Siirry sisältöön

Kriisipuhelin on vastannut ukrainaksi vuoden ajan

Vuoden 2022 keväällä MIELI ry:ssä tehtiin päätös avata pikaisesti ukrainankielinen linja Kriisipuhelimeen. Ukrainasta Suomeen tulleiden Venäjän hyökkäyssotaa pakenevien ihmisten tilannetta haluttiin helpotta ja tarjota keskusteluapua vaikean elämäntilanteen keskelle heidän omalla äidinkielellään. Linja avautui syyskuun 2022 alussa, ja vuoden kuluessa moni keskusteluapua tarvitseva on löytänyt linjan.

Aluksi ukrainankieliselle linjalle soittoja tuli melko vähän. Keskusteluavun hakeminen ei ollut monelle entuudestaan tuttua.

– Vaikka keskusteluavun hakeminen on ollut vierasta, Ukrainasta muuttaneet ovat löytäneet Kriisipuhelimen ja soittavat yhä enemmän. Alussa Kriisipuhelimeen soitettiin, kun tarvittiin käytännön neuvoja. Nyt puhelut ovat muuttuneet kriisikeskusteluiksi: lähes puolet soittajista kaipaa keskusteluapua omaan pahaan oloon, kiteyttää verkko- ja puhelinkriisityön päällikkö Susanna Winter.

Arjessa selviytymisen ongelmat ovat yleisin soiton syy ukrainankieliselle linjalle. Soittajilla on usein työelämään ja opiskeluun liittyviä haasteita.

– Monet Suomeen tulleet ukrainalaiset ajattelivat aluksi, että sota loppuisi pian ja he pääsisivät palaamaan kotimaahansa. Sodan pitkittyessä toivo nopeasta kotiinpaluusta on hiipunut ja ihmiset kohtaavat uudenlaisia haasteita. On vaikeutta sopeutua uuteen maahan, voi tulla toivottomuutta, jopa itsetuhoisuutta, kertoo Winter.

Ukrainasta tulleita soittajia painavat kotimaahan jääneet läheiset, Suomessa olevien perheenjäsenten pärjääminen, lasten sopeutuminen kouluun Suomessa, uusien ystävyyssuhteiden solmiminen ja huolisi siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi.

– Vaikeiden tilanteiden keskellä on myös samanlaisia elämän haasteita kuin kaikilla muillakin: ihmissuhdeongelmia ja huolta omasta terveydestä. On todella tärkeää, että voimme tarjota nopeaa keskusteluapua, jossa kriisissä oleva pystyy ilmaisemaan itseään tunnekielellään, Winter lisää.

Ukrainankielinen linja päivystää arkisin 20 tuntia viikossa numerossa 09 2525 0114. Se on avoinna ma, ke ja to klo 12–16, ti ja pe klo 9–13. Puhelu maksaa operaattorin perimän hinnan. Lisätiedot suomeksi www.mieli.fi/kriisipuhelin ja ukrainaksi www.mieli.fi/kriza.

Keskusteluapua kuudella kielellä

MIELI ry:n Kriisipuhelin tarjoaa anonyymiä keskusteluapua kaikille kriisissä oleville Suomessa asuville. Se päivystää kuudella kielellä. Ukrainankielisen linjan kanssa yhtä aikaa avattiin myös venäjänkielinen linja. Venäjänkielistä linjaa oli suunniteltu jo pitkään, koska venäjä on yleisin vieras kieli Suomessa. Kriisipuhelimen uusin kielilinja on tammikuussa 2023 avattu englanninkielinen linja.

Ota yhteyttä

Susanna Winter

Päällikkö, Kriisitoiminnot, Puhelin- ja verkkokriisityö
+358 9 41350 510 (vaihde)
etunimi.sukunimi@mieli.fi


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: