Siirry sisältöön

Ennätysmäärä tukea nuorten mielen hyvinvointiin

Pitkittynyt kriisiaika on kuormittanut nuorten hyvinvointia niin, että voimme puhua jo mielenterveyskriisistä. Koronapandemia heikensi nuorten hyvinvointia, mutta pahoinvointi oli kasvussa jo ennen eristäytymisaikaa. Hälyttävässä tilanteessa MIELI ry ja Sekasin-chat ovat tehostaneet nuorten mielen hyvinvoinnin tukea Pidä huolta -kampanjassa kerättyjen varojen voimin. 
Yläasteikäisiä nuoria koulun käytävällä

MIELI ry on tehnyt pitkäjänteistä työtä nuorten mielenterveyden vahvistamiseksi ja tunne- ja kaveritaitojen kehittämiseksi kouluissa, varhaiskasvatuksessa ja harrastuksissa. Viime vuonna tukea on vahvistettu entisestään. Kouluissa eri puolilla Suomea on vuoden 2022 aikana tavoitettu yläkoulujen ammattilaisten kautta 26 000 nuorta, mikä on yli tuplaten enemmän kuin edeltävänä vuonna, jolloin nuoria tavoitettiin noin 11 000. Yläkouluissa nuorten kanssa työskenteleviä ammattilaisia on koulutettu 2330, mikä on lähes nelinkertainen määrä vuoteen 2021 verrattuna. 

– Mitä enemmän mielenterveystaitoja saadaan vietyä kouluihin, sitä paremmat valmiudet nuorilla on selvitä vastoinkäymisistä ja myös hakea tarvittaessa tukea kuormittavina hetkinä, kiteyttää varhaiskasvatus ja koulut -yksikön päällikkö Susanne Peltoniemi MIELI ry:stä.  

Niin ikään nuorille suunnatussa Sekasin-chatissa on käyty vuoden 2022 aikana ennätysmäärä keskusteluja nuorten auttamiseksi. Chatissa nuoret saavat tukea elämän hankaliin tilanteisiin. 

Sekasin-chatissa käytiin vuonna 2022 yli 32 000 keskustelua, mikä on lähes 4000 keskustelua enemmän kuin edellisvuonna. Vuodesta toiseen yhteydenoton yleisin syy on paha olo. Itsetuhoiset keskustelut olivat nousussa syksyn aikana. Tavallisesti itsetuhoisuus on ollut yhteydenoton syynä keskimäärin 11 kertaa päivässä, mutta loppuvuodesta itsetuhoisia keskusteluja oli Sekasin-chatissa 14–15 joka päivä. 

– On tärkeää, että nuorille on tarjolla mahdollisuuksia keskustella matalalla kynnyksellä ja turvallisesti itsetuhoisista ajatuksista ja saada tukea avun ja ratkaisujen löytymiseen, painottaa Sekasin Kollektiivin toiminnanjohtaja Satu Raappana

Tukea nuorille Pidä huolta -kampanjan isolla potilla

Nuorten mielen hyvinvointia on vahvistettu vuoden 2022 aikana Pidä huolta -kampanjassa kerätyin lahjoitusvaroin. Niiden avulla on pystytty lisäämään Hyvän mielen koulu -koulutuksia, jotka tähtäävät hyvinvoinnin lisäämiseen ja mielenterveystaitojen vahvistamiseen sekä tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittämiseen. Lahjoituksen avulla on saatu lisättyä myös nuorille suunnatun Sekasin-chatin resursseja. 

Pidä huolta -kampanja oli Toivon Kärki ry:n ja MIELI ry:n yhteinen hyväntekeväisyyshaaste syksyllä 2021. Haasteen avulla kerättiin yli miljoona euroa nuorten tukemiseen koronapandemian jälkeen yli 70 suomalaisartistin voimin. Artistit esittivät kampanjassa uudelleen toteutetun version Pave Maijasen ikonisesta Pidä huolta -kappaleesta. Kampanjan mahdollistajina toimineet S-ryhmä ja LähiTapiola lahjoittivat kampanjan alkupääomaksi 500 000 euroa ja kannustivat suomalaisia laajasti mukaan hyväntekeväisyyshaasteeseen. Pidä huolta -hanke jatkuu vuoden 2023 loppuun. 


Kuva: Emilia Ikäheimo

Ota yhteyttä

Satu Raappana

Johtaja, Lapset ja nuoret, Sekasin Kollektiivi
+358 40 840 6681
etunimi.sukunimi@mieli.fi


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: