Siirry sisältöön

Yksinäinen – Yhdessä ja erikseen – Kerro yksinäisyyden kokemuksistasi SKS:lle!

Yksinäisyys on tunne ulkopuolisuudesta ja erillisyydestä. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura kerää kokemuksia ja ajatuksia yksinäisyydestä elämän eri vaiheissa.
Ihminen rannalla kuvattuna takaa. Teksti: kerro yksinäisyyden kokemuksistasi.

Yksinäisyys on tunne ulkopuolisuudesta ja erillisyydestä. Se koskettaa lukuisia ihmisiä joko hetkittäin tai pysyvämmin. Yksinäisyys voi olla sitä, että sosiaaliset verkostot puuttuvat tai niihin ei koeta yhteenkuuluvuutta. Toisaalta yksinäinen voi olla ihmisten kanssa tekemisissä, mutta hänellä ei ole ketään, jonka kanssa puhua mistä vain. Yksinäisyys on myös yhteiskunnallinen ongelma, sillä yksinäisyys altistaa monille terveysongelmille.

Nyt meitä kiinnostavat kaikenlaiset kokemukset ja ajatukset yksinäisyydestä elämän eri vaiheissa ja erilaisista näkökulmista. Kirjoita kokemuksistasi!

Kirjoituksessa voit esimerkiksi kuvaillla yksinäisyyden tunnetta. Onko yksinäisyyden tunteesi ollut tilapäinen vai pitkäaikainen? Mitkä asiat ovat yksinäisyyden kokemuksiesi taustalla? Kerro, millaisiin tilanteisiin yksinäisyys liittyy. Oletko tuntenut yksinäisyyttä muiden ihmisten seurassa tai esimerkiksi parisuhteessa? Miten käsittelet yksinäisyyttä? Oletko hakenut apua yksinäisyyteen tai ollut tukena yksinäiselle? Voit pohtia myös, miten suhtautuminen yksinäisyyteen on muuttunut yhteiskunnassa ja millä keinoin yksinäisyyttä voisi mielestäsi yrittää ehkäistä.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura järjestää Yksinäinen – yhdessä ja erikseen -keruun yhteistyössä MIELI ry:n ja HelsinkiMission kanssa 1.11.2020–30.4.2021. Vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon ja Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon. Tiedotamme keruun tuloksista syksyllä 2021. Arvomme kaikkien vastaajien kesken kirjapalkintoja.

Vastausohjeet: https://www.finlit.fi/yksinaisyys

Lisätietoja:
SKS:n arkisto, puh. 0201 131 240, keruu@finlit.fi

Sivua muokattu 18.7.2023


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: