Siirry sisältöön

Vuoden 2021 Kansanterveyspalkinto Sekasin-chatille

THL palkitsi Sekasin-chatin merkittävästä työstä kansanterveyden edistämiseksi. Koronaepidemian aikana chat on ollut tärkeä tukipalvelu lapsille ja nuorille, sanoo THL:n ylilääkäri Terhi Aalto-Setälä.

Vuoden 2021 Kansanterveyspalkinto on myönnetty Sekasin Kollektiivin Sekasin-chatille. THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta luovutti palkinnon maanantaina 23. elokuuta Kansanterveyspäivässä. Kansanterveyspalkinto myönnetään merkittävästä työstä suomalaisen kansanterveyden edistämiseksi.

Sekasin-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 12–29-vuotiaille. Palvelua on tarjottu verkossa vuodesta 2017 ja siellä päivystävät järjestöjen ammattilaiset ja koulutetut vapaaehtoiset. Palvelu perustuu kynnyksettömään tukeen, nuoren kuulemiseen ja kohtaamiseen. Chat-palvelussa kuullaan lapsia ja nuoria kanavissa, jotka soveltuvat heille ja ovat helposti saavutettavia.

”Koronaepidemian aikana Sekasin-chat on ollut tärkeä tukipalvelu lapsille ja nuorille. Chatissa nuoret voivat keskustella itseään askarruttavista asioista ja ongelmista nimettömänä ja luottamuksella.”, sanoo THL:n ylilääkäri Terhi Aalto-Setälä.

”Olemme erittäin otettuja merkittävästä tunnustuksesta nuorten mielenterveyden tukemiseksi tehtävälle työlle”, iloitsee Sekasin Kollektiivin toiminnanjohtaja Satu Raappana.

”Poikkeuksellisena vuonna nuorten tuen tarve on kasvanut entisestään: yli 170 000 yhteydenottoa kertovat selvää viestiä nuorten pahasta olosta. Anonyymi, verkostoyhteistyönä toteutettu verkkopalvelu on antanut tukea ja ohjausta myös keskellä epidemiaa ja rajoituksia”, Raappana jatkaa.

Kansanterveyspalkinto jaettiin tänä vuonna seitsemännen kerran. Viimevuotinen palkinto jaettiin kahdelle toimijalle Tekniikan Maailma -lehdelle ja Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:lle.

Sekasin Kollektiivi on lukuisten toimijoiden yhteenliittymä, jonka yhteinen missio on, ettei kukaan nuori jää pahan olonsa kanssa yksin. Tuemme nuoria verkossa eri tavoin, kehitämme jatkuvasti olemassa olevia tukimuotoja ja kokeilemme uusia. Kohtaamme nuoria Sekasin-chatissa, ryhmä-chatissa ja Discord yhteisössä. Toiminnassa on mukana sosiaali-, terveys- ja nuorisoalan ammattilaisten lisäksi suuri joukko vapaaehtoistoimijoita. Sekasin Kollektiivin koordinaatiosta vastaa MIELI Suomen Mielenterveys ry, Suomen Punainen Risti, Setlementtiliitto sekä SOS-Lapsikylä.

Sivua muokattu 24.8.2021

Ota yhteyttä

Satu Raappana

Johtaja, Lapset ja nuoret, Sekasin Kollektiivi
+358 40 840 6681
etunimi.sukunimi@mieli.fi


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: