UNICEFin Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustus Sekasin Kollektiiville
Suomen UNICEF myöntää Lapsen oikeuksien vaikuttaja 2023 -tunnustuksen Sekasin Kollektiiville, joka vastaa valtakunnallisesta Sekasin-chatista. Sekasin-chat on lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena arjessa ja auki vuoden jokaisena päivänä. Chatissa päivystää laaja verkosto sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia ja opiskelijoita sekä koulutettuja vapaaehtoisia. Tarve keskusteluille on suuri, yhteydenottoja tuli edellisenä vuonna 160 000.
”Toiminnalla on erinomainen kyky tavoittaa lapset ja nuoret. Chatti onnistui myös olemaan tukena lapsille ja nuorille, joita yhteiskunnan sulkeminen pandemiavuosina erityisesti haavoitti”, perustelee valintakomitean puheenjohtaja tohtori Jenni Haukio valintaa.
Sekasin Kollektiivin vahvuutena pidetään monitoimijuutta: eri toimijoiden osaamista ja yhteisvoimaa, sekä toiminnan vakiintuneisuutta. Koordinaatiosta vastaavat MIELI Suomen Mielenterveys ry, Suomen Punainen Risti, Setlementtiliitto sekä SOS-Lapsikylä. Lisäksi verkostoon kuuluu yli 50 toimijaa järjestöistä, oppilaitoksista, seurakunnista, kunnista ja hyvinvointialueilta.
”Nuorten pahaa oloa ei pysty kukaan yksin poistamaan, mutta yhteistyöllä tavoitteemme on tarjota tukea niin laajasti, että mahdollisimman monella nuorella on pahan olon hetkellä mahdollisuus jutella jonkun kanssa. Jokainen verkoston toimija ja jokainen chatin päivystäjä on meille kultaakin kalliimpi. Ilman heitä, ei olisi meitä. Siksi tämä palkinto on mitä suurimmassa määrin koko meidän verkostollemme”, kommentoi Sekasin Kollektiivia johtava Satu Raappana.
Sekasin Kollektiivi perustettiin 2021, mutta toiminnan juuret ovat vuodessa 2016 kun mielenterveysjärjestöt yhdessä Ylen kanssa kampanjoivat mielenterveysasioista nuorille. Osana kampanjaa Yle esitti Sekasin-draamasarjan, ja Sekasin-chat avattiin tuolloin pop-up-henkisesti viikoksi. Viikon aikana käytiin 1300 chat-keskustelua, minkä lisäksi yhteydenoton yrityksiä tuli kymmenkertainen määrä. Vuoden 2017 alusta Sekasin-chat on ollut pysyvästi auki, ja siitä saakka yhteydenottoja on tullut enemmän, kuin mihin on pystytty vastaamaan.
Taustaa
Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustus on Suomen UNICEFin vuosittain Lapsen oikeuksien päivän yhteydessä 20. marraskuuta jakama tunnustus lapsen oikeuksien puolesta työtä tehneelle henkilölle tai taholle. Tunnustusta on myönnetty vuodesta 2004 lähtien, jolloin YK:n lapsen oikeuksien sopimus täytti 15 vuotta. Se jaetaan nyt 20. kerran.
Nimityksestä päättää Suomen UNICEFin hallitus, nimitysvaliokunnan ehdotuksesta. Nimitysvaliokunnan puheenjohtajana toimii Tasavallan presidentin puoliso ja Suomen UNICEFin suojelija, tohtori Jenni Haukio, jäseninä ovat lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen, Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes ja Suomen UNICEFin hallituksen jäsen, hallintotieteiden tohtori Jenni Airaksinen.
Vuoden 2023 valtakunnallinen lapsen oikeuksien viikon (vuoden) teema on lapsen oikeus hyvinvointiin. Erityishuomio on mielen hyvinvoinnin kysymyksissä varsinkin lasten ja nuorten näkökulmasta käsin.
Viime vuosina peräkkäiset ja päällekkäiset kriisit – ilmastokriisi, koronapandemia, Ukrainan sota – ovat kuormittaneet lasten ja nuorten jaksamista ja hyvinvointia. Nuorten mielen hyvinvointi onkin viime vuosina ollut koetuksella, koronapandemia mm. esti lapsen kasvuun kuuluvia tärkeitä sukupolvikokemuksia.
UNICEFin State of the Worlds Children -raportissa 2021 on todettu, että: mielenterveysongelmat ovat merkittävä ja usein sivutettu lasten ja nuorten hyvinvoinnin este, joka merkittävästi vaikuttaa kaikilla nuoren elämänalueilla, ja estää heitä kasvamasta täyteen mittaansa.
Investoinnit – lasten mielenterveyden edistämiseksi, suojelemiseksi ja hoitamiseksi ovat todella vähäisiä – ja olemattomat niissä maissa, joissa lapset kohtaavat järkyttäviä mielenterveyttä kohtaavia asioita, kuten äärimmäistä köyhyyttä, katastrofeja, syrjintää ja sotaa. Lasten ja nuorten mielenterveyden laiminlyönnin hinnan on laskettu nousevan vuosittain globaalisti jopa 334 miljardiin euroon.
Lapsen hyvinvointiin vaikuttavat elinolot, terveydentila, omat kokemukset, perheen tilanne ja toimeentulo sekä yhteiskunnan tarjoama suojelu. Varhaislapsuuden kokemukset määrittävät ihmistä pitkälle aikuisuuteen. Eri tavoin epäsuotuisat elinolot taas vaarantavat lapsen hyvinvoinnin. Köyhyys vaikuttaa esimerkiksi lasten vertaissuhteisiin ja syrjintä heikentää mielen hyvinvointia.
Lapsella on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti aina oikeus hyvään elämään ja erityiseen suojeluun.
Lapsen oikeuksin vaikuttaja -tunnustuksen myötä voimme nostaa näitä asioita myös julkisuuteen, ja vaikuttaa tämän asian puolesta.
Päätettiin myöntää vuoden 2023 tunnustus Sekasin -chatille. Perusteluina todettiin toiminnan erinomainen kyky tavoittaa lapset ja nuoret. Pandemian ja yhteiskunnan sulkeutumisen aikana tarve keskusteluavulle oli erityisen suuri, ja chatti onnistui olemaan tukena lapsille ja nuorille, joita yhteiskunnan sulkeminen erityisesti haavoitti. Vuonna 2022 tarve jatkui suurena, ja chattiin tuli 160 000 yhteydenottoa, joista viidennekseen kyettiin vastaamaan. Käytyjen keskustelujen määrä on kasvanut, ja tavoitettavuutta parannettu eri alustoin. Sekasin-chatin vahvuutena pidettiin myös monitoimijuutta ja siihen kannustamista, toiminnon koulutettuja ammattilaisia, sekä toiminnan vakiintuneisuutta.
Auta nuoria ja lahjoita
Monet nuoret ovat jo pitkään jääneet yksin huoliensa kanssa. Kun mieli on kuormittunut, tuntuu kuin kaikkialla olisi pimeää. Sytytä tänä jouluna valo pimeyteen ja lahjoita nuorten mielenterveydelle.
Sivua muokattu 4.12.2023
Ota yhteyttä
Satu Raappana
Johtaja, Lapset ja nuoret, Sekasin Kollektiivi
+358 40 840 6681
etunimi.sukunimi@mieli.fi