Siirry sisältöön

Yleisimmin ikääntyneiden kriisit liittyvät kaikenikäisiä koskeviin asioihin kuten haasteisiin tai muutoksiin ihmissuhteissa, omaan tai läheisen sairastumiseen, huoleen toimentulosta, päihteisiin tai ylipäätään elämän olosuhteiden muutoksiin ja vaikeuksiin.

Muutokset ja menetykset yleisiä

Monet muutokset ja menetykset ovat eläkeiässä aiempaa todennäköisempiä, ja iäkkäät osaavat myös ennakoida niitä. Ennakoiminen ei kuitenkaan poista niihin liittyvää sopeutumisprosessia kaikkien tunteineen. Muutokseen suhtautuminen ja sopeutuminen on aina yksilöllistä: ihmisen oma elämänhistoria, nykyinen tilanne sekä voimavarat vaikuttavat siihen.

Isojen elämänmuutosten, kuten läheisten menettämisen tai oman terveyden heikkenemisen lisäksi ikääntyminen edellyttää sopeutumista lukuisiin arkisiin muutoksiin. Toimintakyvyn muuttuessa rooli yhteisöissä voi muuttua, harrastukset voivat vaihtua tai vaikkapa rakkaasta kesäpaikasta voi joutua luopumaan. Itsemääräämisen mahdollisuuksien väheneminen ja toisten apuun ja tukeen tukeutuminen voivat myös olla koettelevia muutoksia. Vaikka tilalle voi tulla uutta mielekästä tekemistä ja myönteisiä rooleja, muutokset edellyttävät sopeutumista.

Elämän murroskohtien muistelu

Korkeassa iässä monelle syntyy tarve jäsentää elettyä elämää. Menneiden elämän nivelkohtien muistelu voi nostaa jo unohduttuja tunteita uudelleen pintaan. Menetyksiin liittyvä suru, kaiho ja kaipaus kuuluvat elämään ja osoittavat meille asioiden tärkeyttä. Myös selvittämättä jääneet ristiriidat tai haudatut, ikävät muistot voivat painaa mieltä huomattavasti. Niihin liittyvät tunteet, kuten viha, pelko tai katkeruus ovat pitkittyneinä hyvin raskaita kokijalleen. Tällaisia tunnetaakkoja tulisi pyrkiä purkamaan. Vaikka pintaan nousevat tunteet voivat olla raskaita, niiden käsittely ajan tuoman etäisyyden tuella voi olla myönteisiä vaikutuksia.

Elämän murroskohtien muistelusta voi ammentaa myös myönteistä. Muutokset opettavat meitä: ne edellyttävät ongelmanratkaisutaitoja, sinnikkyyttä, joustavuutta ja luovuuttakin. Muutosvaiheet osoittavat mitä kaikkea olemme elämän aikana oppineet.

Apua ja tukea kiireettömästä kohtaamisesta

Haastavien muutosten ja menetysten koetellessa ikääntyneet tarvitsevat kiireetöntä kuulluksi ja kohdatuksi tulemista siinä missä muunkin ikäiset aikuiset. Ikääntyneet hyötyvät vaikeiden elämäntilanteiden sanoittamisesta ja käsittelemisestä sekä omien selviytymiskeinojen ja voimavarojen löytämisestä sen hetkisessä elämäntilanteessa. Ikääntyneen arvostava ja kunnioittava kohtaaminen, konkreettinen arkinen apu sekä mielihyvää tuottavien asioiden löytäminen voivat auttaa kriisissä olevaa ikääntynyttä. Joskus myös ammattilaisen tai koulutetun vapaaehtoisen tarjoama keskusteluapu on tarpeen. Arvostavaa kohtaamista voi harjoittaa kaikki meistä niin lähisuhteissa kuin ohimenevissä arkisissa tilanteissa.