Siirry sisältöön

Marketpäällikkö Kaisa Strandvall: ”Vastaan työntekijöiden hyvinvoinnista ja turvallisuudesta”

Marketpäällikkö Kaisa Strandvall vastaa työntekijöiden hyvinvoinnista. Hänelle mielenterveys on aina läsnä kaupan työssä ihmisten, niin henkilökunnan kuin asiakkaiden kanssa.
Kaisa Strandvall kuvattuna myymälässä
Kaisa Strandvall haluaa, että työntekijät voivat hyvin. KUVA: Olli-Pekka Orpo

Marketpäällikkö Kaisa Strandvallilla on vastuu Lahden Hennalan Osuuskauppa Hämeenmaan henkilökunnasta ja sen hyvinvoinnista.

”Vastaan henkilöstöstä, prosesseista ja yksikön tuloksesta. Henkilöstön kanssa tontillani ovat esimerkiksi sairaslomien paikkaamisista, rekrytoinneista ja perehdytyksistä. Haluan, että työntekijät voivat hyvin ja heillä on töissä turvallista.

Kun opiskelin esimiestyötä, mielenterveysasiat nousivat isosti esiin. Työskentelemme koko ajan ihmisten, niin henkilökunnan kuin asiakkaiden kanssa, ja aina kun työskennellään ihmisten kanssa, mielenterveys on läsnä. Esimieskoulutuksessa oli teemapäiviä mielenterveydestä, ja ylipäätään henkilöstöön liittyen aihe on ollut esillä.”

Nykynuoret joutuvat painiskelemaan erilaisten paineiden kanssa

”Osuuskauppa tarjosi meille Nuori mieli työssä -koulutuksen nuorten työntekijöiden mielestä ja mielenterveydestä. Koulutuksessa tosin huomasin, että moni asia pätee muihinkin ikäryhmiin. Meillä oli erityisen hyvä kouluttaja.

Mieleen jäi, että työntekijät pitää kohdata aidosti ja kunnioittaen, että jokainen meistä on ihminen. Joskus ihmisen sisin voi ehkä meilläkin joskus kylmässä bisnesmaailmassa unohtua.

Vaikka omasta nuoruudesta ei ole kovin kauan aikaa, maailma on ehtinyt jo siitäkin muuttua.

Nuori mieli työssä -koulutuksessa oivalsin, että nykyajan nuoret joutuvat painiskelemaan erilaisten paineiden kanssa, ja vaatimustasot on kovat.

Toisaalta nuoret itsekin vaativat perehdytyksestä lähtien enemmän tietoa ja perusteluita, miksi mitäkin tehdään, ja mitä seurauksia milläkin on. Mutta myös nuorten motivoituminen työhön on aika erilaista.”

On tärkeää, ettei putoa kriisien takia arjesta

”Reilun kolmenkymmenen alaisen kanssa mielenterveysasiat näkyvät arjen pyörteissä. Meihin mahtuu monessa eri elämäntilanteessa olevaa ihmistä. Siviilielämän kriisit heijastuvat työelämäänkin aika usein ja vaihtelevissa mittasuhteissa. Siinä sitten pohdimme yhdessä, miten työntekijää voitaisiin auttaa pysymään töissä.

On tosi tärkeää, ettei kriisien takia putoa arjesta. Mielenterveyden haasteet voivat aiheuttaa muita ongelmia, esimerkiksi rahan tai päihteiden kanssa, ja niitäkin on ratkottu. Koulutuksesta sain itsevarmuutta siihen, että osaan hoitaa näitä asioita. Kun kohtaa ihmiset ihmisinä ja myötätunnolla, niin kaikesta voi selvitä.”

Enää ei olla siinä uskossa, että pelkkä fyysinen työkyky riittää

”Meillä on myös osuuskaupassa ihan mahtava tukiverkosto. Meidän HR on aina valmis auttamaan. Uutena apuna on hyvinvointikoutsi, joka on meidän esimiesten sparripari. Voimme myös ohjata työntekijöitä vaikeissa elämäntilanteissa tai mielenterveyteen liittyvissä asioissa sinne juttusille, ja he saavat opastusta oikeaan suuntaan.

Työnantajapuoli on ottanut ihan valtavan harppauksen näissä asioissa. Enää ei olla siinä uskossa, että pelkkä fyysinen työkyky riittää, vaan myös mielen hyvinvointi on todella tärkeää siinä, että jokainen meistä jaksaa joka päivä tulla palvelemaan asiakkaita ja hyllyttämään tavarat hyllyyn.

Siviilielämässäkin mielenterveyden opit näkyvät niin, että herkemmällä korvalla kuuntelee läheisiään ja on vähän enemmän läsnä, jos jollain on jotain harmia ja huolta oman jaksamisen ja mielenterveyden kanssa.

Työssä minulla on kaikki tosi hyvin. Minulla on loistava työtiimi ja hyvä työnantaja, joka tukee minua joka askeleella työuralla. Niin että mikäpä tässä on ollessa!”

TEKSTI: ELLEN TUOMAALA
KUVA ja VIDEO: OLLI-PEKKA ORPO

Marketpäällikkö Kaisa Strandvall vastaa työntekijöiden hyvinvoinnista. VIDEO: Olli-Pekka Orpo

Sivua muokattu 15.9.2023


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: