Siirry sisältöön

MIELI ry:n muutosneuvottelut päättyivät

MIELI Suomen Mielenterveys ry on saanut päätökseen muutosneuvottelut, joiden tavoitteena oli sopeuttaa toimintaa ja taloutta vastaamaan rahoitusnäkymän merkittävään heikkenemiseen. Muutosneuvottelujen seurauksena päätetään kuusi työsuhdetta. Kokonaisuutena henkilöstö supistuu 185:sta ensi vuoden alussa noin 150:een.
MIELI ry:n logo

MIELI Suomen Mielenterveys ry käynnisti lokakuun alussa muutosneuvottelut, joiden taustalla oli rahoitusnäkymän merkittävä ja nopea heikkeneminen. Hankerahoituksia on päättymässä, eikä alkaneelle hallituskaudelle ole avautunut aiemman kaltaisia rahoitushakuja. Järjestön rahoitus koostuu STEA-avustuksista, ministeriöiden, kuntien ja EU:n tuista sekä yritysten ja kuluttajien antamista lahjoituksista.  Sopeutustoimista huolimatta talous on vielä ensi vuonna merkittävästi alijäämäinen. Budjetin tasapainoa tavoitellaan vuodelle 2025.

MIELI ry:n henkilöstömäärä vähenee noin kolmellakymmenellä. Vähennys syntyy pääosin määräaikaisten työsopimusten päättymisestä, eläköitymisistä ja siitä että avoimia tehtäviä jätetään täyttämättä. Muutosneuvottelujen seurauksena henkilövähennyksiä toteutuu kuusi, joista yksi irtisanomisena. Lisäksi tehtäväkuvia muokataan, työehtoihin tehdään muutoksia ja toimintaa organisoidaan uudelleen.

Henkilövähennykset kohdentuvat ensisijaisesti hallintoon ja tukitoimintoihin sekä viestintään ja vaikuttamiseen. Määräaikaisten työsuhteiden päättyminen supistaa eniten lasten ja nuorten mielenterveystyön volyymia. Myös työikäisten mielenterveystyö supistuu.

– On surullista, että nuorten jaksamisesta ja mielenterveydestä kannetaan yhteiskunnassa suurta huolta, mutta julkista rahaa nuorten tukemiseen kohdentuu niukasti, toteaa MIELI ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

– Onneksi nuorten mielenterveyden vahvistamiseen on saatu yritysten ja yksityisten henkilöiden lahjoituksia. Esimerkiksi vuoden 2021 Pidä huolta -keräyksen tuotolla laajennettiin sekä nuorten suoraa auttamista että mielenterveystaitojen tukemista kouluissa. Parhaillaan on käynnissä joulukeräys, jonka tuotto kohdentuu nuorten mielenterveyden vahvistamiseen. Ilman lahjoituksia toimintamme supistuisi vielä enemmän, lisää Aalto-Matturi. 

MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää suomeksi vuoden jokaisena päivänä vuorokauden ympäri. Yhteydenottomäärät ovat jatkuvasti kasvaneet, minkä seurauksena puheluista pystytään tällä hetkellä vastaamaan noin joka viidenteen. MIELI ry:n kriisityö jatkuu sopeutuksen jälkeen pääosin ennallaan, mutta Kriisipuhelimen arabiankielinen linja joudutaan sulkemaan ja englanninkielisen linjan aukiolo supistuu.

– Suomenkielisen linjan yhteydenottomäärissä rikottiin viime vuonna jo 400 000 puhelun raja. Kasvavaan tarpeeseen pyritään nyt vastaamaan muun muassa rekrytoimalla ja kouluttamalla uusia vapaaehtoisia. Arabiankielinen linja avattiin keväällä 2018 pakolaismäärien kasvun seurauksena. Linjan sulkeminen oli vaikea päätös. Jatkossa Kriisipuhelin päivystää suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi ja ukrainaksi, sanoo kriisitoimintojen johtaja Sanna Vesikansa.

Ota yhteyttä

Sari Aalto-Matturi

Toiminnanjohtaja
+358 400 508 234
etunimi.sukunimi@mieli.fi

Sanna Vesikansa

Johtaja, Kriisitoiminnot
+358 40 745 9586
etunimi.sukunimi@mieli.fi


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: