Maailman mielenterveyspäivä 10.10.2024 − Kansalaistoiminta vahvistaa mielenterveyttä
Kansalaisyhteiskunta: järjestöt, yhdistykset ja niiden laaja vapaaehtoistoiminta sekä avoimet kansalaisverkostot ovat oleellisia yhteiskunnan kriisinkestävyyttä lisääviä rakenteita. Kansalaisten aktiivinen toiminta on Suomessa pitkään jatkunut hyvä perinne, joka vahvistaa myös kaikkien Suomessa asuvien mielenterveyttä.
”Järjestöt ja yhdistykset muodostavat tärkeän osan aidosti toimivasta ja kaikille avoimesta kansalaisyhteiskunnasta, joka luo yhteenkuuluvuuden tunnetta, turvaverkkoja ja valmiuksia auttaa, tukea ja toimia”, sanoo MIELI ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.
Esimerkiksi MIELI ry tarjoaa laajasti mahdollisuuksia tehdä merkityksellistä vapaaehtoistyötä sekä vaikuttaa yhteiskuntaan, jotta mielenterveys huomioitaisiin kaikessa päätöksenteossa. Lisäksi järjestö vahvistaa hyvinvointia ja ehkäisee mielenterveysongelmia, mikä keventää ja puskuroi hyvinvointialueiden tekemää työtä ja kustannuksia.
Mielenterveyspalkinto Kristiina Kumpulalle
MIELI ry:n vuosittain Maailman mielenterveyspäivänä jakaman Mielenterveyspalkinnon vuonna 2024 saa Kristiina Kumpula, joka tunnetaan pitkäaikaisesta työstään kansalaisyhteiskunnan puolestapuhujana ja eriarvoisuuden vähentäjänä. SPR:n entisenä pääsihteerinä Kumpula on saanut runsaasti tunnustusta myös humanitäärisen avun ja kriisinhallinnan eteen tekemästään työstä.
”Suomalainen kansalaisyhteiskunta on ollut perinteisesti vahva. Sen toimintaedellytyksistä on pidettävä huolta myös jatkossa. Kansalaisyhteiskunnalla olevaa tietoa ja asiantuntemusta pitäisi myös käyttää nykyistä enemmän yhteisessä päätöksenteossa. Kansalaistoiminnan rahoitus on turvattava pitkäjänteisesti ja ennakoitavasti, yhdistysautonomia huomioon ottaen”, Kristiina Kumpula toteaa.
Mielen hyvinvointia vahvistetaan työelämässä ja arjessa
Maailman mielenterveyspäivän 10.10. kansainvälinen teema painottaa tänä vuonna työelämän mielenterveyden merkitystä. Suomessa päivää vietetään, jotta mielenterveydestä puhuttaisiin enemmän voimavarana ja hyvinvointina arjessa, niin työelämässä kuin sen ulkopuolellakin.
Lisätietoa:
MIELI ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi
sar.aalto-matturi@mieli.fi
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt Mielenterveyspäivää ja palkintoa koskien:
MIELI ry:n viestintä
Jutta Kajander
jutta.kajander@mieli.fi
Miten osallistua päivän viettoon?
1. Sinä voit vaikuttaa. Kysy mitä kuuluu? Keskustele, kuuntele ja ole läsnä. Ohjaa tarvittaessa avun piiriin.
Omassa arjessasi sinä voit olla mukana lisäämässä keskustelua mielen hyvinvoinnin vahvistamisesta. Monet arjen pienet valinnat vaikuttavat omaan ja toisten mielenterveyteen. Mieti, miten voit omassa elämässäsi lisätä hyvää mieltä ja olla avuksi muille, kun he tarvitsevat tukea.
2. Jaa kampanjaviestiä sosiaalisessa mediassa
Mieti, mitkä ovat arjessa asioita, jotka vahvistavat mielen hyvinvointia tai vähentävät sitä. Mitä keinoja mielen hyvinvoinnin vahvistamiseksi sinulla on? Entä mihin asioihin yhteiskunnassa toivoisit muutosta, jotta kaikkien meidän mielenterveys vahvistuisi?
Voit jakaa myös MIELI ry:n tuottamia tekstejä ja kuvia somessa Instagram, Facebook ja LinkedIn @mielenterveys #maailmanmielenterveyspäivä #vihreäävaloa
3. Järjestä vihreä valaistus 10.10. klo 18 tai koristaudu vihreään kampanjan aikana.
- Maailman mielenterveyspäivän 10.10. iltana klo 18 alkaen valaistaan vihreällä valolla rakennuksia, ikkunoita tai vaikkapa itselle tärkeitä esineitä. Näytät kaikille tasa-arvoisesti vihreää valoa ja olet mukana edistämässä avoimempaa keskusteluympäristöä.
- Jaa vihreät kuvasi ja toimintasi somessa tunnisteilla #maailmanmielenterveyspäivä #vihreäävaloa
4. Tue MIELI ry:n tekemää mielenterveystyötä.
- Lahjoita 10 €: Tekstaa MIELI numeroon 16499
- Lahjoita MobilePaylla: Avaa MobilePay. Syötä lahjoitettava summa. Syötä numeroksi: 50705. Hyväksy lahjoitus pyyhkäisemällä.
- Liity kuukausilahjoittajaksi: mieli.fi/kuukausilahjoitus