Siirry sisältöön

Parasta on kiva porukka – ”Olen vapaaehtoisena osa yhteisöä”

Vapaaehtoistyötä on monenlaista. Hallituksen puheenjohtaja, Kriisipuhelimen vapaaehtoinen ja ryhmänohjaaja kertovat tehtävistään mielenterveyden parissa.

Fon V. Krairiksh, 40

Olen hallituksen puheenjohtajana Mieli ilman rajoja -jäsenyhdistyksessä, joka perustettiin vuonna 2022.

Yhdistys jakaa tietoa mielenterveydestä eri kielillä ja tarjoaa mielekästä vapaaehtoistyötä. Ohjaan työpajoja, kirjoitan apurahahakemuksia ja neuvottelen yhteistyöstä muiden tahojen kanssa.

Suomessa kotoutumisessa painotetaan usein vain suomen kielen oppimista ja työn löytämistä. Pitäisi
keskittyä ihmisten hyvinvointiin ja jakaa tietoa mielenterveydestä.

Olen vapaaehtoisena osa yhteisöä, johon kuuluu samanhenkisiä ihmisiä ja jossa saan tehdä valitsemiani asioita. Se voi olla monelle avaintekijä kotoutumisessa. Maahanmuuttajille tarjotaan usein apua, ei osallistumista. Siksi olen ylpeä siitä, että voin vapaaehtoisena tehdä tietä muille maahanmuuttajille.


Heikki Vahantaniemi, 69

Tein ensimmäisen päivystysvuoroni Kriisipuhelimessa 10 vuotta sitten. Sitä ennen kävin kriisipuhelintyöhön vaadittavan koulutuksen. Lisäksi käyn tukikeskusteluja asiakkaiden kanssa kasvokkain tai puhelimitse. Osallistun myös vapaaehtoistyön koulutuksiin ja markkinointiin.

Elämän varrella olen huomannut, että matalan kynnyksen palveluja tarvitaan. Mielenterveys on meille
kaikille tärkeää.

Vapaaehtoistyö on eläkeläiselle mainio tapa pysyä yhteiskunnan toiminnassa mukana.

Useimmiten päivystyksestä jää hyvä mieli, kun on pystynyt auttamaan soittajia.

Palkitsevin on se tunne, kun on voinut aidosti helpottaa asiakkaan elämäntilannetta. Aina en onnistu, mutta silloinkin opin tulevia päivystyksiä ajatellen. Vapaaehtoisten yhteisö on myös tärkeä minulle.


Anja Sarasoja, 60

Löysin vuonna 2020 maahanmuuttajien hyvinvointiin liittyvän MIOS-hankkeen netistä ja innostuin.

Ohjaan ryhmiä ja teen neuvontatyötä nuorten aikuisten ja heidän perheidensä kanssa Lieksan Metkatalossa. Innostan ihmisiä tekemään asioita, jotka tuovat hyvää mieltä: maaliskuussa viljelemme yhteisöpuutarhassa, kesällä on puutarhapäivä, syksyllä sadonkorjuun juhla ja talvella teemme ruokaa omista antimista.

Olen mukana myös Joensuun seudun mielenterveysseuran taide- ja kulttuuritoiminnassa sekä valtakunnallisessa Terveyttä kulttuurista mielenterveysseura ry:n toiminnassa.

20 vuotta sosiaalityössä havahdutti siihen, miten monet voivat huonosti. Mieli voi hyvin, jos hyvinvointia ja osallisuutta lisätään arkeen. Vapaaehtoisuus rytmittää arkeani ja saan siitä energiaa ja iloa. Saan myös toteuttaa itseäni vapaasti.

KUVAT: SINI-MARJA NISKA

Tule vapaaehtoiseksi!

Vapaaehtoisenamme voit toimia yli 50:ssä toimipaikassa ympäri Suomea. Vapaaehtoistehtävät vaihtelevat yhdistyksittäin. Voit tarjota tukeasi vaikeassa elämäntilanteessa olevalle, ohjata hyvinvointiryhmää, vaikuttaa viestijänä tai yhdistysaktiivina taikka auttaa tapahtumissa.

Tarjoamme kaikkiin tehtäviin perehdytyksen ja taustatukea. Kriisipuhelimessa, chatissa tai tukisuhteessa toimiville on kattava peruskoulutus ja säännöllistä jatkokoulutusta.

Lue lisää erilaisista tavoista osallistua tai ota yhteyttä vapaaehtoistyön toimipaikkoihin, niin löydetään yhdessä sopiva tapa osallistua. Jokaista tarvitaan!

Sivua muokattu 15.9.2023


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: