Siirry sisältöön

Hyvän mielen työpaikka® -merkki auttaa vähentämään sairauspoissaoloja työpaikalla 

Hyvän mielen työpaikka® -merkki on kannustin, joka rohkaisee edistämään mielenterveyttä työpaikoilla. Merkillä on todennetusti myönteisiä vaikutuksia työyhteisöjen arkeen.
Kaksi henkilöä keskustelee toimiston käytävällä.

Useilla työpaikoilla on oivallettu, millainen merkitys mielenterveydellä on kykyymme tehdä työtä. Ja toisin päin – miten paljon työ vaikuttaa mielenterveyteemme. 

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n kehittämä Hyvän mielen työpaikka® -merkki auttaa ja kannustaa löytämään keinoja ja tapoja rakentaa työpaikasta mielenterveyttä tukeva. 

Saara Njie tutki opinnäytetyössään, miten merkki on vaikuttanut työpaikkojen arkeen. Tulokset olivat myönteisiä. 

Njien tekemän verkkokyselyn mukaan puolet Hyvän mielen työpaikka® -merkin saaneista työpaikoista onnistui vähentämään mielenterveysperusteisia sairauspoissaoloja. 

Merkki kannustaa edistämään mielenterveyttä työpaikalla 

Hyvän mielen työpaikka® -merkki auttaa ja kannustaa työpaikkoja löytämään keinoja ja tapoja rakentaa työpaikasta mielenterveyttä tukeva. 

Merkki kertoo sitoutumisesta mielenterveyden systemaattiseen edistämiseen. Kyse ei siis ole siitä, että työpaikalla ei olisi mieleen liittyviä haasteita. 

Kaikki Njien opinnäytetyön kyselyyn vastanneet työpaikat olivat samaa mieltä siitä, että merkin hakeminen kannustaa arvioimaan mielenterveyden nykytilaa ja sen edistämistä työpaikalla. Lähes kaikki vastaajat totesivat, että kynnys puhua mielenterveyteen liittyvistä asioista madaltui merkin myöntämisen jälkeen. 

Noin neljä viidestä vastaajasta koki, että henkilöstön mielenterveydessä on tapahtunut myönteisiä muutoksia merkin myöntämisen jälkeen jonkin verran, kohtuullisesti tai paljon.  

Toteutuneena muutoksina vastaajat totesivat muun muassa työilmapiirin muuttuneen positiivisemmaksi. 

Henkilöstön hyvinvoinnin vahvistaminen motivoi merkin saaneita työpaikkoja 

Merkityksellinen ja tuloksellinen työelämä saa ponnistusvoimansa hyvästä mielestä. Hyvän mielen työpaikoilla työskentely on turvallista, innostavaa ja palkitsevaa. 

Njien keräämissä vastauksissa nousi esiin, että halu sitoutua mielenterveysasioiden vahvistamiseen on tärkeä tekijä merkin saaneille työpaikoille. Ne haluavat tehdä näkyväksi ja normalisoida mielenterveyteen liittyvää puhetta. 

Vastaajista noin kolme neljäsosaa oli sitä mieltä, että esihenkilöt olivat täysin tai hyvin sitoutuneita merkin tavoitteisiin. Yli puolet vastanneista koki, että johto on täysin tai hyvin sitoutunut mielenterveyden edistämiseen. 

Miten merkin vaikuttavuutta tutkittiin? 

Tulokset perustuvat Saara Njien marraskuussa 2024 julkaistuun opinnäytetyöhön “Hyvän mielen työpaikka® -merkin vaikuttavuus työyhteisössä” (Laurea-ammattikorkeakoulu) 

Kyselyyn vastasi viisitoista työpaikkaa, jotka ovat ottaneet merkin käyttöönsä. Kysely lähetettiin syksyllä 2024 neljällekymmenelle työpaikalle, jotka ovat erikokoisia ja toimivat eri aloilla. 

Tutustu opinnäytetyöhön

Ota yhteyttä

Mari Huhtiniemi

Asiantuntijapsykologi, Työelämän mielenterveys
+358 40 556 9852
etunimi.sukunimi@mieli.fi

Saija Koskensalmi

Asiantuntija, Työelämän mielenterveys
+358 40 771 2116
etunimi.sukunimi@mieli.fi


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: