Siirry sisältöön

Maailman mielenterveyspäivän 10.10.2020 viesti: “Kuunnellaan ja kohdataan toisiamme!”

Jokainen ansaitsee tulla kuulluksi jokaisessa kohtaamisessa – niin perheessä, opinnoissa, työpaikalla, harrastuksissa kuin terveydenhuollossa. Kuuntelemalla aidosti voimme jokainen lisätä toistemme hyvinvointia, rakentavaa vuorovaikutusta ja olla mukana rakentamassa osallistavampaa yhteiskuntaa.

Maailman mielenterveyspäivän kampanja “Vihreää valoa kuuntelemiselle” käynnistyy 5.10. ja huipentuu Maailman mielenterveyspäivään 10.10. Kampanjassa kannustamme jokaista aitoihin, läsnäoleviin kohtaamisiin.

Viisi syytä, miksi kuunteleminen ja kuulluksi tuleminen ovat meille hyväksi

 • Kuulluksi tuleminen vahvistaa mielenterveyttämme ja hyvinvointiamme. Kun tulemme kuulluksi, koemme olevamme tärkeitä ja hyväksyttyjä. Se lisää itsearvostustamme, joka on tärkeää mielenterveytemme kannalta.
 • Kuunteleminen syventää ihmissuhteitamme. Kokemusten jakaminen ja asioiden pohtiminen yhdessä lisäävät keskinäistä luottamusta.
 • Kuulluksi tuleminen lisää itsemyötätuntoa. Suhtaudumme usein itseemme turhan ankarasti. Se, että joku toinen suhtautuu meihin lempeästi, auttaa suhtautumaan itseemme armollisemmin.
 • Kuunteleminen ja kuulluksi tuleminen parantavat fyysistä terveyttämme. Lämmin, aito vuorovaikutus rentouttaa. Se laskee sydämen sykettä ja verenpainetta ja lisää mielihyvähormonien eritystä kehossamme.
 • Kuunteleminen lisää yhdenvertaisuutta ja osallisuutta. Aito kiinnostus toista kohtaan tarjoaa mahdollisuuden oppia uutta ja auttaa ymmärtämään erilaisuutta.

Näin näytät vihreää valoa kuuntelemiselle:

 1. Pysähdy kohtaamaan ihmisiä. Kysy itseltäsi, ketä voisit kuunnella. Kuinka monen elämää voisit rikastaa arvostavalla kohtaamisella? Pyri olemaan läsnä ja kuuntelemaan aidosti, jokapäiväisissäkin kohtaamisissa.
 2. Kehitä kuuntelemisen taitoa. Tutustu ja ota käyttöön kampanjamateriaalit ja sisällöt verkossa: mieli.fi/kymppikymppi
 3. Järjestä vihreä valaistus 10.10. klo 18 tai koristaudu vihreään kampanjan aikana.
  Jaa vihreät kuvasi Instagramissa ja Facebookissa tunnisteilla #vihreäävaloa #ketävoisitkuunnella #kymppikymppi #maailmanmielenterveyspäivä. Julkaisemalla kuvan Instagramissa tunnuksella #vihreäävaloa 5.–11.10. osallistut Bookbeat -lahjakorttien arvontaan.
 4. Jaa kampanjaviestejämme tai omaa viestiäsi kuuntelemisen tärkeydestä somessa 5.–10.10.
 5. Tue MIELI ry:n mielenterveystyötä! Lahjoita 10 euroa 10.10. Maailman mielenterveyspäivänä. Tekstaa MIELI numeroon 16499 (viestin hinta 10€).

Maailman mielenterveyspäivän kampanjan taustaa

Vihreää valoa kuuntelemiselle on MIELI Suomen Mielenterveys ry:n koordinoima kampanja Maailman mielenterveyspäivänä 2020. Kampanja verkossa: mieli.fi/kymppikymppi

Kampanjan kuvitus on toteutettu yhteistyössä CupOfTherapy kanssa.

Maailman mielenterveyspäivän vieton käynnisti Mielenterveyden maailmanliitto (World Federation for Mental Health) jo vuonna 1992. MIELI Suomen Mielenterveys ry nostaa vuosittaisena teemapäivänä mielenterveyttä keskusteluun hyvinvoinnin ja terveyden näkökulmasta.

Sivua muokattu 25.8.2021


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: