Siirry sisältöön

Kriisityöntekijöiden vinkit joulun viettoon korona-aikana

MIELI ry:n kriisityöntekijät kokosivat vinkit turvalliseen jouluun korona-aikana.

1. Pohdi, mikä on sinulle tärkeää joulussa. Kaikkea ei ole peruttu.

Vaikka monella on nyt edessä poikkeusjoulu, on paljon sellaista, mitä ei ole peruttu. Itselle tärkeistä perinteistä kannattaa pitää kiinni niiltä osin kuin se on mahdollista, esimerkiksi haudoilla käyminen, lempiruokien syöminen ja joululaulujen kuunteleminen tai laulaminen. Monelle joulu on myös rauhoittumisen aikaa. Saa olla rauhassa, rentoutua ja kerätä voimia.

2. Pidä yhteyttä läheisiin ja ystäviin.

Kaikkien perheenjäsenten ja sukulaisten kanssa ei välttämättä ole mahdollista kokoontua yhteen tänä vuonna. Yhteyden ja kokemuksen toisten läsnäolosta voi silti saada etäyhteyksillä.

Iäkkäämmät ihmiset voivat tahtomattaan joutua viettämään joulun yksin. Kunnioita isovanhempien toiveita ja vältä vierailemasta heidän luonaan, jos he niin toivovat. Jouluntoivotukset voi silti vaihtaa puhelimitse tai videoyhteyksin. Voisitteko esimerkiksi sopia sisarusten kesken soittovuorot isovanhemmille?

3. Hyväksy omat hankalat tunteet ja epävarmuus.

Monien suunnitelmat ovat muuttuneet, eikä joulua voida ehkä viettää samalla tavalla kuin on totuttu. Tämä voi aiheuttaa surua ja suuttumustakin.

Tunteiden myllertäessä tai huolen vallatessa mielen on tärkeää, että ei yritä juosta karkuun tunteita ja omia reaktioitaan. Mielen valtaavien tunteiden kanssa kannattaa pieni ottaa aikalisä, ja kuulostella tunteitaan ja niiden kehollisia reaktioita. Hankalat tunteet myllertävät paitsi omassa päässä, myös tuntuvat kehon jännityksinä tai puristuksina. MIELI ry:ltä löytyy myös oma Kehon kuuntelun harjoitus Soundcloudista.

Myös läheisten tunteiden havaitseminen ja hyväksyminen sekä näistä kertominen heille ääneen auttaa heitä rauhoittamaan. Myötätuntoisen asenteen kehittäminen itseä ja toisia kohtaan poikkeuksellisessa tilanteessa on eräs viisaimmista asioista, mitä voi opetella.

4. Rauhoita mieltäsi eri tavoin.

Millainen rauhallinen, mukava tekeminen on sinulle mieluista? Onko se musiikin tai äänikirjan kuuntelu, nokoset, koneen rassaaminen, siivoaminen, remppahommat, rento pyjamapäivä, leipominen, hyvä elokuva tai luontodokumentti, palapelin kokoaminen? Mukavan puuhastelun lomassa mieli rentoutuu.

Toisaalta joskus on hyvä olla tekemättä mitään, ja vain olla. Näin huomaa parhaiten omassa mielessä vilistävät ajatukset ja tunteet. Apua mielen rauhoittamiseen saa muun muassa luonnossa liikkumalla tai MIELI ry:n rentoutus- tai mindfulness-harjoituksista. Youtubessa on paljon lisää vaihtoehtoja rentoutumisharjoituksista.

5. Pohdi ja suunnittele uusia juttuja.

Muuttuneeseen tilanteeseen voi myös suhtautua mahdollisuutena tehdä asioita eri tavalla ja luoda uusia perinteitä. Jouluinen metsäretki? Joululauluhetki naapuruston kanssa ulkona turvavälejä noudattaen? Lupa käpertyä kotiin ja olla pyjamassa koko päivä lautapelejä pelaten?

Myös tulevia jouluja voi suunnitella. Ajatus siitä, että pääsemme taas viettämään aikaa yhdessä voi tuoda lohtua.

6. Ulkoile ja liiku.

Käy lenkillä tai kävelyllä, sinulle sopivaan tahtiin. Vaikka joulukuun keli ei aina houkuttele ulos, happi ja liike tekevät hyvää, ja etenkin valoisa aika aktivoi aivosoluja. Muista ulkoillessa hengittää välillä syvään muutama kerta ja kuulostella olotilaasi.

7.Viettäkää laatuaikaa lasten kanssa.

Lapsille on tärkeintä, että he saavat viettää aikaa yhdessä perheen kanssa. Yhdessä vietetty aika on yleensä myös se, mitä itse muistamme lapsuuden jouluista. Lasten kanssa on myös hyvä keskustella, miksi tänä vuonna toimitaan ehkä eri tavalla kuin aiemmin.

8. Pidä ruutupaussi.

Jätä kännykkä, tabletti ja tietokone muutamaksi tunniksi, illaksi tai vaikkapa kokonaiseksi päiväksi kaappiin, ja telkkari pimeäksi. Tee sitten itsellesi tärkeitä juttuja, tai jos koet tarvitsevasi lepoa, ota nokoset tai ole tekemättä mitään erityistä. Pohdi jälkikäteen, miten koit hetken: poltteliko sormia jatkuva tarve saada älylaitteet esiin, vai tuntuiko olo rauhalliselta. ⁠

9. Vältä päihteitä.

Joku saattaa yrittää turruttaa huolta ja ahdistusta päihteillä. Poikkeuksellisessa tilanteessa kannattaa pikemminkin välttää alkoholin ja muiden päihteiden käyttöä. Ne eivät auta ahdistukseen, vaan vahvistavat pahaa oloa. Päihteiden käytön jälkeen ahdistuneisuudella on tapana paremminkin lisääntyä kuin vähentyä.

10. Muista hyvä käsihygienia ja turvalliset käytännöt, myös jouluna.

Koronaviruksen ja muiden infektioiden leviämistä voidaan osaltaan ehkäistä hyvällä käsihygienialla. Kädet pestään runsaalla vedellä ja pesunesteellä tai saippualla erityisesti ennen ruokailua ja sisälle tullessa, sekä aina wc-käynnin jälkeen tai kun olet niistänyt, yskinyt tai aivastanut. Kasvojen koskettelua, kättelyä ja tervehtiessä halaamista kannattaa välttää myös jouluna.

11. Jos voimavaroja riittää, tarjoa apua toisille.

Moni riskiryhmään kuuluva voi tarvita apua joulun aikaan, esimerkiksi iäkkäämpi naapuri, sukulainen, muu kotiin jäänyt tai tuttu lapsiperhe. Omaa oloa kohentaa, että tekee voitavansa toisten auttamiseksi. Esimerkiksi kauppa- tai apteekkiavun tarjoaminen voi helpottaa huomattavasti toisten elämää. Myös jouluisten tervehdysten tekeminen toisille ilahduttaa. Toisten auttaminen suuntaa huomiota muualle omista huolista ja peloista, palkitsee ja vahvistaa omaa henkistä jaksamista.

12. Seuraa ohjeistuksia.

Noudata viranomaisten ohjeita ja toimi niiden mukaan. Ajankohtaiset tiedot löytyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.

13. Muista, että keskusteluapua on saatavilla myös jouluna.

Jos oma olo tuntuu kurjalta ja paha olo valtaa mielen, muista, että tukea ja apua on saatavilla myös jouluna. Kriisipuhelin päivystää suomeksi numerossa 09 2525 0111 vuorokauden ympäri. Tukinetissä osoitteessa Tukinet.net voit kirjoittaa omalle tukihenkilölle tai osallistua erilaisiin ryhmäkeskusteluihin tai chatteihin. Nuorille suunnattu Sekasin-chat päivystää myös läpi joulun. Lisätietoja joulun ajan keskusteluavusta.

Sivua muokattu 24.8.2021


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: