kulttuuri myös vahvistaa yhteyttä itseen ja ympäristöön, mikä on vahva hyvinvoinnin ja yhteiskuntarauhan tukipilari.”


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: