Siirry sisältöön

Koulun alku on jännittävä hetki myös yläkoulun aloittaville

Koulujen alkaessa puhutaan usein aivan ensimmäistä kouluvuottaan aloittavien lasten jännittävästä päivästä ja uusista rutiineista. Iso muutos on myös yläkoulun alkaminen ja seiskaluokan aloittaminen.
Kaksi teini-ikäistä tyttöä, kuvakaappaus videolta.

Syyslukukausi käynnistyy lähes kaikissa Suomen peruskouluissa tällä viikolla. Suurin osa kouluista aloittaa työt torstaina 10.8.

Yläkoulun alku jännittää ja mietityttää monia nuoria. Elämässä on muutenkin paljon muutosta, murrosikä tuo mukanaan niin fyysisiä kuin psyykkisiä muutoksia. Myös nuoren aivoissa on iso myllerrys.

Yläkoulun aloitus merkitsee pidempiä koulupäiviä, uusia oppiaineita, läksyjä ja rutiineja. Suurin muutos on sosiaalinen: luokka vaihtuu, oppilas siirtyy usein uuteen koulurakennukseen, koulun tavat ovat erilaiset ja ystävyyssuhteetkin monesti muutoksessa.

Videosarja nuorilta nuorille

MIELI ry:n uudessa seiskaluokkalaisille suunnatussa videosarjassa käsitellään yläkoululaisten omalla äänellä tärkeitä koulunalkuun liittyviä teemoja. Videoilla saadaan vastauksia monien mieltä askarruttaviin kysymyksiin, pohditaan yläkoulun uusia käytäntöjä ja rutiineja ja annetaan vinkkejä koulutyössä jaksamiseen. Oppilaiden itse ideoimissa sisällöissä kuullaan myös toiveita opettajien ja koulun muun henkilökunnan suuntaan: miten koulun aikuiset voivat tukea uutta tulokasta yläkoulutaipaleen alussa.

”Tämä videoprojekti toteutettiin alusta loppuun nuorten kanssa yhdessä. Tunnelma oli rento, ja se näkyy lopputuloksessa. Nuoret antoivat äänen tärkeälle ja ajankohtaiselle asialle murrosikäisen elämässä”, iloitsee projektia nuorten kanssa työstänyt Saija Viljakainen MIELI ry:stä.

Katso Seiskaluokka alkaa -videosarja YouTubessa.

Sivua muokattu 13.5.2024

Ota yhteyttä

Marja Snellman-Aittola

Asiantuntija, Nuoret-yksikkö, Nuorisoalan osaamiskeskushanke
+358 40 190 5493
etunimi.sukunimi@mieli.fi


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: