RE-MAP -hanke
Radikalisoitumisen ennaltaehkäisy, resilienssi ja mielenterveys (RE-MAP) -hanke työskentelee radikalisoitumisen ennaltaehkäisemiseksi yhteisöjen resilienssiä ja mielenterveysosaamista vahvistamalla sekä ammattilaisia kouluttamalla 2023-25. Hankkeen aikana kehitetään ja toteutetaan mentorointimalli eri yhteisöille sekä tarjotaan koulutusta ammattilaisille yhteisön resilienssiin kehittämiseen ja radikalisoitumisen ennaltaehkäisyyn.
RE-MAP -hankkeessa kehitetään mentorointimalli, jossa yhteisöjen avainhenkilöitä koulutetaan vahvistamaan mielenterveyttä, resilienssiä ja voimavarakeskeisyyttä sekä lisäämään ymmärrystä radikalisoitumiseen liittyvistä tekijöistä. Mentorimallia kehitettäessä järjestetään työpajoja, jotta yhteisöjen näkökulmat, tarpeet sekä haasteet tulevat huomioiduksi.
Hankkeen toisessa osassa yhdistetään työpajoista ja mentorointimallista saatua tietoa ja kokemusta sekä viedään radikalisoitumisen ennaltaehkäisevää työtä tekevien ammattilaisten keskuuteen.
Pieni osa hankkeesta omistetaan terrorismin uhrien tukemisen tuen tarpeen kartoittamiseen sekä hyvien käytäntöjen jakamiseen.
Hanketta rahoittaa EU ISF – Sisäisen turvallisuuden rahasto ajalla 2023–2025.
Hankkeen päämäärä
Mielenterveystaitojen, resilienssin ja voimavarakeskeisyyden taitojen vahvistaminen yhteisöille ja ammattilaisille radikalisoitumisen ennaltaehkäisemiseksi sekä mentorointimallin kehittäminen ja juurruttaminen.
Hankkeen tavoitteet
- Mentorointimallin kehittäminen ja toimeenpano eri yhteisöjen jäsenille
- Ammattilaisten tiedon lisääminen, jotka työskentelevät radikalisoitumisen ennaltaehkäisyn parissa. Kohderyhmässä huomioidaan erityisesti myös eri kieli- ja kulttuuritaustasta tulevat ammattilaiset.
- Yhteistyön vahvistaminen ja ylläpitäminen kansallisesti ja kansainvälisesti.
- Terrorismin uhrien/selviytyjien tuen kartoittaminen.
1.10.2024
RE-MAP – hanke etenee: ensimmäinen mentorikoulutus on toteutettu
Hankkeessa on kevään aikana kehitetty yhteisömentorointimallin sisältöjä. Ensimmäinen mentorikoulutus pidettiin 21.-22.9.2024 ja siihen osallistui 12 henkilöä eri yhteisöistä.
Ensimmäinen mentorikoulutus oli kahden päivän mittainen ja se sisälsi teoreettisen tiedon lisäksi ryhmätöitä ja reflektoivia tehtäviä. Mentorointimallin koulutus pitää sisällään neljä osiota: mielenterveys ja resilienssi, yksilö yhteisön jäsenenä, radikalisoitumisen ennaltaehkäisy, polarisaatio ja konfliktin ratkaisu.
Mentorointimalli jatkuu mentoreiden jalkautumisella omiin yhteisöihin pitämään työpajoja mallin pohjalta. RE-MAP-hankkeen asiantuntijat avustavat mentoreita työpajoissa.
Lisäksi mentorointimallin manuaalin kehittäminen jatkuu hankkeessa.
Kiinnostuitko mentorikoulutuksesta? Ole yhteydessä meihin!
13.3.2024
RE-MAP-hanke etenee: yhteisötyöpajoja ja mentorointimallin kehittämistä
Hanke on käynnistynyt yhteisöille järjestetyillä työpajoilla ja rinnalla on aloitettu yhteisömentorointimallin kehittäminen. Malli viedään käytäntöön syyskuussa järjestettävän mentorikoulutuksen kautta. Mentorointimallin opas valmistuu vuoden loppuun mennessä.
Syksyn 2023 aikana on järjestetty yhdeksän työpajaa, joissa on pohdittu yhteisön ja sen jäsenten hyvinvointiin ja mielenterveyteen vaikuttavia tekijöitä. Moni yhteisö kokee käyvänsä läpi muutosta, jossa yhteisöllisyys hakee uutta muotoa. Työpajoissa onkin pyritty tunnistamaan muutoksen tuomia haasteita ja yhteisön käytössä olevia voimavaroja. Hankkeen tavoitteena on järjestää yhteensä 15 työpajaa, joista kuusi on aikataulutettu keväälle 2024.
Hanke lähestyy väkivaltaisen radikalisoitumisen ennaltaehkäisyä yhteisön mielenterveyden, resilienssin ja voimavarojen tukemisen näkökulmasta. Työpajat ovat olennainen osa yhteisöjen tarpeisiin suunnatun mentorointimallin kehittämistyötä. Yhteisöjen kuuleminen on tuonut arvokasta ymmärrystä heidän näkökulmistaan ja tarpeistaan. Mentorointimallin ja siihen liittyvän manuaalin suunnittelu on jo käynnistynyt, ja ensimmäiset yhteisömentorit koulutetaan syyskuussa.
Hankkeen toisessa vaiheessa mentorointimallista saatua kokemusta ja tietoa tullaan jakamaan myös radikalisoitumisen ennaltaehkäisyn parissa työskenteleville ammattilaisille.