Lapinlahden Lähde, mielen hyvinvoinnin keidas

Euroopan unioni – Euroopan sosiaalirahastoLapinlahden Lähde on mielen hyvinvoinnin ja kulttuurin tapahtumapaikka Helsingissä vanhassa Lapinlahden sairaalassa. Lähde tarjoaa tiloja ja järjestää hyvinvointiin ja kulttuuriin liittyviä tapahtumia, seminaareja ja tilaisuuksia. Lapinlahden Lähteen toimintaa hallinnoi MIELI ry:n paikallisyhdistys PRO LAPINLAHTI MIELENTERVEYSSEURA RY.

Vipuvoimaa EU:lta 2014–2020Lähteen toimintaa

 • Taidenäyttelyt Galleria Lapinlahdessa ja Käytävägalleriassa
 • Kohtaamispaikka Kahvila Lähde makean ja suolaisen ystäville
 • Vanha sauna tarjoaa historialliset löylyt saunan ystäville meren rannalla
 • Lähteen Puoti myy taidekäsityöläisten tuotteita, secondhand -putiikki Lähteen Patina vanhoja tavaroita.
 • Lapinlahden Lähteen kaupunkiluontokeskus järjestää tapahtumia ja työpajoja sekä levittää tietoa alueen monimuotoisesta kaupunkiluonnosta.
 • Lähteen asukastila on avoinna kaikille ja käytettävissä asukas-, kansalais- ja kulttuuritomintaan.

Lähteen ydinteemat

 • Yritys ja oivallus. Uudet ideat ja uudet yritykset kokeilukulttuurin skenessä Helsingissä. Lähde kannustaa kokeilemaan.
 • Työ ja merkityksellisyys. Lähde tarjoaa vapaaehtoistyötä, sekä työpaikkoja ja polkuja työttömyydestä työhön, työelämäoppimiseen sekä verkostoitumiseen oppilaitosten kanssa.
 • Mieli ja hyvinvointi. Lähteellä järjestetään rentouttavia, virkistäviä ja rauhoittavia palveluita sekä tapahtumia. Maksuttomia tapahtumia on paljon, osa on maksullisia.
 • Taide ja arki. Lähteellä on laaja skaala taiteen toimijoita ja tapahtumia, mukaan lukien osallistava yhteisötaide, taiteen työpajat ja tapahtumat.
 • Yhteisö ja osallisuus.  Kävijät, vapaaehtoiset ja vuokralaiset ovat osa Lähteen yhteisöä, ja jokainen voi osallistua jollain tavalla.

ESR-rahoitteinen OSALLISTU LAPINLAHDEN LÄHTEELLÄ-HANKE kehitti 2015-17 Lapinlahden sairaala-alueelle hyvinvoinnin ja kulttuurin yhteisöä. Hankkeessa luotiin HYVINVOINTIKONSEPTI. Hankkeen osallistujat olivat vaikeassa työmarkkinatilanteessa olevia yli 54-vuotiaita naisia, nuoria, mielenterveyskuntoutujia ja osatyökykyisiä. Syrjäytymistä ehkäiseviä polkuja työhön rakennettiin pitkäaikaistyöttömille ja kuntoutujille kahvilassa ja sairaalan kunnostustöissä. Hankkeen kolme työpajaa olivat tapahtuma-työpaja mielen hyvinvoinnin edistämiseksi, Kahvila Lähteen työpaja ja sairaala-aluetta kunnostanut remontti-työpaja.

ESR-rahoitteinen ONNISTU OSALLISUUDEN LÄHTEELLÄ-HANKE 2017-19 kohdistui työelämän ulkopuolella oleviin työikäisiin, edistäen osallistujien työ- ja toimintakykyä, sosiaalista osallisuutta ja työllistymistä Lapinlahden Lähteen vapaaehtoistoiminnan ja LIVE-PALVELUIDEN monialaisen palveluohjauksen ja valmennuksen kautta. Hankkeessa kehitettiin matalan kynnyksen palveluohjauksen malli kaikille järjestötoimijoille, jotka työskentelevät haastavissa elämäntilanteissa olevien asiakkaiden kanssa. Katso mallista julkaistu selitysvideo TÄÄLTÄ.

Vuodesta 2019 Helsingin kaupunki tukee Lapinlahden Lähteen asukastilaa ja KAUPUNKILUONTOKESKUSTA avustuksilla.

LISÄÄ LÄHTEEN ARJESTA

TILAA LÄHTEEN UUTISKIRJE

Yhteystiedot

Annika Ljungberg
Viestintäavustaja Lapinlahden Lähde
Koulutus ja kehittäminen -yksikkö

+358 40 610 4404Lapinlahdenpolku 8 D, 2. krs, 00180 Helsinki

Tuula Sundman
Toimitusjohtaja
Lapinlahden Lähde Oy

+358 400 454 782Lapinlahdenpolku 8, 00180 Helsinki