Tavallisimpia uniongelmia: Viivästynyt univaihe

Nuorten tavallisin uniongelma on viivästynyt univaihe. Siinä nukkumaan meneminen tapahtuu luontaisesti hyvin myöhään, yleensä aamuyön tunteina. Oma sisäinen kello on ikään kuin jäljessä ympäristön aikatauluun suhteutettuna. Herääminen seuraavana aamuna kouluun tai töihin on hyvin vaikeaa. Myöhästymisiä kertyy helposti mikä voi johtaa hankaluuksiin esimerkiksi koulussa.  

Unettomuudesta viivästyneen univaiheen erottaa se, että unen kerran tultua se kyllä jatkuisi normaalisti – elleivät aamu ja sen tuomat velvoitteet sitä keskeytä. 

Viivästynyt univaihe on erityisesti nuorten ongelma, joka voi alkaa jo varhaisnuoruudessa. Joskus se myös jatkuu pitkälle aikuisuuteen. 

Viivästyneen univaiheen yleisyydestä ei ole kattavia maailmanlaajuisia tilastoja, mutta noin 15 prosentin nuorista arvellaan kärsivän viivästyneen univaiheen kaltaisista ongelmista.  

Tarkkaa syytä univaiheen myöhästymiselle ei tiedetä. Yhden teorian mukaan unen viivästyminen johtuu luontaisesti pidemmästä vuorokausirytmistä.  Toisen teorian mukaan kyse on nukahtamiseen tarvittavan melatoniinihormonin erittymisen viivästymisestä, minkä takia nukahtaminen ajoittuu myöhemmäksi. 

Mahdollisia selityksiä on haettu myös valon määrästä sekä yksilön ilta-aikaisesta toiminnasta.   

Univaiheen ongelmista ja ratkaisuista niihin voi lukea osiosta Unirytmin säätely.

Mies 27: ”Jos on vähänkin ajateltavaa niin viiteen kuuteen tuntiin jää yöunet, ja ne ei riitä mulle.”

Seuraavaksi: Tavallisimpia uniongelmia: Unettomuus

Takaisin unitehtaan etusivulle