Siirry sisältöön

MIELI Suomen Mielenterveys ry 125 vuotta: mielenterveys on kaikkien oikeus

MIELI ry viettää tänä vuonna 125-vuotisjuhlaansa. Järjestö on onnistunut aina nostamaan kullekin ajalle tyypillisiä mielenterveyteen liittyviä kehittämiskohteita, toiminut edelläkävijänä ja ratkonut yhteiskunnallisia ongelmia.
MIELI 125 logo

MIELI ry viettää tänä vuonna 125-vuotisjuhlaansa. Organisaatio on läpi historiansa ollut innovatiivinen, muuntautumiskykyinen ja ajankohtaisiin aiheisiin tarttuva. MIELI ry on onnistunut aina nostamaan kullekin ajalle tyypillisiä mielenterveyteen liittyviä kehittämiskohteita, toiminut edelläkävijänä ja ratkonut yhteiskunnallisia ongelmia. Me olemme aina myös kohdanneet ihmisiä, ja viimeisten 50 vuoden aikana konkreettisesti auttaneet heitä elämän haastavissa kohdissa ja kriiseissä.

MIELI ry on esimerkiksi tarttunut sota-ajan mielenterveysvelkaan ja vaikuttanut vuoden 1952 mielisairaslakiin. Vuonna 1969 silloinen Mielenterveysseura perusti ensimmäisenä Suomessa psykiatrisen kuntoutuksen työklinikan ja 1970 käynnisti itsemurhien ehkäisyyn tähtäävän toiminnan. Lama-ajan Suomessa 1990-luvulla vastattiin kriisiavun tarpeeseen. Myös nyt koronapandemian aikaan MIELI ry on syvän yhteiskunnallisen kriisin myötä nostanut keskusteluun mielenterveysteemoja, tarjonnut kriisiapua ja tuonut esiin muiden muassa nuorten heikentyneen hyvinvoinnin kysymyksiä. Vuonna 2002 alkoi yhteistyö koulujen kanssa lasten ja nuorten mielenterveystaitojen vahvistamiseksi. Vuosi 2022 onkin myös lasten ja nuorten mielenterveyttä edistävän työn 20. juhlavuosi.

Jokainen mieli on tärkeä

Tänä vuonna MIELI ry jatkaa tärkeää työtä pandemian jälkihoidossa ja mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyssä. Juhlavuonna halutaan tuoda esiin sitä, että hyvä mielenterveys on kaikkien oikeus, ikään tai muuhun taustaan katsomatta. ”Jokainen mieli on tärkeä”, kiteyttää juhlavuoden teeman. Tämän teeman hengessä MIELI ry lahjoittaa suomalaisten mielenterveyden edistämisen hyväksi 125 kappaletta Mielenterveyden ensiapu -koulutuksia eri puolilla Suomea toteutettavaksi. Koulutuksia järjestetään vuoden aikana ympäri Suomea yhteistyössä MIELI ry:n paikallisten ja alueellisten jäsenjärjestöjen kanssa.

– Vietämme tätä juhlavuotta työn merkeissä. Kriisiavun merkitys on korostunut koronapandemian myötä ja toisaalta myös koko väestön mielenterveyden vahvistaminen on meille tärkeää. Haluamme juhlavuonna lahjamme myötä pyrkiä tavoittamaan niitä ryhmiä, joita mielenterveyden vahvistamisen keinot eivät välttämättä tavoita. Siksi iloitsemme siitä, että voimme lahjoittaa suomalaisille tukea oman ja läheisten mielenterveyden vahvistamiseen Mielenterveyden ensiapu -kurssien kautta, kiteyttää toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

Mieli Suomen Mielenterveys ry perustettiin vuonna 1897. Silloisen Skyddsföreningen för Sinnessjuka – Turvayhdistys mielenvikaisia varten -nimisen järjestön tehtävänä oli avustaa mielisairaaloista kotiutettavia toipilaita sekä välittää mielenterveystietoa. Järjestön nimi on pitkän historian aikana muuttunut muutamia kertoja. Viimeisin nimenmuutos Suomen Mielenterveysseurasta tapahtui vuonna 2019, jolloin järjestön nimeksi tuli MIELI Suomen mielenterveys ry. MIELI ry:n perustehtävä on mielenterveyden edistäminen ja ongelmien ehkäisy. MIELI ry kuuluu maailman vanhimpiin mielenterveysalan kansalaisjärjestöihin.

Mielenterveyden ensiapu® -koulutuksissa kansalaiset saavat tietoa mielenterveydestä sekä taitoja ja välineitä oman ja läheisten mielenterveyden vahvistamiseen. Koulutusperheeseen sisältyy myös nuorten kanssa toimiville ammattilaisille ja lasten vanhemmille suunnattu Nuoren mielen ensiapu® -koulutus, joka vahvistaa osaamista nuorten mielenterveydestä ja sen ongelmista. Alun perin Australiassa kehitetyn mielenterveyden häiriöiden oireiden tunnistamiseen, puheeksi ottamiseen ja tuen piiriin ohjaamiseen keskittyvän koulutuksen on suorittanut kansainvälisesti yli neljä miljoonaa ihmistä.

Sivua muokattu 22.3.2022

Ota yhteyttä

Sari Aalto-Matturi

Toiminnanjohtaja
+358 400 508 234
etunimi.sukunimi@mieli.fi


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: