Itsemurhista voi puhua pelosta huolimatta
Vaikka itsemurhakuolleisuus onkin puolittunut vuoden 1990 jälkeen, edelleen noin 750 ihmistä tekee ja kymmenet tuhannet yrittävät itsemurhaa vuosittain. Jokaisen heistä ympärillä traumatisoituu keskimäärin kymmenen läheistä tai sivullista uhria. Varovasti arvioiden itsemurha koskettaa vuosittain lähes sataatuhatta suomalaista. Liian moni pyrkii pärjäämään ja jää surunsa kanssa yksin.
Itsemurha on monen tekijän summa
Itsemurhasta puhumista estää usein itsemurhiin liittyvä syyllisyys, häpeä ja pelko. Itsemurhaa kohtaavien on kuitenkin tärkeää ymmärtää, että itsemurha ei ole läheisten syytä. Usein tilanteen käsittelyssä auttaa ymmärrys siitä, että itsemurhaan johtaneet syyt ovat usein kasautuneet pitkältä aikaväliltä, itsemurha on monen tekijän summa ja aina ihmisen oma ratkaisu sietämättömältä tuntuvaan tilanteeseen.
Itsemurhayrityksestä selviytyneet kertovat usein, että kyse ei niinkään ollut halusta kuolla vaan yritys paeta sietämätöntä henkistä tuskaa. Tässä itsetuhoisessa tuskatilassa tärkeiden asioiden, kuten läheisten, mieleen palauttaminen on hetkellisesti mahdotonta.
Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa surra
Läheisen itsemurha järkyttää usein syvästi. On hyvä muistaa, että ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa surra. Kaikenlaisten tunteiden kokeminen on normaalia ja sallittua. Jokaisella on oikeus surra omalla tavallaan ja myös ottaa vastaan kaikki mahdollinen tarjolla oleva apu.
Moni haluaa keskustella tapahtuneesta, jotkut haluavat surra rauhassa itsekseen. Toisilla liikunta tai muu tekeminen auttaa kohtaamaan ja käsittelemään surua. Läheisen henkilön itsemurha on kuitenkin usein niin järkyttävä kokemus, että sen käsittelyyn on hyvä hakea apua. Kriisiapu auttaa tapahtuneen ja siihen liittyvien tunteiden käsittelyssä, vertaistuki taas surun kanssa elämisessä ja surusta toipumisessa.
MIELI ry:n kriisikeskusverkosto, vertaistukiryhmät ja itsemurhien ehkäisykeskus tarjoavat apua
Akuuttia kriisiapua läheisen itsemurhayrityksen tai itsemurhan jälkeen tarjoaa MIELI ry:n kriisikeskusverkosto. Kun läheisen itsemurhasta on kulunut hetki aikaa, voi hakeutua ammatillisesti ohjattuun vertaistukiryhmään, jossa samankaltaisessa elämäntilanteessa olevat saavat tukea ja ymmärrystä toisiltaan turvallisessa ympäristössä. MIELI ry:n itsemurhien ehkäisykeskuksessa itsemurhaa yrittänyttä voidaan auttaa tutkittuun menetelmään perustuvalla Linity-interventiolla, uuden itsemurhayrityksen estämiseksi. Kaikki tarjottu apu on maksutonta eikä lähetettä tarvita.
Ota yhteyttä
Marena Kukkonen
Päällikkö, Kriisitoiminnot, Itsemurhien ehkäisykeskus
+358 40 669 3070
etunimi.sukunimi@mieli.fi