Dermosil tukee MIELI ry:tä – 30 % Goodwill-tuotteiden myynnistä Kriisipuhelimelle
Pandemia-aika on saanut mielenterveysongelmien määrän räjähtämään, mikä näkyy myös MIELI ry:ssä päivittäin. Kun maaliskuussa 2020 hallitus piti koronatiedotustilaisuutensa ja rajoitustoimet alkoivat, MIELI ry:n Kriisipuhelin täyttyi huolestuneista puheluista.
Kriisipuhelimeen saapuneiden soittoyritysten määrä kasvoi noin 33 prosenttia vuonna 2020 verrattuna edellisvuoteen. Vuodesta 2021 tuli uusi ennätysvuosi, ja marraskuu 2021 oli synkin kuukausi MIELI ry:n Kriisipuhelimen historiassa. Silloin soittoyrityksiä tuli yli 30 000 kappaletta.
Paha olo korostuu
Korona-aikana paha olo, ahdistuneisuus ja pelot ovat nousseet keskusteluiden yleisimmiksi aiheiksi.
”Pettymys siitä, että tämä ei mene ohi vaan jatkuu ja jatkuu. Myös itsetuhoisuus on noussut keskusteluaiheissa hälyttävän korkealle. Tämä korostuu etenkin nuorilla naisilla”, sanoo MIELI ry:n Kriisipuhelintoiminnan päällikkö, sosiaalipsykologi Susanna Winter.
Winter näkee edessä mielenterveyskriisin, joka ei ole ohi hetkessä. Siksi on tärkeää lisätä mahdollisuuksia saada tukea ja madaltaa avun hakemisen kynnystä.
Kriisipuhelimesta tärkeä tuki
Vuonna 2021 Kriisipuhelimeen soitettiin keskimäärin 830 kertaa päivässä. Noin joka kolmanteen puheluun pystytään vastata. Winter pitää tärkeänä, että apua olisi saatavilla silloin kun ihminen on ylittänyt kynnyksen hakea apua.
”Kriisipuhelimen päivystäjän rooli on olla läsnä ja rauhallinen, kuunnella ja osoittaa empatiaa. Kriisipuhelin antaa soittajalle tilan puhua ilman suoritteita, eikä ole asioita, joita ei voisi sanoa.”
Winter korostaa yhteisöllisyyden merkitystä mielenterveysongelmiin puuttumisessa.
”Kohdataan toisiamme, ne ovat pieniä asioita. Kun näet naapurin, vaihda muutama sana. Elämään kuuluu huonojakin päiviä, ja on tärkeää saada rakennettua luottamusta, että tästä päästään yli.”
Lisää auttavia käsiä
Kriisipuhelin toimii 900 päivystäjän voimin ja toimii ympäri vuorokauden viikon jokaisena päivänä. Päivystäjistä suurin osa on vapaaehtoisia, mutta joukossa on myös kriisityöntekijöitä.
Yksi konkreettisista apukeinoista koronapandemian aiheuttaman tilanteen purkamisessa on päivystäjien määrän kasvattaminen. Kymmenen euron lahjoituksella saadaan katettua yksi puhelu Kriisipuhelimeen.
MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa vuorokauden jokaisena päivänä numerossa 09 2525 0111.
Sivua muokattu 20.1.2022