Siirry sisältöön
Lapinlahden Lähde sisapiha
Lapinlahden Lähde sijaitsee vanhassa Lapinlahden sairaalassa.

Lapinlahden Lähde on mielen hyvinvoinnin ja kulttuurin tapahtumapaikka Helsingissä vanhassa Lapinlahden sairaalassa. Lähde tarjoaa tiloja ja järjestää hyvinvointiin ja kulttuuriin liittyviä tapahtumia, seminaareja ja tilaisuuksia. Lapinlahden Lähteen toiminnasta vastaa MIELI ry:n paikallisyhdistys PRO LAPINLAHTI MIELENTERVEYSSEURA RY joka toimii MIELI ry:n omistaman yhteiskunnallisen yrityksen LAPINLAHDEN LÄHDE OY:n Helsingin kaupungilta vuokraamissa tiloissa.

Lapinlahden Lähteen toiminta

 • Taidenäyttelyt Galleria Lapinlahdessa ja Käytävägalleriassa
 • Kohtaamispaikka Kahvila Lähde makean ja suolaisen ystäville
 • Vanha sauna tarjoaa historialliset löylyt saunan ystäville meren rannalla
 • Lähteen Puoti myy taidekäsityöläisten tuotteita, secondhand -putiikki Lähteen Patina vanhoja tavaroita.
 • Lapinlahden Lähteen kaupunkiluontokeskus järjestää tapahtumia ja työpajoja sekä levittää tietoa alueen monimuotoisesta kaupunkiluonnosta.
 • Lähteen asukastila on avoinna kaikille ja käytettävissä asukas-, kansalais- ja kulttuuritomintaan.
 • MIITTI-hanke edistää maahanmuuttajien ja kantaväestön hyvinvointia ja ehkäisee yksinäisyyttä

Lapinlahden Lähteen ydinteemat

 • Yritys ja oivallus. Uudet ideat ja uudet yritykset kokeilukulttuurin skenessä Helsingissä. Lähde kannustaa kokeilemaan.
 • Työ ja merkityksellisyys. Lähde tarjoaa vapaaehtoistyötä, sekä työpaikkoja ja polkuja työttömyydestä työhön, työelämäoppimiseen sekä verkostoitumiseen oppilaitosten kanssa.
 • Mieli ja hyvinvointi. Lähteellä järjestetään rentouttavia, virkistäviä ja rauhoittavia palveluita sekä tapahtumia. Maksuttomia tapahtumia on paljon, osa on maksullisia.
 • Taide ja arki. Lähteellä on laaja skaala taiteen toimijoita ja tapahtumia, mukaan lukien osallistava yhteisötaide, taiteen työpajat ja tapahtumat.
 • Yhteisö ja osallisuus.  Kävijät, vapaaehtoiset ja vuokralaiset ovat osa Lähteen yhteisöä, ja jokainen voi osallistua jollain tavalla.

Lapinlahden Lähteen lyhyt historia

MIELI ry:n ESR-rahoitteinen OSALLISTU LAPINLAHDEN LÄHTEELLÄ-HANKE kehitti 2015-17 Lapinlahden sairaala-alueelle hyvinvoinnin ja kulttuurin yhteisöä. Hanke mahdollisti entisten sairaalarakennusten vuokraamisen Helsingin kaupungilta vuoden 2016 alusta. Hankkeessa luotiin HYVINVOINTIKONSEPTI. Hankkeen osallistujat olivat vaikeassa työmarkkinatilanteessa olevia yli 54-vuotiaita naisia, nuoria, mielenterveyskuntoutujia ja osatyökykyisiä. Syrjäytymistä ehkäiseviä polkuja työhön rakennettiin pitkäaikaistyöttömille ja kuntoutujille kahvilassa ja sairaalan kunnostustöissä. Hankkeen kolme työpajaa olivat tapahtuma-työpaja mielen hyvinvoinnin edistämiseksi, Kahvila Lähteen työpaja ja sairaala-aluetta kunnostanut remontti-työpaja.

ESR-rahoitteinen ONNISTU OSALLISUUDEN LÄHTEELLÄ-HANKE 2017-19 kohdistui työelämän ulkopuolella oleviin työikäisiin, edistäen osallistujien työ- ja toimintakykyä, sosiaalista osallisuutta ja työllistymistä Lapinlahden Lähteen vapaaehtoistoiminnan ja LIVE-PALVELUIDEN monialaisen palveluohjauksen ja valmennuksen kautta. Hankkeessa kehitettiin matalan kynnyksen palveluohjauksen malli kaikille järjestötoimijoille, jotka työskentelevät haastavissa elämäntilanteissa olevien asiakkaiden kanssa. Katso mallista julkaistu selitysvideo TÄÄLTÄ.

Vuodesta 2019 Helsingin kaupunki tukee Lapinlahden Lähteen asukastilaa ja KAUPUNKILUONTOKESKUSTA avustuksilla.

Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020
Euroopan unioni, Euroopan sosiaalirahasto