Siirry sisältöön

Hyvän mielen kunta -hanke inspiroi panostamaan kuntalaisten mielenterveyteen

Eri kunnat ovat keksineet luovia ratkaisuja kuntalaisten mielenterveyden edistämiseen. MIELI ry:n Hyvän mielen kunta -hankkeen myötä on syntynyt parin vuoden aikana muun muassa yhteisiä aamukahveja, kulttuurikaveritoimintaa sekä kulttuuriolohuone.

MIELI ry:n Hyvän mielen kunta -hankkeessa on kehitetty eri työvälineitä, joiden avulla kunta voi edistää asukkaiden mielenterveyttä. Hankkeessa painotetaan, että mielenterveyttä voidaan edistää pala kerrallaan, eikä kaikkea tarvitse tai pidäkään tehdä kertarysäyksellä.

Vaikka hanke onkin painottunut enemmän hallintoon, se on inspiroinut kuntia myös käytännönläheisiin ratkaisuihin mielenterveyden edistämiseksi.

Hyvän mielen aamukahvit Suomussalmella

Suomussalmella aloitettiin keväällä 2022 Hyvän mielen aamukahvit, jossa kuntalaiset saavat kahvitella ja jutella itselleen tärkeistä asioista ja tavata myös kunnan edustajia. Ensimmäisissä aamukahveissa myös kunnanjohtaja Erno Heikkinen oli paikalla, ja hän olikin suosittu keskustelukumppani kuntalaisten keskuudessa.

Tämän jälkeen kahveihin on halukkaille yhdistetty myös Hyvän mielen aamureippailu.

Kuhmossa kulttuuria nuorille aikuisille

Toisessa Kainuun kunnassa eli Kuhmossa on kokeiltu sekä kulttuurikaveri- että kulttuuriolohuone -toimintaa. Kulttuuriolohuone on suunnattu nuorille aikuisille, jotta heillä olisi kokoontumispaikka ja mahdollisuus nauttia kulttuurista. Kevään 2023 aikana ohjelmassa on ollut verkostoitumisen ja tapaamisen lisäksi mm. musiikkiesityksiä, tietovisoja, akryylimaalausta ja kirjavinkkausta.

Toimintaan on saatu rahoitusta Kulttuuri Kainuu -hankkeen kokeilurahoituksesta, joka on Kainuun liiton toteuttama ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama. Tällä hetkellä toiminnalle etsitään vastuutahoa, että tarpeelliseksi koettu nuorten aikuisten kohtaamismahdollisuus jatkuisi myös tulevaisuudessa.

Kulttuurikaveri-toiminta on vielä alussa, ja ajatuksena on tarjota kuntalaisille kaveri mukaan eri kulttuuritapahtumiin. Toimintaan osallistuva maksaa oman lippunsa, mutta muuten toiminta on maksutonta.

Kouvola ja Helsinki hienosti mukana

Joissakin kunnissa Hyvän mielen kunta -malli on otettu käyttöön myös hallinnon tasolla. Kouvola on kehittänyt Hyvän mielen Kouvola -mallin. Helsinki on puolestaan ottanut Hyvän mielen kunta -mallista osan käyttöön. Helsinki ei ole ollut mukana varsinaisena hankekuntana, mutta kiinnostui mallista ja on saanut Hyvän mielen kunta -tarkistuslistasta suurta apua hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen.

MIELI ry:llä on yhdessä 28 kunnan ja kolmen hyvinvointialueen kanssa Hyvän mielen kunta -hanke. Hyvän mielen kunta on hanke, joka on osa kansallisen Mielenterveysstrategian (2020-2030) toimeenpanoa. Hankkeessa (2021-2023) MIELI ry kehittää yhdessä kuntien kanssa välineitä, jotka auttavat kuntia vahvistamaan mielenterveyden edistämistä ja mielenterveysjohtamista.

Sivua muokattu 10.7.2023

Ota yhteyttä


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: