Kuinka paljon unta on tarpeeksi?

Unen tarve on yksilöllistä. Tyypillisesti aikuisen ihmisen katsotaan tarvitsevan unta noin 7–9 tuntia vuorokaudessa, mutta tunnetaan myös tapauksia, joissa ihminen tarvitsee unta selvästi enemmän tai vähemmän.  

Nuorten unentarve on tyypillisesti hieman aikuista suurempi, noin 8–9 tuntia.  

Jos herätys on aamulla kello 7.00, nukkumaan pitäisi siis mennä viimeistään kymmeneltä. Nukahtamisessa menee tutkimuksen mukaan tyypillisesti keskimäärin noin 17 minuuttia. 

Merkkihenkilöiden ja kuuluisuuksien kohdalla puhutaan usein heidän tarvitsevan unta vain vähän, esimerkiksi neljä tuntia yössä. Näihin tarinoihin kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella, sillä unen vähyydellä kehuminen on yksi tyypillinen tapa luoda myyttiä superihmisestä – esimerkiksi Aleksanteri Suuresta väitettiin aikanaan, ettei tämä nukkunut lainkaan. 

Omaa unen tarvettaan ei tiettävästi voi harjoituksella vähentää. Se voi kuitenkin muuttua iän ja terveydentilan myötä. Ihminen selviää kyllä pitkiäkin aikoja nukkumalla liian vähän, mutta tällä on kielteisiä vaikutuksia niin terveyteen, muistiin kuin mielialaan. Riittävästä unesta kannattaa siis pitää huolta.  

Jos haluaa selvitä virkeänä mahdollisimman vähällä unella kannattaa oma unirytmi pitää vakiona päivästä toiseen, myös viikonloppuisin ja lomilla. 

Vuonna 2010 tehty suuri vertailu nuorten unitottumuksista ympäri maailman osoitti kuitenkin, etteivät nuoret yleensä tee näin. Päinvastoin, nuoret nukkuivat kouluviikolla noin 5-8 tuntia yössä lähes kaikkialla maailmassa. Tämä on liian vähän ja johtaa väsymykseen sekä univajeeseen, jota nuoret kurovat kiinni nukkumalla viikonloppuisin yli 2 tuntia pidempään kuin viikolla.  

Tällaista viikoittaista unirytmiä ei löytynyt miltään muulta ikäryhmältä. Lisäksi se tarkoittaa sitä, että suurin osa nuorista nukkuu liian vähän ympäri maailmaa. Yhdysvaltalaisista teineistä liian vähän nukkuu tutkimusten mukaan noin 75 prosenttia, eteläkorealaisista peräti 90 prosenttia.  

Nainen: ”Siis sit mä vaan jään selaamaan nettii… vissiin eilen joskus kymmenelt oli sillee väsyn… mitä jos mä meen viel kattoon tän yhen jutun, sit kello oli kaks.”

Seuraavaksi: Mitä sitten jos nukkuu liian vähän?

Takaisin unitehtaan etusivulle