Siirry sisältöön

Fyysinen ilmaisu

Tunteita ilmaistaan usein välittömästi eli fyysisesti, esimerkiksi itkemällä, hymyilemällä, nauramalla, huutamalla, potkimalla, koskettamalla ja niin edelleen. Fyysiset tavat ovat välittömintä ja suorinta tunteen ilmaisu.

Puhuminen

Tunteita voidaan ilmaista myös sanoin. Usein tunteiden ilmaisemiseksi nimenomaan tarvitaan sanoja, puhuttuna tai kirjoitettuna. Jakaminen ei ole vain puhumista, vaan myös tunteiden purkamista, niiden läpi kulkemista. Jos puhumisesta tulee märehtimistä, joka ei johda mihinkään, tarvitaan muita tapoja.

Kirjoittaminen

Tunteita voi purkaa ja käydä läpi myös kirjoittamalla. Tämä on hyvä vaihtoehto silloin, kun ei ole ketään, joka voi juuri tietyllä hetkellä kuunnella, tai kun ei halua jakaa tunteita kenenkään toisen kanssa.

Kirjoittamalla voi ilmaista voimakkaitakin tunteita, joita ei kenties muuten voi purkaa. Kirjoittaminen auttaa myös analysoimaan tunteiden syitä ja seurauksia, koska se on tapa myös ottaa pientä etäisyyttä omiin tunteisiin.

Myönteisten tunteiden viljely

Myönteisiä tunteita on hyödyllistä osata ilmaista, niin että ne eivät jää vain omaan tietoon. Kannustavan, rakentavan ja rohkaisevan palautteen antamisessa usea tarvitsee rohkaisua ja kannustusta. Jo pienistäkin asioista voi antaa myönteistä palautetta toisille. Tämä piristää arkea ja tuo siihen iloa. Toisista välittämisen ja muiden lämpimien tunteiden ilmaisu on tärkeää yhteenkuuluvuuden kannalta ja antaa voimaa. Sitä on hyvä harrastaa mahdollisimman usein.

Hankalien tunteiden säätely

Kielteisiäkin tunteita saa ja pitää voida ilmaista, kunhan se ei johda toisten loukkaamiseen, vahingoittamiseen tai rikkomiseen. Hankalista tunteista on mahdollista kertoa toisille, mutta niitä on mahdollista myös purkaa itsekseen ja ilmaista itselleen, omassa rauhassa, olipa sitten kysymys voimakkaasta surusta tai vihasta, tai pelon tyynnyttämisestä.

Joskus tarvitaan etäännyttävää aikaa hankalien asioiden ja tunteiden käsittelyyn. Jonain toisena hetkenä tilanteet vaativat mahdollisimman välitöntä purkamista.