Vapaaehtoinen Tiia Viherlinna: ”On tärkeää olla viemässä mielenterveyden edistämisen viestiä eteenpäin”
Kun Tiia Viherlinna, 39, otti ensimmäistä kertaa yhteyttä MIELI ry:n Keski-Uudenmaan paikallisyhdistykseen, hän sai unohtumattoman vastaanoton.
”Tuli tunne, että yhteydenottoni koettiin arvokkaaksi, ja minun mahdollisuuteni tehdä vapaaehtoistyötä nähtiin merkityksellisenä. Vastassa oli valtavan lämmin fiilis yhteisöllisyydestä.”
Siihen aikaan Viherlinna opiskeli nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi ja etsi työkokemusta sotealan järjestöstä. Hänestä oli hienoa, että MIELI ry:n vapaaehtoiseksi ryhtyäkseen ei tarvinnut kuitenkaan sotealan koulutusta.
”MIELI ry:ssä rooleja on monia ja mahdollisuus tehdä vapaaehtoistyötä omien vahvuuksien mukaan”, Viherlinna kiittelee.
Taidoista hyötyä myös työelämään
Viherlinnan yhteydenoton aikaan Keski-Uudenmaan Mielenterveysseura ry:ssä oli meneillään jännittävät ajat, sillä yhdistyksen jatko ei ollut juuri sillä hetkellä lainkaan varmaa. Hallitus täytyi perustaa uudestaan ja miettiä tarkkaan, mihin resurssit voisivat jatkossa riittää. Viherlinna hyppäsi rohkeasti hallituksen puheenjohtajan paikalle, vaikka hänellä ei ollut aikaisempaa kokemusta hallitustyöskentelystä.
”Tuntuu hyvältä, että onnistuimme luomaan uuden hallituksen, ja toiminta on voinut paikallisesti jatkua.”
”Se kaikki oli uutta minulle, mutta sain tukea muilta koko ajan, ja teimme yhdessä. Siitä se sitten lähti, kun alkoi vain kokeilemaan”, Viherlinna sanoo.
”Edelleen tuntuu hyvältä, että onnistuimme luomaan uuden hallituksen, ja toiminta on voinut paikallisesti jatkua.”
Yhdistyksen toiminta-alueena on Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Pornainen ja Tuusula, ja se toimii kokonaan vapaaehtoisvoimin. Se tarjoaa tukea elämänkriiseissä ja kouluttaa tukihenkilöitä sekä tukikoirakoita alueelle. Yhdistyksessä voi toimia myös Sekasin-chatin vapaaehtoisena.
Nykyään Viherlinnalta sujuu hallituksen kokousten järjestämisen lisäksi viestintätehtävät, vapaaehtoisten koulutusten järjestäminen, nettisivujen päivittäminen, tilastointi, avustushakemusten tekeminen sekä toimintakertomusten ja taloussuunnitelmien laatiminen. Tulevaisuudessa saattaa siintää myös yhteistyö lähiyhdistysten kanssa.
”Taidoista on ollut paljon hyötyä myös työelämässä, mutta mihinkään en olisi pystynyt yksin”, Viherlinna sanoo.
Vaikka vain yksi asia mielenterveyden hyväksi
Viherlinnalle on tärkeää, että hän voi olla vapaaehtoisena viemässä viestiä mielenterveyden edistämisestä eteenpäin ja poistaa siihen liittyvää stigmaa paikallisesti.
”Mielenterveys on mukana koko elämänkaaren. Tuntuu hyvältä, jos saan tehtyä yhdenkin asian sen hyväksi ja olla varmistamassa, ettei kukaan jäisi yksin vaikeiden asioiden kanssa.”
”Vapaaehtoistyön myötä olen oppinut tunnistamaan myös omia vahvuuksiani ja selviytymiskeinojani.”
Matkan varrella hän on käynyt vapaaehtoisen peruskoulutuksen, yksilötoiminnan tukija -koulutuksen sekä lisäksi koulutukset Sekasin-chatin päivystäjäksi ja mielenterveyden ensiapuun. Viherlinna on saanut MIELI-matkallaan paljon käytännön taitoja sekä oppia mielenterveyden edistämisestä mutta tehnyt myös uusia oivalluksia itsestään.
”Olen oppinut tunnistamaan omia vahvuuksiani ja selviytymiskeinojani ja toisaalta myös laittamaan rajat. Jos voin olla tukena siinä, että joku toinen löytää omansa, niin se on iso juttu.”
Vapaaehtoistyöstä hän saa energiaa arkeen ja yhteisöllisyydestä niin hyvää fiilistä, että porukkaa tekee mieli kutsua MIELI-perheeksi. Hommaan ryhtyessään Viherlinnan perheenjäsen sairastui vakavasti, ja siihenkin kriisiin vapaaehtoisuudesta on ollut apua.
”Olen saanut uusia työkaluja kohdata vaikeita hetkiä ja ylipäätään oppinut ymmärtämään, että haastavista ajoista voi päästä yli.”
Kuvat: Katja Müller
Tule yhdistystoiminnan aktiiviksi
Tule toteuttamaan ja kehittämään MIELI ry:n paikallisen jäsenyhdistyksen toimintaa.