Siirry sisältöön

Tältä sivulta löydät vinkkejä oman ja koko perheen hyvinvoinnin tukemiseksi tiukassa taloustilanteessa.

Rahahuolet voivat uuvuttaa

Rahahuolet lapsiperheissä ovat yleisiä. Huoliin voi liittyä erilaisia vaikeita tunteita kuten ulkopuolisuutta, häpeää, ahdistusta, kateuttakin. Etenkin pitkittyneessä tilanteessa olo voi olla kuormittunut.  Rahaan liittyvä stressi saattaa johtaa ahdistus- ja masennusoireisiin sekä unettomuuteen. Tiukassa rahatilanteessa on usein haastavampaa huolehtia omasta ja perheen hyvinvoinnista sekä arkisista asioista.

Jos taloushuolet pyörivät mielessä, saattaa keskittyminen ja läsnäolo olla vaikeaa perheen vuorovaikutustilanteissa. Stressaantuneena pinna voi palaa herkemmin pienissäkin vastoinkäymisissä. Rahan riittävyydestä keskustelu kiristää monesti parisuhdetta ja koko perheen ilmapiiriä. Lisäksi vanhempana kantaa helposti huolta siitä, miten tiukka rahatilanne vaikuttaa perheen lapsiin.

Muista myötätunto ja lempeys itseäsi kohtaan. Et ole ainoa, jolla on talousvaikeuksia. Itsemyötätunnossa voi auttaa ajatus: miten suhtautuisit ystävääsi, jolla on vastaava tilanne?  


Apua ja tukea rahahuoliin

Miten selviytyä talousvaikeuksista?

Taloushuoliin liittyy monenlaisia tunteita kuten häpeää, syyllisyyttä ja toivottomuutta. Talousvaikeuksista on hyvä jutella jonkun kanssa. Yksin ei tarvitse pärjätä.

Mielekästä arkea talousvaikeuksista huolimatta

Hyvä ja toimiva arki kannattelee taloushaasteista huolimatta. Kiinnittämällä huomioita hyvinvointia lisääviin asioihin, voi vahvistaa omaa ja perheen jaksamista.

Miten puhua lapsen kanssa rahahuolista?

Rahahuolet ovat yleisiä lapsiperheissä, ja rahan riittävyys voi aiheuttaa stressiä. Vanhempi kantaa helposti huolta siitä, miten tilanne vaikuttaa lapsiin. Tilanteesta puhuminen auttaa lasta hahmottamaan, ettei rahahuolet ole hänen syytään.


Teemachatit perheiden rahahuolista 7.11. ja 14.11. MIELI Kriisichatissa


Tutustu Raha stressaa -materiaaliin

Apua ja tukea pienissä tai suurissa taloushuolissa

Yksin ei tarvitse pärjätä. Aluksi tärkeintä on tunnistaa ja tunnustaa rohkeasti avun tarve ja kertoa tilanteestaan luotettavalle läheiselle tai ottaa yhteyttä ammattilaiseen. Muista pitää huolta myös omasta jaksamisestasi ja mielen voimavaroistasi taloushuolien keskellä.

MIELI Kriisipuhelin ja Kriisichat

MIELI Kriisipuhelin päivystää ympäri vuorokauden suomeksi numerossa 09 2525 0111. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.

MIELI Kriisichat päivystää maanantaista keskiviikkoon klo 15-19 ja torstaina klo 15-21.

Jos rahahuolet vaikuttavat voimakkaasti toimintakykyyn tai jos sinulla on itsetuhoisia ajatuksia, niin tulee hakeutua terveydenhuollon piiriin tai soittaa hätänumeroon 112.

Talous- ja velkaneuvonta

Asioi sähköisesti, soita, sovi tapaaminen, kysy chatissa.
oikeus.fi/talousjavelkaneuvonta

Takuusäätiö

Velkalinja, maksuton neuvontanumero puh. 0800 9 8009 ja Kysy rahasta –chat. Materiaaleja oman talouden hallintaan.
takuusaatio.fi

Seurakuntien diakoniatyö

Seurakuntien diakoniatyössä tarjotaan keskustelutukea ja autetaan talousasioiden selvittämisessä. Saatavilla on myös taloudellista tukea haastavassa tilanteessa.
Rahahuolia – Evl.fi

Hyvinvointialueiden sosiaalipalvelut

Sosiaalinen luototus, ehkäisevä ja täydentävä toimeentulotuki
Hyvinvointialueet kartalla

Kela

kela.fi/henkiloasiakkaat

Ruokajakelut ja yhteisruokailut

ruoka-apu.fi

Rahaongelmien omahoito-ohjelma

mielenterveystalo.fi