Siirry sisältöön

Nuorten mielenterveys digiajassa

Digiteknologiat ovat sulautuneet arkeen niin vahvasti, että elämme käytännössä ”toinen jalka verkossa”. Laitteet ovat jatkuvasti mukana ja näytön taakse on rakentunut kokonainen rinnakkainen maailma.
Kuvassa MIELI ry:n Jaakko Hiltunen katsoo kameraan neutraali ilme kasvoillaan. Taustalla keltainen kangas ja muoviset moniväriset tikkaat.

Digiaika on tuonut elämäämme valtavasti mahdollisuuksia. Internetin massiivinen tietoympäristö sosiaalisine medioineen, peleineen ja verkkokauppoineen kulkevat kätevästi älylaitteen mukana taskussa, aina valmiina palvelemaan käyttäjänsä tarpeita ja mielihaluja.

Tietoa on saatavilla helpommin kuin koskaan. Viihdettä ja ajantasaista tietoa on tarjolla peukalon heilautuksella. Helppous, nopeus ja ajantasaisuus asettavat merkittävimmät haasteet älylaitteiden käytön sääntelyssä. Jatkuvan yhteyden luomat somepaineet, tiedon liiallinen määrä, häiritsevät sisällöt ja koukuttavaksi suunnitellut algoritmit tekevät nuorten mielenterveyden tukemisesta tässä ajassa erityisen tärkeää.

Digitaalinen sosiaalisen elämän jatke

Verkkoympäristöt kuten sosiaaliset mediat, pelipalvelimet ja muut virtuaaliset alustat ovat nuorille sosiaalisen elämän jatke. Parhaimmillaan ne rikastuttavat elämää tarjoamalla itseilmaisun keinoja, itselle sopivia yhteisöjä ja mahdollisuuden osallistua keskusteluihin itselle tärkeistä aiheista. Samalla ne kuitenkin eroavat perinteisestä kasvokkain tapahtuvasta vuorovaikutuksesta monin tavoin.

Helppo pääsy verkkoympäristöihin on esimerkiksi johtanut läsnäolon paineisiin ja paitsijäämisen pelkoon. Somevaikuttajien ja trendien seuraaminen voi vääristää käsityksiä omasta elämästä, kehosta ja onnistumisista, mikä voi lisätä riittämättömyyden tunteita ja ahdistusta.

Vuorovaikutus verkossa myös muuttuu helposti myrkylliseksi, mikä rakentaa vääränlaista kuvaa normaalista ihmisten välisestä kanssakäymisestä. Verkkoalustat on myös helppo tarkoituksenmukaisesti valjastaa ongelmalliseen toimintaan, kuten häiriköintiin, kiusaamiseen, vaanimiseen ja groomingiin.

Miten voimme aikuisina varmistaa, että digimaailma tukee nuorten kasvua ja mielenterveyttä, eikä kuormita ja vie täysin mukanaan?

Kuuntele ja kiinnostu

Näytön takaa avautuu kokonainen maailma. On tärkeää olla aidosti kiinnostunut nuoren kokemuksista, tuntemuksista ja suhteesta mediaan. Mitä he tekevät verkossa, mitä sisältöjä he seuraavat ja millaisia tunteita heillä herää?

Anna ajattelun työkaluja

Digitaalinen maailma on monimutkainen ympäristö iästä huolimatta. On vaikea erottaa faktaa fiktiosta ja ymmärtää kaikkea sitä mille altistuu. Nuoria on tuettava kehittämään kykyä arvioida kohtaamiaan sisältöjä ja niiden taakse kätkeytyviä mekanismeja, kuten algoritmeja, markkinointia ja vaikuttamisyrityksiä.

Sukella medialukutaitoa syvemmälle

Sisällön kriittisen arvioinnin lisäksi vielä tärkeämmäksi nousee tietoisuus siitä, miten oma suhde mediaan ja median suhde arkeen vaikuttavat omaan mielenterveyteen. Tue nuorta tunnistamaan ja sanoittamaan omia tunteitaan. Auta löytämään terveelliset ja yksilölliset rajat sisällön kuluttamisessa sekä tuottamisessa.


Mikäli kiinnostuit nuorten mielenterveyden tukemisesta verkkoympäristöissä, voit ilmoittautua MIELI ry:n avoimeen webinaariin:

Jos olet sosiaali- ja terveysalan toimija tilaa ilmainen koulutus yhteisöllesi:


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: