MIELI ry kehittää mieliystävällisempää työelämää
Jopa viidesosalla työikäisistä on merkittävää psyykkistä kuormittuneisuutta. Mielenterveyssyistä sairauspäivärahaa saaneiden määrä kasvoi vuonna 2023 ennätyslukemiin. Kaikkein voimakkainta kasvu on ollut alle 35-vuotiailla nuorilla aikuisilla. Myös juuri ilmestyneessä kauppakamarien kyselyssä käy ilmi, että osassa yrityksistä nuorten mielenterveyden ja työssä jaksamisen haasteet vaikuttavat heikentävästi työn tuottavuuteen.
MIELI Suomen Mielenterveys haluaa luoda tulevaisuuden työelämästä kestävämpää. Siksi toukokuussa MIELI ry:ssä käynnistettiin visiotyö mieliystävällisemmän työelämän rakentamiseksi. Tavoitteena on etsiä eri työelämän toimijoiden ja yritysten kanssa ratkaisuja tulevaisuuden työelämään.
Työelämässä vaalittava hyvinvointia
MIELI ry:n toiminnanjohtajan Sari Aalto-Matturin mukaan yhdessä tehtävä visiotyö on tärkeää, koska mielenterveyden indikaattorit Suomessa ovat kehittyneet huonoon suuntaan, ja mielenterveyden ongelmat aiheuttavat suuria kustannuksia yrityksille ja koko yhteiskunnalle.
”Työelämä on tärkeä areena, jossa rakennetaan ja vaalitaan koko yhteiskunnan hyvinvointia. Mielenterveyden vahvistaminen ja ongelmien ehkäiseminen edellyttää laajaa yhteistyötä yhteiskunnan eri toimijoilta – työnantajilta, järjestöiltä, asiantuntijoilta, päätöksentekijöiltä”, Aalto-Matturi sanoo.
Tarvitaan kansallisia ja työpaikkatason toimia
Ensimmäinen työpaja työelämävision edistämiseksi järjestettiin 23. toukokuuta. Tilaisuudessa alkupuheenvuoron pitänyt Työterveyslaitoksen erikoistutkija Janne Kaltiainen korosti, että työhyvinvointi rakentuu työoloista.
”Työhyvinvointia voidaan edistää muokkaamalla työn vaatimuksia sekä tunnistamalla ja vahvistamalla työn voimavaroja”, Kaltiainen sanoo.
Työterveyslaitoksen toteuttaman Miten Suomi voi -tutkimuksen mukaan työhyvinvointi on heikentynyt viimeisen puolen vuoden aikana työssäkäyvässä väestössä. Tämä johtuu osin juuri työn voimavarojen heikentymisestä.
”Kestävä työelämä koostuu hyvinvoivista, terveistä ja tuottavista yksilöistä ja yhteisöistä. Nyt tarvitaan sekä kansallisen että työpaikkatason toimia työolojen kehittämiseksi”, Kaltiainen totesi.
MIELI ry:n käynnistämä visiotyöskentely jatkuu kevään ja kesän aikana. Toukokuussa pidettävien työpajojen keskustelujen pohjalta koostetaan Työelämän mielenterveys -visio, joka julkaistaan syksyllä 2024.
Kuva: Annina Loimu
Ota yhteyttä
Marjo Lehtinen
Työhyvinvointipäällikkö
+358 40 841 8880
etunimi.sukunimi@mieli.fi
Sari Aalto-Matturi
Toiminnanjohtaja
+358 400 508 234
etunimi.sukunimi@mieli.fi